Περισσότεροι από 7.000 Κρητικοί πήραν μέρος στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Αρκάδι και που στόχο είχε τη διαμαρτυρία ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής (23/03) Κρητικοί από όλους τους νομούς του νησιού, συνεπικουρούμενοι από φορείς του νησιού, συγκεντρώθηκαν στο Αρκάδι και κάλεσαν τους ιθύνοντες να «πουν «όχι» στην καταστροφή της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου και την άνευ προηγουμένου επιχειρούμενη οικολογική καταστροφή». Ζήτησαν δε, να αξιοποιηθεί κατάλληλα η περίοδος της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, με ταυτόχρονη, από κοινού, δράση των κινημάτων και των Ευρωπαίων πολιτών.
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, οι αντιδράσεις στο σχέδιο για την καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, είναι ευκαιρία να «ξεδιπλώσουν» την απαίτηση των λαών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου για ειρήνη Δημοκρατία σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και διαρκή αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στα αιτήματα των συγκεντρωμένων ήταν «την ευθύνη και το κόστος για την ασφαλή καταστροφή των όπλων να την αναλάβουν εξ΄ολοκλήρου οι χώρες που παρήγαγαν και διέθεσαν τα όπλα». Σημαντική θεωρείται η στάση των συλλόγων και φορέων που συνδέονται με την αρχαιολογία, το περιβάλλον, την επιστήμη και τις τέχνες, οι οποίοι τόσο με την παρουσία εκπροσώπων τους όσο και με ψηφίσματα, τάσσονται στο πλευρό των Κρητών και όλων όσοι αντιδρούν στην υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο, δεδομένης, όπως τονίστηκε, της διατάραξης έως και καταστροφής του θαλάσσιου οικοσυστήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των υδάτων, την αλιεία, τον τουρισμό, και τις επιπτώσεις στις επόμενες γενιές.
Δια της ανατάσεως της χειρός χιλιάδων κρητικών που συγκεντρώθηκαν στην Ιερά Μονή Αρκαδίου για να πουν «Όχι» στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας ανοικτά της Μεσογείου εγκρίθηκε η Διακήρυξη του Αρκαδίου. Μεταξύ άλλων η διακήρυξη που θα παραδοθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό, τον Μάρτιν Σουλτς και τον εκπρόσωπο του OPCW αναφέρει τα εξής:
«Μας συνοδεύει η δύναμη της φωνής των προηγούμενων γενεών που έζησαν τις συνέπειες των πολέμων. Οι πόλεμοι και η παραγωγή όπλων επηρέαζαν πάντα τη ζωή των λαών. Στις ημέρες μας η τεχνολογική εξέλιξη κάνει το δράμα όλο και μεγαλύτερο. Λέμε “φτάνει πια”. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση. Απαιτούμε από τους Διεθνείς Οργανισμούς να ματαιώσουν την υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο. Απαιτούμε η Μεσόγειος να μην είναι σκουπιδότοπος αποβλήτων, χημικών ή πυρηνικών.
Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, την προεδρεύουσα της ΕΕ να πάρει επιτέλους θέση στο δημόσιο διάλογο.
Δεν ζητούμε ούτε αντισταθμιστικά οφέλη ούτε να κατευνάσει τους φόβους μας. Απαιτούμε να εγκαταλείψει το δόγμα της πυγμής και του φόβου, το δεσποτισμό απέναντι στους πολίτες και να εγκαταλείψει μαζί με εκείνους, στις αποφάσεις των οποίων συναίνεσε, τα καταστροφικά σχέδια σε βάρος μας.
Από τα όργανα της ΕΕ, του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ απαιτούμε να αλλάξουν τις πολεμοχαρείς πολιτικές τους κατευθύνοντας τες προς την πλευρά της ανθρώπινης εξέλιξης κι όχι της καταστροφής.
Το μοντέλο που προτείνουμε δεν χωρά άλλα πειράματα. Επομένως λέμε όχι στην εξουδετέρωση των χημικών στην Μεσόγειο. Ο αγώνας μόλις αρχίζει και θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη ώστε η Μεσόγειος να είναι θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού».
Στο πλαίσιο της Παγκρήτιας συνάντησης ενάντια στην καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο, έγιναν σύντομες ομιλίες από τους: Γιώργη Καράτζη-ποιητή, Ευάγγελο Γιδαράκο-καθηγητή Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης και Ευάγγελο Πισσία-καθηγητή ΑΤΕΙ Αθηνών-συντονιστή της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία.
Ακολούθησε μουσική και χορός από το Παγκρήτιο σύλλογο καλλιτεχνών Κρητικής μουσικής, από το Μιχάλη Αλεφαντινό και τους συνεργάτες του, από τον Αντώνη Ξυλούρη (Ψαραντώνη) και τον Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη) και τους συνεργάτες τους, ενώ στη μουσική εκδήλωση συμμετείχαν ο Γιάννης Αγγελάκας και οι Ντίνος Σαδίκης, Στάθης Αραμπατζής, Χρήστος Χαρμπίλας και Τίτος Καργιωτάκης.
Ένταση σημειώθηκε όταν οικολογική ομάδα από το Ρέθυμνο θέλησε να θέσει και το θέμα των αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων (ΑΠΕ), κάτι που όπως κρίθηκε από τους διοργανωτές δεν σχετιζόταν με τον σκοπό και τον χαρακτήρα της συγκέντρωσης.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Z7iqPN_wdv4[/youtube]
(φώτο Ειρήνη Σοφουλάκη – βίντεο ΝΕΑ TV)
(φώτο Σεραφείμ Κανδύλας)