Την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο αλλά και την συνεργασία όλων, φορέων, οικογένειας, εκπαίδευσης, πολιτών με την Αστυνομία στην πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος και κάθε παραβατικότητας στο ίντερνετ, ήταν το μήνυμα διημερίδας που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Ηράκλειο και στη Μεσαρά με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Ελληνική Αυτονομία, την Διεθνή Ένωση Αστυνομικών Ηρακλείου, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, καθώς, το ΓΕΛ Ασημίου και το 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου.
Εισηγητές των ομιλιών-εκδηλώσεων που έγιναν με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή νέων, μαθητών σχολείων, φορέων, πολιτών ήταν ο Διευθυντής δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ Γιώργος Παπαπροδρόμου , ο ψυχολόγος της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Γιώργος Νάκος και έγιναν στο Ασήμι, στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου και στον κινηματογράφο Αστόρια. Οι κ.κ. Παπαπροδρόμου και Νάκος συναντήθηκαν στην Περιφέρεια με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη μαζί με εκπροσώπους των οργανωτών οι οποίοι και τον ευχαρίστησαν για την συνδιοργάνωση της διημερίδας που αφορούσε στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο ενώ συζήτησαν να υπάρξει συνέχεια στη συνεργασία με την συνδιοργάνωση και άλλων εκδηλώσεων με φορείς και σε άλλες περιοχές του νησιού μας.
Όπως έγινε γνωστό, στο επίκεντρο των ομιλιών στις εκδηλώσεις βρέθηκαν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την καθημερινή έκθεση των παιδιών στο διαδίκτυο. Βασικότερος θεωρείται ο διαδικτυακός εκφοβισμός και η αποπλάνηση ανηλίκων, που συναντάται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και συνολικά ο εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο.
Κατά την διάρκεια των ομιλιών του ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Παπαπροδρόμου τόνισε τα θετικά του διαδικτύου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Δεν λέμε όχι στο διαδίκτυο, έχει πάρα πολλά θετικά. Ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε τα προβλήματα, τις απειλές και τους κινδύνους που υπάρχουν προκειμένου να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».
Τα στελέχη της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος προτρέπουν όσους γονείς έχουν βάσιμες υποψίες ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα κάποιας εκ των διαδικτυακών απειλών ή επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση μπορούν να απευθυνθούν στην τηλεφωνική γραμμή 11188, στο www.cyberkid.gr και στο www.cyberalert.gr.