Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι η καθιέρωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε στον έγκριτο, παγκόσμιας εμβέλειας διαδικτυακό κόμβο των Financial Times ότι «παρατηρώντας τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών στις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, γεννάται η αίσθηση ότι επικρατεί μια κοντόφθαλμη αντίληψη. Και ενώ υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για το άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, πολλές χώρες εστιάζουν υπερβολικά στην τρέχουσα κατάσταση. Αλλά θα πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα».
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επισπεύσει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες για τις ασφαλείς μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών από χώρα σε χώρα. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Τουρισμού «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς καθυστέρηση. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να γνωρίζουν το συντομότερο δυνατόν εάν φέτος θα μπορέσουν να κάνουν θερινές διακοπές».
Αναφορικά με την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης και τις οδηγίες προς τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια εκτός της χώρας τους, ο κ. Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «δεν κατανοώ αυτού του είδους τις προειδοποιήσεις, δεδομένης της προόδου η οποία σημειώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη διαδικασία του εμβολιασμού. Στους Βρετανούς πολίτες είχε δοθεί η δυνατότητα να κάνουν διακοπές μακριά από την πατρίδα τους. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τώρα κάνουμε βήματα προς τα πίσω, παρόλο που πλέον έχουμε περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία στο ‘οπλοστάσιό μας’ συγκριτικά με πέρυσι -και εννοώ τα εμβόλια και τα ‘rapid tests’».
Σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ, η οποία υπογράφηκε πρόσφατα και αφορά σε στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες ειδικά για τον τουρισμό, ο κ. Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι «η απαλλαγή όσων ταξιδιωτών έχουν εμβολιαστεί από περιττές διατυπώσεις κατά τη μετακίνησή τους ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι, όπως είπε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ‘μια δοκιμή για το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα και με άλλες χώρες’». Όπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης, «το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, σε πλαίσιο παρόμοιο όπως και με το Ισραήλ».Στο δημοσίευμα των Financial Times σημειώνεται ότι χορηγείται ψηφιακό πιστοποιητικό σε όσους Έλληνες πολίτες εμβολιάζονται. Εν αντιθέσει με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι αρχές δεν χορηγούν καμία βεβαίωση εμβολιασμού. Αφορμής δοθείσης, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης διευκρίνισε για άλλη μία φορά ότι «η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού εκ μέρους των τουριστών σε καμία περίπτωση δεν θα είναι υποχρεωτική για να ταξιδέψουν. Ο στόχος μας είναι, απλώς, να απαλλάξουμε όσους έχουν αποκτήσει ανοσία από το να υποβάλλονται εκ νέου σε τεστ για τον COVID-19 κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα».