ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ

Η παράσταση «Κρίσις…» του Αρκάδιου Λευκού για τρεις παραστάσεις στο Ρέθυμνο

Η παράσταση «Κρίσις…» του Αρκάδιου Λευκού για τρεις παραστάσεις στο Ρέθυμνο

«Κρίσις…» από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αρκάδιου Λευκού, με τον Βαγγέλη Λιοδάκη και τον Βασίλη Πετροδασκαλάκη σε θεατρική διασκευή Αντώνη Παπαϊωάννου και σκηνοθεσία Τόνιας Σταυροπούλου, θα παρουσιαστεί σε τρεις παραστάσεις στο Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης (Κριτοβουλίδου 15-17, πρώην ΕΟΜΜΕΧ-όπισθεν Δημαρχείου).

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μυθιστορήματα, ενός ξεχασμένου σήμερα, Ρεθυμνιώτη λογοτέχνη, η «Κρίσις…» του Αρκάδιου Λευκού, επίκαιρο όσο ποτέ, παίρνει θεατρική μορφή μέσα από μια ενδιαφέρουσα προσωπική ερμηνεία του Βαγγέλη Λιοδάκη.

Το μυθιστόρημα, ένα σκληρό, μαύρο και σαρκαστικό αφήγημα κυκλοφόρησε το 1934 σε εποχή οικονομικής κρίσης και ξάφνιασε τους λογοτεχνικούς κύκλους για το εντελώς προσωπικό ύφος του συγγραφέα. Αναφέρεται σ” έναν μισθοσυντήρητο υπάλληλο, ο οποίος σε πρώτο πρόσωπο διεκτραγωδεί και σαρκάζει την τραγική του οικονομική κατάσταση, αλλά καυτηριάζει και όσους ζουν πλουσιοπάροχα επειδή είχαν το θάρρος να κλέψουν δημόσιο χρήμα. Όπως και τώρα έτσι και τότε, η Κρίση, είχε σχεδόν τις ίδιες αιτίες, αλλά δεν ήταν και ίδια για όλους.

Η έλλειψη λυρικών στοιχείων, η αμεσότητα στην αφήγηση, η τόλμη για εκμυστήρευση ακραίων καταστάσεων, ο απόλυτος ρεαλισμός, συνθέτουν ένα κείμενο ζωντανό, με δυνατές συγκινήσεις, πικρές αλήθειες και πολύ χιούμορ και σαρκασμό.

Σημαντική παρουσία στην παράσταση αποτελεί η ζωντανή συμμετοχή του μουσικού Βασίλη Πετροδασκαλάκη που θα συνεισφέρει με το μπουζούκι και τη φωνή του ένα μουσικό κλίμα – σχόλιο της εποχής- μέσα από σπάνια παλιά τραγούδια που επιλέγει ο Θανάσης Βαλάσκας.

Το μυθιστόρημα εξαντλημένο και σπάνιο πια σήμερα έχει γνωρίσει τρεις επιτυχημένες εκδόσεις και αποτελεί σημείο αναφοράς πληθώρας κριτικών και μελετητών της λογοτεχνίας, μέσα στα χρόνια.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Αρκάδιος Λευκός
Θεατρική Διασκευή: Αντώνης Παπαϊωάννου
Σκηνοθεσία: Τόνια Σταυροπούλου
Ερμηνεία: Βαγγέλης Λιοδάκης
Μουσική Ερμηνεία: Βασίλης Πετροδασκαλάκης
Μουσική Επιμέλεια: Θανάσης Βαλάσκας
Επιμέλεια Σκηνικού χώρου: Νίκος Κασαπάκης
Επιμέλεια Κίνησης: Δημήτρης Ράικος
Κοστούμια: Έλενα Βαρδαβά
Σχεδιασμός Φωτισμού: Χάρης Δάλλας
Φωτογράφηση: Act&Art Productions-Μαρίτα Παπαδάκη
Ιδέα Αφίσας: Νίκος Οικονομέας
Γραφιστική Επιμέλεια Προγράμματος:
DESO graphic designer

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.

Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας «Σε πόλεμο με τον εαυτό μου», η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς. Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος «Κρίσις…» στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του «Συλλογή από μαχαίρια», βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Ο Αρκάδιος Λευκός τοποθετείται χρονικά στο χώρο της πεζογραφίας της Γενιάς του Τριάντα και το σύνολο του πεζογραφικού του έργου κινείται θεματικά γύρω από τη ζωή περιθωριακών ανθρώπινων τύπων με στοιχεία κοινωνικού προβληματισμού.

Ένα «τραγικό προσωπικό ημερολόγιο» ονομάζει τα έργα του Αρκάδιου Λευκού ο Λεωνίδας Χρηστάκης και τον ίδιο τον Λευκό, περίπτωση οικειοθελούς απομόνωσης, αφού ήταν επίμονος εχθρός της δημοσιότητας.

Δείτε που είναι το Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης

Κριτοβουλίδου 15, Ρέθυμνο