ΑΠΟΨΕΙΣ

Η παγκόσμια ημέρα μεταναστών και οι σημερινές προκλήσεις

Η 18η Δεκεμβρίου,δηλαδή η παγκόσμια ημέρα μεταναστών, είναι μια σημαντική μέρα για εμάς. Μας κάνει να θυμόμαστε όλους τους κόπους και τις δυσκολίες που βιώσαμε για να φτάσουμε ως εδώ. Πράγματι, ο δρόμος μας ήταν πολύ δύσκολος, μακρύς και κουραστικός, γεμάτος εμπόδια και προκλήσεις.

Και αφού φτάσαμε, η προσαρμογή στην χώρα υποδοχής αποτέλεσε την μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς, ζητώντας την υποστήριξη για τα δικαιώματα μας και την ισότητα. Ήρθαμε αντιμέτωποι με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, την γραφειοκρατία και τις μεγάλες δυσκολίες σχετικά με την νομιμοποίηση μας. Τα εμπόδια αυτά, δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν και στις μέρες μας σχετικά με τις άδειες διαμονής και τις δυσκολίες για την απόκτηση της ιθαγένειας.

Η Αλβανική Κοινότητα είναι από τις μεγαλύτερες κοινότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα και το Ρέθυμνο και βρίσκεται πάντα κοντά στα προβλήματα των μεταναστών. Πλέον,δεν είμαστε απλά περαστικοί σε αυτήν την χώρα • αποτελούμε κομμάτι αυτής της κοινωνίας και γέφυρα αγάπης και φιλιάς ανάμεσα στους δύο λαούς. Η Ελλάδα και το Ρέθυμνο που εμείς αγαπήσαμε, ,με τα χρόνια έγινε η δεύτερη μας πατρίδα για εμάς και για τα παιδιά μας,που γεννιούνται και μεγαλώνουν εδώ.

Παρόλες τις αντιξοότητες, η χώρα υποδοχής τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρκετά βήματα σχετικά με την εξάλειψη του ρατσισμού και της αποξένωσης των μεταναστών από την χώρα καταγωγής, παραχωρώντας στην Αλβανική Κοινότητα αίθουσες σε συγκεκριμένα σχολεία (ημέρες Σάββατο και Κυριακή) ώστε τα παιδιά μας να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα. Αυτό αποτελεί ένα αξιόλογο και σημαντικό στοιχείο που μας επιτρέπει να μην χάνουμε την επαφή μας με τις ρίζες μας,νιώθοντας την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας.

Ωστόσο,όπως τονίστηκε και παραπάνω αρκετές δυσκολίες εξακολουθούν να υπάρχουν. Έτσι, η Αλβανική Κοινότητα θεωρεί σημαντικό να πραγματοποιηθούν ενέργειες για να επιτευχθούν σταδιακά τα εξής:

  • Απλοποίηση διαδικασίας έκδοσης και ανανέωσης άδειας παράμονης
    Θεωρούμε ότι χρειάζεται αύξηση χρόνου αδείας παραμονής για όσους έχουν 10 χρόνια στην Ελλάδα σε 10 χρόνια η επ’αοριστον. Επιπλέον, η διαδικασία έκδοσης άδειας παραμονής με ηλεκτρονική αίτηση καθυστερεί από 6 μήνες και πάνω. Μεταξύ του διαστήματος αυτού χάνεται κάθε δικαίωμα όπως η ανανέωση η ανανέωση βιβλιαρίου υγείας, που σε πολλές περιπτώσεις αφορά και τα προστατευόμενα μέλη και είναι αδύνατη η λήψη επιδομάτων. Ζητάμε να μην κόβονται τα επιδόματα και το βιβλιάριο υγείας στο διάστημα αυτό.
  • Ιθαγένεια
    Η απλοποίηση της όλης διαδικασίας, ειδικότερα στο κομμάτι της εξέτασης, συμφωνα με τις προδιαγραφές και άλλων ευρωπαϊκών κρατών και η μείωση του ορίου εισοδήματος των 9.500 ευρώ για όσους αιτούνται ελληνική ιθαγένεια αποτελεί για εμάς μια σημαντική διευκόλυνση.
  • Νομιμοποίηση
    Ζητάμε τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που έχασαν την άδεια παραμονής λόγω έλλειψης ενσήμων και χρόνου που ήταν εκτός της χώρας, ενώ ήταν νόμιμοι (Ειδικά σε περιόδους κρίσης).
  • Συντάξεις
    Ζητάμε την συνταξιοδότηση των ατόμων που δε διαθέτουν την ελληνική ιθαγένεια. Επίσης, όσοι έχουν φτάσει στην ηλικία συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, καθως πρέπει να είναι 30 χρόνια νόμιμοι. Ζητάμε μείωση του χρόνου νομιμότητας.

Τα δικαιώματα των, μεταναστών αποτελούν ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να γίνονται σεβαστά χωρίς διακρίσεις. Η γη είναι για όλους και πρέπει να μας χωράει όλους. Ας είμαστε όλοι ενωμένοι και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον.

Η ανθρώπινη ζωή, η υποστήριξη των μεταναστών, η αλληλεγγύη πρέπει να μετράνε κάθε μέρα και όχι μόνο σε αναμνηστικές παγκόσμιες ημέρες. Δεν υπάρχει μεταναστευτική κρίση, μα κρίση αλληλεγγύης. Ας προχωρήσουμε μαζί, ντόπιοι και μετανάστες, για μια όμορφη και μοντέρνα κοινωνία, απαλλαγμένη από τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.