ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ

Η ΚΝΕ παρουσιάζει την παράσταση «Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων»

Η Αγία Ιωάννα των ΣφαγείωνΤιμώντας την προσφορά και το έργο του κομμουνιστή Μπ. Μπρέχτ, η ΚΝΕ Ρεθύμνου παρουσίαζει την παράσταση «Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» την Κυριακή 24 Νοέμβρη, στις 18.30, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ρεθύμνου. Στην παράσταση θα παίξει η θεατρική ομάδα Χανίων της ΚΝΕ.

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, εμπνευσμένος από τη μαρξιστική φιλοσοφία, υποστήριζε πως “η Τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως να αλλάξει αυτούς που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο”. Έτσι, δεν προσεγγίζει την οικονομική κρίση σαν μια δυστυχία που έρχεται σαν τη βροχή, αλλά σαν μια αναπόφευκτη γενετική παθογένεια του καπιταλισμού, που για να απαλλαγεί κανείς από αυτήν πρέπει να απαλλαγεί από το ίδιο το σύστημα.

«Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» για ένα έργο, άκρως ανατρεπτικό και επίκαιρο, που αναδεικνύει τις αιτίες της οικονομικής κρίσης, αλλά και τα ιδεολογήματα που χρησιμοποιούν οι αστοί για να υποτάξουν και να αποπροσανατολίσουν την εργατική τάξη, στοιχεία που η πρωταγωνίστρια ανακαλύπτει, καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Η υπόθεση τοποθετείται στο Σικάγο του 1929, στην Αμερική του Μεγάλου Κραχ. Η ηρωίδα του έργου, Ιωάννα Νταρκ (Ιωάννα των Σκοταδιών δηλαδή) δεν έχει όλες τις απαντήσεις από την αρχή. Οι αυταπάτες που κουβαλά θα κάνουν επίπονο τον δρόμο της προς την αλήθεια. Κι όταν ακόμα θα καταφέρει να φτάσει σε αυτή και οι λόγοι της θα γίνουν επικίνδυνοι για τους βιομήχανους, οι τελευταίοι θα βρουν τον τρόπο να την ξανακάνουν ακίνδυνη, επιλέγοντας να την αγιοποιήσουν.

δείτε που είναι το ΤΕΙ Ρεθύμνου

Ελλάς