ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ομάδα Αντίβαρο παρουσιάζει το έργο Βόυτσεκ σε σκηνοθεσία Μαριλένας Μελαχροινού!

Το δεύτερο έργο που ανεβάζει η ομάδα Αντίβαρο φέτος είναι ο Βόυτσεκ.

Ο Μπύχνερ έγραψε τον Βόυτσεκ το 1836 και το έργο που ανήκει στο κίνημα του γερμανικού ρομαντισμού θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο που παίζεται τακτικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρείται επίσης προδρομικό μιας σειράς κινημάτων όπως ο εξπρεσιονισμός και το επικό θέατρο. Ο συγγραφέας πέθανε μόλις 24 χρονών πριν προλάβει να το ολοκληρώσει. Το έργο πραγματεύεται σχέσεις εξουσίας, και 200 χρόνια μετά παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο.

Η ομάδα Αντίβαρο παρουσιάζει το έργο Βόυτσεκ σε σκηνοθεσία Μαριλένας Μελαχροινού.
Βασισμένο στην ιστορία του στρατιώτη Φρανς Βόυτσεκ, το έργο παρουσιάζει ωμά -και ταυτόχρονα ποιητικά- τη ζωή ενός άνδρα που βρίσκεται στο κατώτερο σκαλοπάτι της κοινωνίας, αντιμετωπίζοντας καθημερινά εξευτελισμό και χλεύη από τον περίγυρό του. Συμμετέχει στο απάνθρωπο πείραμα ενός γιατρού, υπηρετεί τον αυταρχικό λοχαγό του και κάνει ό,τι άλλο χρειαστεί, για να συντηρήσει οικονομικά τη Μαρία, τη μητέρα του παιδιού του και τη μόνη ελπίδα του για φως μες στο σκοτάδι.

Φυλακισμένος σε έναν χαρακτήρα που του αποδίδει η κοινωνία λόγω της τάξης του, μεταμορφώνεται σε όσα φοβάται, επιβεβαιώνοντας ειρωνικά τους καταπιεστές του. Το ήθος και η αρετή φαίνεται να κυβερνούν τη σκέψη όλων των χαρακτήρων, όχι όμως και τις πράξεις τους. Τα όρια μεταξύ καλού και κακού χάνονται σε μία συνεχή ροή επεισοδίων γεμάτων αντιθέσεις και παράδοξα. Η προσέγγιση της σκηνοθέτιδας Μαριλένας Μελαχροινού, με επιρροές από το επικό θέατρο του Μπέρτολτ Μπρεχτ αποτελεί ένα δυναμικό πείραμα.

Το έργο αποτελείται από 27 σκηνές οι οποίες όμως έμειναν χωρίς καθορισμένη διάταξη λόγω του πρόωρου θανάτου του συγγραφέα. Έτσι, αν και παίζεται από το 1913, καμία παράσταση δεν είναι ίδια με κάποια άλλη, μια που η σειρά παρουσίασης των σκηνών καθώς και η χρήση όλων ή μέρος τους, επαφίεται στην ομάδα που θα παρουσιάσει το έργο.

Στην ξεχωριστή ερμηνεία συντελούν τα σκηνικά, τα κοστούμια (Κάλλη Καραδάκη), η μουσική (Τίνα Τσιμπίδη), αλλά και ο τρόπος διαχείρισης των πολλών ρόλων του έργου από δέκα ηθοποιούς της ομάδας.

Διανομή: Χρήστος Παππάς, Αφροδίτη Σιαφάκα, Μανώλης Σειραγάκης, Αντώνης Βαμιεδάκης, Νίκος Βαράκης, Άρτεμις Ψωμά, Σάρα Τζορμπατζή, Μαρκέλλα Πετρογιαννάκη, Αλεξάνδρα Λειβαδιώτη, Ανθή Παπαδάκη.

Θέατρο Αντίβαρο (Κριτοβουλίδου 17, Ρέθυμνο).
Είσοδος 10€ – 8€ (μειωμένο).

Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9 μμ ακριβώς
Τηλέφωνο για κρατήσεις 6988399325.

Η παράσταση δεν προτείνεται για θεατές κάτω των 15 ετών