ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη ανάβει… «πράσινο»: Ευρύτερο ενδιαφέρον προκαλούν οι ενεργειακές επενδύσεις!

Στον αστερισμό της πράσινης ανάπτυξης κινείται ήδη η Κρήτη. Οι πρωτοβουλίες που εξελίσσονται σε καίριους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας την καθιστούν πρωτοπόρα δύναμη.

Αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, φαίνεται να ανοίγει νέους δρόμους. Η αλματώδης αύξηση των βιολογικών προϊόντων το επιβεβαιώνει. Ωστόσο η μεγάλη ευκαιρία στην οποία ανταποκρίνεται δυναμικά είναι οι πράσινες ενεργειακές επενδύσεις. Ο λόγος; Με την παραγωγή καθαρής ενέργειας θα αποκτήσει τα απαραίτητα αποθέματα, θα μειώσει τα ρυπογόνα καύσιμα, θα προστατεύσει το περιβάλλον. Το κυριότερο θα διασφαλίσει φθηνό ρεύμα για τους καταναλωτές.

Η Κρήτη στο δίλημμα «Ρυπογόνα καύσιμα ή ΑΠΕ;» προκρίνει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι Υβριδικοί Σταθμοί, όπως επισημαίνεται στη μελέτη του ΕΜΠ που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας, συνιστούν προτεραιότητα αν θέλουμε να εναρμονιστούμε με τις στρατηγικές της Ευρώπης για καθαρή ενέργεια.

Εξάλλου το γεωφυσικό ανάγλυφο του νησιού προσφέρεται για την υλοποίηση καινοτόμων ενεργειακών πολιτικών.

Αξιοσημείωτο είναι το έργο του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου. Με την ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος των Ποταμών Ρεθύμνου, το πρωτοπόρο αυτό έργο συνδυάζει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την αποθήκευσής της, μέσω άντλησης και ταμίευσης.

Μάλιστα, ο Υβριδικός Σταθμός προκαλεί το ενδιαφέρον ακόμη και εκτός Κρήτης. Σε πρόσφατα αναλυτικά ρεπορτάζ τους εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας (Το Βήμα, Τα Νέα, Real News, Ελευθερία του Τύπου κ.λπ.) αναφέρθηκαν εκτενώς στο έργο που η συνολική του επένδυση ανέρχεται στο ποσό των 280 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υβριδική επένδυση που υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), θα έχει πρόσθετα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.

Κατά την υλοποίησή της αναμένεται να δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ κατά την 25ετή διάρκεια της σύμβασης τα ανταποδοτικά οφέλη για τον ΟΑΚ, την Αυτοδιοίκηση και τους καταναλωτές θα ανέρχονται στα 4,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Πάντως οι πράσινες επενδύσεις φαίνεται να βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τις μέρες αυτές ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για μια επένδυση μαμούθ των 500 εκατ. ευρώ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Αμφιλοχία.

Πρόκειται για ένα μεγάλο αντλησοταμιευτικό έργο που θα λειτουργεί ως «φυσική μπαταρία» μαζικής αποθήκευσης ενέργειας. Δηλαδή θα αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από άλλες ανανεώσιμες πηγές ή από ενέργεια που δεν αξιοποιείται στο ηλεκτρικό σύστημα τις ώρες της χαμηλής ζήτησης με σκοπό να αξιοποιηθεί σε ώρες που η ζήτηση είναι υψηλή.

Η υστέρηση της χώρας -παραγωγική, οικονομική, αναπτυξιακή- κάνει επίκαιρη την την άποψη ότι «η κρίση είναι και ευκαιρία». Αρκεί βέβαια να υπάρχει σχέδιο και προπαντός βούληση να αντιμετωπίσουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος.