Η Meta υιοθετεί νέο μοντέλο ελέγχου περιεχομένου με «Community Notes»
Η Meta, υπό την καθοδήγηση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη στρατηγική της για τον έλεγχο περιεχομένου στις πλατφόρμες της. Αντικαθιστά το παραδοσιακό σύστημα fact-checking με ένα κοινοτικό μοντέλο, γνωστό ως «Community Notes», όπως παρουσίασε ο Ζάκερμπεργκ σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα της Meta.
Το νέο σύστημα επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν συμφραζόμενα σε αναρτήσεις που θεωρούν παραπλανητικές, αντί να βασίζονται αποκλειστικά σε εξωτερικούς οργανισμούς. Το μοντέλο αυτό, εμπνευσμένο από το «X» (πρώην Twitter) του Έλον Μασκ, εγκωμιάστηκε από τον ίδιο, ενώ οι αλλαγές αναμένεται να ξεκινήσουν από τις ΗΠΑ πριν επεκταθούν διεθνώς.
Στροφή προς τη φιλοσοφία της κοινότητας
Η απόφαση σηματοδοτεί μια επιστροφή της Meta στις αρχές της «ελευθερίας της έκφρασης», όπως δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές περιεχομένου θα απλοποιηθούν και τα φίλτρα θα γίνουν πιο αυστηρά για την αποφυγή λανθασμένων διαγραφών.
Η αλλαγή συμπίπτει με την ενίσχυση της σχέσης της Meta με Ρεπουμπλικανούς κύκλους, όπως φαίνεται από την προσφορά $1 εκατ. στο Ταμείο Ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ και την ανάληψη θέσεων-κλειδιά από στενούς συνεργάτες του.
Οι ανησυχίες για την παραπληροφόρηση
Παρά τις θετικές προσδοκίες για μεγαλύτερη διαφάνεια, επικριτές, όπως ο Ρος Μπέρλεϊ από το Centre for Information Resilience, βλέπουν την κίνηση ως υποχώρηση στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης. Το νέο μοντέλο θα τεθεί υπό κρίση, καθώς το αντίστοιχο του «X» βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβιάσεις.
Η Meta διαβεβαίωσε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εφαρμόζει παραδοσιακούς ελέγχους γεγονότων, ενώ η αποτελεσματικότητα του νέου μοντέλου στις ΗΠΑ θα κριθεί στους επόμενους μήνες.