Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SMART KIDS παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στη διακρατική συνάντηση των συμμετεχόντων εταίρων, στο Ρέθυμνο.
Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κατάρτισης για την Απασχόληση (ECTE) και το 6ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ. Γιάννης Παρασύρης, εκπρόσωπος του Δήμου Ρεθύμνης, που παρουσίασε τις δράσεις για την ένταξη και διάκριση του Ρεθύμνου ως «Έξυπνη Πόλη», ενώ ακολούθησε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Διαδικτυακός εκφοβισμός σε μαθητές και εφήβους: Η θέση του εκπαιδευτικού» από τον κ. Ηλία Κουρκούτα, Κλινικού Ψυχολόγου και Καθηγητή στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SMART KIDS, βασιζόμενο στην ιδέα του Smart City (της «Έξυπνης Πόλης»), αφορά στην ανάπτυξη μιας παιδαγωγικής μεθόδου με επίκεντρο τον μαθητή, με σκοπό την ενίσχυση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων STEM (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Επιστήμη των Μηχανικών και Μαθηματικά) αλλά και των επιχειρηματικών ικανοτήτων των μαθητών.
Μετά από έρευνα που διεξήγαγαν οι διακρατικοί εταίροι στις χώρες τους, καταρτίστηκε ένα εκπαιδευτικό σχέδιο δράσεων που απαρτίζεται από 5 εκπαιδευτικούς κύκλους: ψηφιακή υποδομή, διαχείριση δεδομένων, ανανεώσιμη ενέργεια, έξυπνα κτήρια και έξυπνες μεταφορές.
Οι πέντε εκπαιδευτικοί κύκλοι που ήδη διδάσκονται στα σχολεία της Ελλάδας (6ο Ολοήμερο Δημοτικό Ρεθύμνου), της Ισπανίας (Instituto de Educación Secundaria Alejo Vera), της Πολωνίας(Miedzynarodowa Szkola), του Ηνωμένου Βασιλείου (Craigroyston Community High School) και της Τουρκίας (Ozel Ari Ilkokulu) περιλαμβάνουν πρακτικές δραστηριότητες με σκοπό οι αφηρημένες έννοιες της επιστήμης και των μαθηματικών να γίνονται πιο συγκεκριμένες για τους μαθητές, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να επικοινωνούν, να επιχειρηματολογούν και να συνεργάζονται σε ομάδες εργασίας αλλά και να συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το πρόγραμμα SMART KIDS είναι συνέργεια 5 χωρών (Ελλάδα, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία και Τουρκία), 2 Πανεπιστημίων, 5 Σχολείων, και 9 διακρατικών εταίρων, στο σύνολο. Στην Ελλάδα, υπεύθυνο για την υλοποίηση του προγράμματος είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κατάρτισης για την Απασχόληση (Παπαναστασίου 3, Ρέθυμνο) και το 6ο Ολοήμερο Δημοτικό Ρεθύμνου.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα υλοποιείται από τους: Mahatma (ES), IES ALEJO VERA (ES), Edinburgh Napier University (UK), Craigroyston Community High School (UK), Ευρωπαϊκό Κέντρο Κατάρτισης για την Απασχόληση (ECTE) (GR), 6ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου (GR), University of Humanities and Economics, AHE (PL), International Primary School of Innovative Training in Lodz (PL), Özel Arı Okulları (TR).
Περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη του προγράμματος στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κατάρτισης για την Απασχόληση (ECTE) (ecte.gr), μέσω email στο info@ecte.gr και στο Facebook (https://www.facebook.com/ecte.european/)
Το έργο υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+.