Mε απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Παύλου Μαρινάκη, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία.
Είχε προηγηθεί νέο μπαράζ αναρτήσεων του ευρωβουλευτή στο twitter, με τις οποίες έβαλλε κατά της κυβέρνησης για τις υποθέσεις Βαξεβάνη και Τουλουπάκη, το ασφαλιστικό, το έλλειμμα, τις συντάξεις, την ακρίβεια.
Αλλά ιδίως οι βολές για θέματα Δικαιοσύνης ήταν που ξεχείλισαν το ποτήρι για το Μαξίμου, που ήδη είχε τον κ.Κύρτσο στο στόχαστρο από τότε που είχε συγκρίνει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αυτή του Όρμπαν. Δεν είχε όμως προχωρήσει στη διαγραφή του, περιμένοντας να βρει νέα αφορμή. Και αυτό ώστε να μην θεωρηθεί διαγραφή για κομματικό λόγο, αλλά για “δυσφήμιση της χώρας”. Δηλαδή το κυβερνών κόμμα ανέμενε κάποια ανάρτηση του κ.Κύρτσου, που να θεωρείτο ότι στρεφόταν κατά της χώρας.
“Παγίδα για κυβέρνηση,Ελλάδα η δίωξη δημοσιογράφων,Τουλουπάκη. Η κόντρα Βρυξελλών-Ουγγαρίας,Πολωνίας για κράτος Δικαίου στο ζενίθ. Το Ευρ.Δικαστήριο δέχθηκε σύνδεση κονδυλίων με σεβασμό δικαιωμάτων. Η κριτική από έγκυρα ΜΜΕ,όπως ARTE,σκληραίνει. Το Μαξίμου θεατής των εξελίξεων”, ήταν η τελευταία ανάρτηση του ευρωβουλευτή.
Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν στη συνέχεια ότι ο ευρωβουλευτής δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό και έλεγαν ότι δεν είναι θέμα μίας ανάρτησης, αλλά της γενικότερης συμπεριφοράς του κ.Κύρτσου.
“Ο κ. Κύρτσος ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, με εντολή από τους ψηφοφόρους να προωθεί τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις αναρτήσεις του κάνει εντελώς το αντίθετο. Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Με τη στάση του προσβάλλει όλους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί. Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στην δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΝΔ.
Σημειωτέον πάντως ότι το θέμα Κύρτσου δεν παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό της ΝΔ, αλλά εφαρμόστηκε άρθρο του καταστατικού του κυβερνώντος κόμματος.
Πιο συγκεκριμένα εφαρμόστηκε το άρθρο 5 §1.2 σύμφωνα με το οποίο η απώλεια της ιδιότητας του μέλους επέρχεται «Με την αυτόβουλη απομάκρυνσή του από το κόμμα, η οποία εκδηλώνεται με λόγο ή πράξη και προκύπτει κατάδηλα, ενδεικτικά με την εγγραφή του σε άλλο πολιτικό κόμμα, ή με δημόσιες εκδηλώσεις του που αντιστρατεύονται έντονα τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του κόμματος ή προωθούν το ρατσισμό, το μίσος και τη βία ή αμφισβητούν το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας. Η διαπίστωση της συνδρομής των παραπάνω γίνεται με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής”.
Ο κ.Μαρινάκης επικοινώνησε μάλιστα τηλεφωνικά με τον ευρωβουλευτή και τον ενημέρωσε για την απόφαση.
Ο κ. Κύρτσος έχει εδώ και πολύ καιρό που εξαπολύει επιθέσεις κατά της κυβέρνησης σε μία σειρά από θέματα, ωστόσο μέχρι πρότινος το Μέγαρο Μαξίμου απλώς τον αγνοούσε.
Ο ευρωβουλευτής ήταν πάντως ένα από τα 50 στελέχη της ΝΔ που είχαν υπογράψει την υποψηφιότητα του κ.Μητσοτάκη για την ηγεσία του κόμματος το 2015. Έκτοτε όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και το γυαλί της σχέσης τους ράγισε.
Το 2019 ο κ.Κύρτσος ήταν και πάλι στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, γεγονός που του διασφάλισε την επανεκλογή του και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Όμως αυτό δεν ήταν όπως φαίνεται αρκετό για τον ευρωβουλευτή, ο οποίος άρχισε να βγαίνει στην κόντρα και στη συνέχεια κατήγγειλε… αποκλεισμό του από τη δημόσια τηλεόραση σε μία από τις πολλές αντικυβερνητικές αναρτήσεις του: “Στην ΕΡΤ: Επί σκληρού ΠΑΣΟΚ με βγάζανε. Επί Σημίτη, Γ.Παπανδρέου με βγάζανε. Επί Καραμανλή, Ρουσόπουλου, είχαμε συγκρουστεί, με βγάζανε. Με κόψανε επί Μητσοτάκη!”
Ο κ.Κύρτσος είχε βέβαια διαφωνήσει δημοσίως με τη μείωση της συμμετοχής της κυβέρνησης στη ΔΕΗ σε 34%, με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με το χειρισμό της υπόθεσης e-food, αλλά και της πανδημίας. Όμως το αποκορύφωμα ήταν η ανάρτηση του με την οποία έκανε λόγο για “άστοχο χειρισμό από το Μαξίμου του θέματος με Βαξεβάνη, Παπαδάκου”. Ο ευρωβουλευτής μάλιστα έφτασε στο σημείο να παραλληλίσει την κυβερνηση Μητσοτάκη με την κυβέρνηση Όρμπαν, γράφοντας: “Το θέαμα της δικαστικής δίωξης δημοσιογραφικών στελεχών του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περάσει καλά στην ΕΕ, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοια ζητήματα λόγω της κυβερνητικής πολιτικής σε Πολωνία και Ουγγαρία και μπορεί ορισμένοι να καταλήξουν σε λάθος συμπεράσματα για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των ΜΜΕ στην Ελλάδα”.
Απάντηση Κύρτσου για τη διαγραφή του και νέα επίθεση
Ο ευρωβουλευτής απάντησε στη ΝΔ για τη διαγραφή του μέσω twitter και εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση.
“Έθεσα ζητήματα στην ηγεσία ΝΔ: Λάθη&παραλείψεις στο θέμα της πανδημίας που κόστισαν χιλιάδες νεκρούς. Λάθη οικονομικής πολιτικής που φτωχοποίησαν κόσμο, οδηγούν σε νέες περιπέτειες. Κουκούλωμα σκανδάλου Novartis, διώξεις δημοσιογράφων,Τουλουπάκη. «Απάντησαν» με διαγραφή μου” έγραψε ειδικότερα.
Μάλιστα ο κ.Κύρτσος κατηγόρησε τον κ.Μητσοτάκη για αυταρχισμό και θυμήθηκε μάλιστα τη διαγραφή του από το ΚΚΕ το 1977.
“Δύο διαγραφές στη ζωή μου. Το..1977 από ΚΚΕ. Το 2022 από ΝΔ. Το ΚΚΕ έψαξε το θέμα,έστειλε τον Αμπατιέλο στο Λονδίνο να συζητήσουμε,παρουσίασε σκεπτικό. Στη ΝΔ αποφάσισε ο Μητσοτάκης,δεν υπήρξε συζήτηση,ούτε σκεπτικό Η φιλελεύθερη ΝΔ πιο αυταρχική από το ΚΚΕ της δεκαετίας του 70”, σχολίασε ο ευρωβουλευτής.
“Ο Μαρινάκης μου ανακοίνωσε τη διαγραφή μου ο Μητσοτάκης δεν βρήκε το κουράγιο. Είναι άλλωστε στον «Όλυμπο» του Μαξίμου με καλή παρέα. Με τον κρυπτόμενο-δοξαζόμενο συγγενή του,τον συγγενή της ΓΕΚ-Τέρνα και άλλους κορυφαίους. Τον ευχαριστώ πάντως για την πολιτική μου λύτρωση”, έγραψε επίσης ο κ. Κύρτσος.
Σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρου Κόκκαλη, για τη διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου
“Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκε πιέσεις στη βάση της υπεράσπισης του Κράτους Δικαίου και στις Βρυξέλλες. Πανικόβλητος πια, αντί να διορθώσει το πρόβλημα, διέγραψε τον αγγελιοφόρο. Μόνη μέριμνα της αντιπολίτευσης πλέον, πρέπει να είναι να μην μπει και η χώρα στην περιδίνηση του Μαξίμου προς την έξοδο”.
Προειδοποιήσαμε τον κ. Μητσοτάκη από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν μιλούσε για “υπόκοσμο” από το βήμα της Βουλής, πως δεν πρέπει να βυθίσει τη χώρα στην ανυποληψία που επιφύλασσαν για τις χώρες τους οι κυβερνήσεις του Βιζεγκραντ, ταυτιζόμενος μεταξύ άλλων και με νέες ακροδεξιές δυνάμεις στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμάνια και την Ισπανία.
Προειδοποιήσαμε τον κ. Μητσοτάκη πως “η ΕΕ δεν προτίθεται να χρηματοδοτεί κράτη που αποτυγχάνουν σε κάθε δείκτη δημοκρατικής λειτουργίας” και πως “αν η ‘Ελλάδα των Αρίστων’, καταλήξει η ‘Ουγγαρία του Νότου’, τότε η χώρα κινδυνεύει να χάσει πολλά, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάκαμψη και την πράσινη μετάβαση.”
Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκε πιέσεις στη βάση της υπεράσπισης του Κράτους Δικαίου και στις Βρυξέλλες. Πανικόβλητος πια, αντί να διορθώσει το πρόβλημα, διέγραψε τον αγγελιοφόρο. Μόνη μέριμνα της αντιπολίτευσης πλέον, πρέπει να είναι να μην μπει και η χώρα στην περιδίνηση του Μαξίμου προς την έξοδο.