ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

«Η Κρήτη μας αλλιώς»: Συνάντηση με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας για τα προβλήματα των σχολείων και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών

Εκπρόσωποι της παράταξης «Η Κρήτη μας αλλιώς», του υποψήφιου περιφερειάρχη Σπύρου Δανέλλη, πραγματοποίησαν συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ελλείψεις προσωπικού (εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής, καθώς και καθαριστριών), στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών/τριών, και στις κτιριακές και υλικοτεχνικές ανάγκες των σχολικών μονάδων. Θέματα στα οποία η Περιφέρεια Κρήτης μπορεί και οφείλει να συνδράμει.

Τα μέλη του Δ.Σ. των Εκπαιδευτικών παρουσίασαν τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εστιάζοντας στα παρακάτω θέματα:

Κτιριακό ζήτημα: διαπιστώνεται πως λίγα σχολεία έχουν πολεοδομικές άδειες. Κατά συνέπεια, οι παρεμβάσεις σε αυτά που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από προγράμματα ΕΣΠΑ, πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η ενεργειακή αναβάθμιση των 5ου, 7ου και 13ου Δημοτικών Σχολείων γίνεται μέσω ΕΣΠΑ ,ενώ του 6ου (που δεν έχει άδεια) από την Περιφέρεια.

Σοβαρό κτιριακό πρόβλημα αντιμετωπίζει το ειδικό σχολείο που συστεγάζει μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας. Επείγει η εύρεση χώρου για την μετεγκατάσταση του Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά και για τα ειδικά νηπιαγωγεία. Πολλά νηπιαγωγεία του Ρεθύμνου είτε βρίσκονται σε ακατάλληλους χώρους, χωρίς προαύλια, ακόμα και σε υπόγεια πολυκατοικιών, είτε οι αίθουσες δεν επαρκούν.

Το θέμα της στέγης  επιδεινώνεται από το γεγονός ότι μέσα στην πόλη πια δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για κατασκευή νέων διδακτηρίων.

Πυρασφάλεια: τονίστηκε ότι δεν έχει γίνει έλεγχος πυρασφάλειας στα σχολεία (ωστόσο, ο δήμος δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει με 260.000 ευρώ τον έλεγχο).

– Οι αύλειοι χώροι των σχολείων χρειάζονται ανάπλαση, πχ. ασφαλή στέγαστρα, που θα επιτρέπουν στους μαθητές υπαίθριες δραστηριότητες, είτε έχει πολύ ήλιο, είτε βρέχει.

Χρηματοδότηση: η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, που ξεκίνησε την περίοδο των μνημονίων, πιέζει ποικιλοτρόπως τη λειτουργία των σχολείων.

Καθαριότητα: οι ώρες σύμβασης των καθαριστριών δεν επαρκούν και απαιτείται αύξηση των ωρών εργασίας τους στα σχολεία.

Σχολικά γεύματα: στο Ρέθυμνο μοιράζονται 1550 μερίδες φαγητού σε μαθητές συγκεκριμένων σχολείων. Το μέτρο αυτό εξασφαλίζει ποιοτική σίτιση στα παιδιά και ενισχύει τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Καλό θα ήταν να γενικευθεί σε όλα τα σχολεία.

Στέγαση εκπαιδευτικών: σε ένα σύνολο 1350 εκπαιδευτικών του νομού, οι 800 είναι μόνιμοι και οι 550 αναπληρωτές. Ιδιαίτερα οι αναπληρωτές αντιμετωπίζουν πιεστικό πρόβλημα εύρεσης στέγης, με λογικό ενοίκιο, που να μην απαιτεί τα ⅔ του μισθού τους. Σε αντίθετη περίπτωση, αρνούνται την τοποθέτησή τους στο νομό.

Παράλληλη στήριξη: δυστυχώς υπάρχει κάλυψη μόνο του 60% των προβλεπόμενων θέσεων. Ενδεικτικό είναι ότι η ίδια η πολιτεία παρανομεί: ενώ δηλ. εγκρίνει την παράλληλη στήριξη στους μαθητές που έχουν ανάγκη, το Υπουργείο Παιδείας δεν στέλνει τους ανάλογους εκπαιδευτικούς για να καλυφθούν όλοι οι μαθητές που έχουν τη σχετική διάγνωση.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της περιφερειακής παράταξης «Η Κρήτη μας αλλιώς» τόνισαν ότι η Περιφέρεια είναι ένα κράτος σε μικρογραφία, έχει δηλ. διευρυμένες αρμοδιότητες και δυνατότητες. Οι προτεραιότητες που θέτει και τα προβλήματα που επιλέγει να αντιμετωπίσει είναι αυτά που διαφοροποιούν τους διάφορους συνδυασμούς.

Συνεπώς, η Περιφέρεια Κρήτης μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του στεγαστικού των εκπαιδευτικών (διαθέτοντας πληθώρα εργαλείων), ένα ζήτημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα. Μπορεί ακόμη να συμβάλλει στην πρόσληψη αναπληρωτών (όπως ήδη κάνει με πρόσληψη εκπαιδευτικών από το ΠΕΠ Κρήτης). Μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση των δήμων, για να βγάλουν άδειες και να κάνουν ελέγχους πυρασφάλειας στα σχολικά κτίρια. Μπορεί επίσης να εντάξει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων σε αναπτυξιακά προγράμματα, ώστε μέσα σε λίγα χρόνια να είναι ενεργειακά αυτόνομα.

Η παιδεία όπως και η υγεία απαιτούν μακροχρόνιο σχεδιασμό, πρόβλεψη αναγκών και την πολιτική βούληση για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων αγαθών, αντικαθιστώντας συχνά ένα ανύπαρκτο κράτος. Η περιφερειακή παράταξη η «Κρήτη μας αλλιώς», με επικεφαλής τον Σπύρο Δανέλλη, έχει αυτά τα θέματα ως προτεραιότητα και θα επιμείνει στην υλοποίησή τους.