Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η διημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης με θέμα “Ενεργειακός σχεδιασμός Κρήτης-αναπτυξιακές προοπτικές” που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, όπου παρουσιάστηκε δημόσια ο ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός του νησιού, παρουσία της ηγεσίας της Περιφέρειας, βουλευτών, προέδρων και ανώτατων στελεχών όλων των εμπλεκομένων φορέων για την ενέργεια (ΡΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ κ.α.), εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικών-ερευνητικών ιδρυμάτων και πολιτών.
Στο συνέδριο από τους επιστήμονες-ερευνητές αναδείχθηκαν τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας της Κρήτης μέσω της καλωδιακής διασύνδεσης, της δυναμικής που παρουσιάζεται για την Κρήτη η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στο σύστημα της Κρήτης, της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εκτεταμένης εφαρμογής προγραμμάτων και έργων εξοικονόμησης ενέργειας.
Μάλιστα είναι η πρώτη φορά πανελλαδικά που η ανάγκη να δοθεί λύση στο ενεργειακό της Κρήτης ένωσε στο νησί όλους τους κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της Ενέργειας οι οποίοι τόνισαν την επιστημονική εγκυρότητα του ενεργειακού σχεδιασμού που παρουσιάστηκε και έδωσαν συγχαρητήρια στην ηγεσία της Περιφέρειας για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της στο μείζον θέμα του ενεργειακού.
Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Βιργινία Μανασάκη αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής επισήμαναν το επείγον ενεργειακό ζήτημα του νησιού, ότι η Κρήτη έχει μέχρι σήμερα αδικηθεί και ζήτησαν την άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης και την συνεργασία όλων των φορέων και παραγόντων της ενέργειας.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης που είχε προσκληθεί στο συνέδριο απέστειλε χαιρετισμό διαβεβαιώνοντας τον Περιφερειάρχη ότι το Υπουργείο θα εξετάσει προσεκτικά τις προτάσεις, τις σκέψεις και τα συμπεράσματα που θα διατυπωθούν στη διημερίδα για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης. Ο Υπουργός παράλληλα στον χαιρετισμό του αναφέρει ότι η μελέτη για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης παρουσιάζει εκδοχές για το ενεργειακό μέλλον της, και ότι, δέσμευση του Υπουργείου είναι ότι, θα υλοποιηθεί ένας σχεδιασμός με γνώμονα τον άνθρωπο, τις ανάγκες του, την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την προστασία διαχρονικών αξιών του νησιού.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο συνέδριο αλλά και σε δηλώσεις ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μέσα από τη διαβούλευση που έχει γίνει μέσα από τις προτάσεις των φορέων, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων που είναι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό, για την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού θεωρούμε ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα να γίνει επιτέλους η διασύνδεση με την Ηπειρωτική Ελλάδα, και η μικρή διασύνδεση και η μεγάλη, αλλά και όλες οι προτάσεις οι οποίες έχουν τεθεί στο τραπέζι, για μία λύση η οποία μπορεί να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα χρόνια και με ορίζοντα μέχρι το 2050. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμμετέχουν τόσοι φορείς, και εμείς από την πλευρά μας διεκδικούμε από την Κυβέρνηση, να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού».
Η Αντιπεριφερειάρχης ενέργειας Βιργινία Μανασάκη δήλωσε: «Ως περιφέρεια επιδιώκουμε ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της Κρήτης να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη εξέταση όλων των συνιστωσών του ενεργειακού ζητήματος. Επιθυμούμε δηλαδή ο Ολοκληρωμένος Ενεργειακός Σχεδιασμός, να αποτελέσει ένα σημαντικό επιστημονικό εργαλείο για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων στην Περιφέρεια Κρήτης σχετικά με τον ορθολογικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση των αναγκαίων ενεργειακών έργων και υποδομών. Επίσης να τονίσω ότι χωρίς καμία πρόθεση υποκατάστασης των αρμόδιων κεντρικών φορέων ενεργειακού σχεδιασμού ΥΠΕΝ, ΡΑΕ κλπ, η Περιφέρεια Κρήτης αναζητά, μέσω του σχεδιασμού της, την καλύτερη δυνατή λύση για το ενεργειακό ζήτημά της, χωρίς να παραβλέπει το εθνικό συμφέρον αλλά και χωρίς όμως να επιτρέπει να μη ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη οι ιδιαίτερες ανάγκες της Κρήτης σ’ αυτόν τον τομέα. Για την Κρήτη αλλά και για τη χώρα συνολικά, θα εργαστούμε συστηματικά και ακλόνητα για την πρόκριση και την υλοποίηση της βέλτιστης λύσης από κοινού με όλους τους αρμόδιους».
Ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές του Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελή Κάπρου ο οποίος έκανε την παρουσίαση της μελέτης. Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ επεσήμανε: «Παρουσιάσαμε σήμερα, το τελικό αποτέλεσμα της μελέτης για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Κρήτης, που μας είχε αναθέσει η Περιφέρεια Κρήτης. Η παρουσίαση αυτή έρχεται σε μια στιγμή κρίσιμη, γιατί έγινε γνωστό ότι υπάρχει περιορισμός λειτουργίας των μονάδων πετρελαίων στην Κρήτη από το 2020 και μετά. Επομένως υπάρχει άμεση ανάγκη εύρεση εναλλακτικής λύσης, είτε με τη διασύνδεση με το Ηπειρωτικό σύστημα σε μεγάλη κλίμακα είτε και με την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κρήτη. Μελετήσαμε εναλλακτικά σενάρια για το σκοπό αυτό, καθώς και εναλλακτικά σενάρια για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όλα αυτά θα είναι διαθέσιμα για περαιτέρω διαβούλευση από την Περιφέρεια Κρήτης. Δείξαμε σήμερα ότι υπάρχει ένα άμεσο δείγμα. Άμεσο δίλλημα, ποια θα είναι η υποδομή που πρέπει να γίνει σε πολύ λίγα χρονικά διαστήματα, και να λειτουργήσει ήδη από το 2020.Άρα δεν πρόκειται περί μιας διασύνδεσης μετά από δέκα χρόνια, αλλά ταχύρυθμη ανάπτυξη. Το ίδιο και στην περίπτωση του αν επιλεγεί το φυσικό αέριο. Μελετήσαμε και σενάρια όπως διεσπαρμένη παραγωγή ΑΠΕ, κυρίως με τα φωτοβολταϊκά στη στέγη, τα οποία είναι πολύ ενδιαφέροντα και από πλευράς διαχείρισης διοίκησης αλλά και από πλευράς των ωφελειών της οικονομικής ανάπτυξης. Επομένως στα χέρια της Περιφέρειας είναι μια σειρά σενάρια και προσωπικά μεγέθη, με κοστολόγηση και με χρονικό προγραμματισμό».
Από πλευράς ΔΕΗ ο Πρόεδρος της Μανόλης Παναγιωτάκης που ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης για τις πρωτοβουλίες της δήλωσε:
«Θεωρώ πολύ σημαντική αυτή την εκδήλωση της Περιφέρειας. Πιστεύω ότι, το Ενεργειακό της Κρήτης, θα πρέπει να το προσεγγίσουμε επιστημονικά, και χωρίς προκαταλήψεις, και χωρίς σκοπιμότητες. Η Κρήτη έχει υποφέρει από αυτές τις σκοπιμότητες μέχρι τώρα και βέβαια η υπόλοιπη Ελλάδα. Γιατί ο τρόπος με τον οποίο τροφοδοτείται η Κρήτη με ηλεκτρική ενέργεια κοστίζει πάρα πολύ σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σιγά σιγά να απεξαρτητοποιηθούμε από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα και να γίνει η διασύνδεση της Κρήτης. Γρήγορα η μικρή διασύνδεση που μέχρι το 2019 -20 θα είναι έτοιμη και σε τρία χρόνια θα έχει βγάλει το κόστος της, τα λεφτά της που λέμε, και παράλληλα η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης, ώστε τελικά να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού και επάρκεια του νησιού. Παράλληλα όπως είπαμε να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ με τρόπο που θα σέβονται το περιβάλλον, θα σέβονται το παραδοσιακό τρόπο ζωής της Κρήτης και θα βοηθούν τη διείσδυση του ηλεκτρισμού, τις μεταφορές και τις κεντρικές θερμάνσεις. Θα ήθελα να προσθέσω το εξής για τη ΔΕΗ, η οποία τόσο έχει συμβάλει στην Κρήτη, όπως και σε άλλες περιοχές, αλλά ειδικά στην Κρήτη, όχι με σκοπό το κέρδος αλλά εκπληρώνοντας μια εθνική αποστολή».