ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Η Περιφέρεια Κρήτης διεκδικεί 80 εκ. ευρώ από την Ε.Ε. για την αναμπέλωση

Τα μέτρα της νέας ΚΑΠ που αφορούν τον αμπελουργικό τομέα, η αναγκαιότητα σύστασης ομάδων παραγωγών αμπελουργικών προϊόντων και τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αναλύθηκαν σε σημερινή ημερίδα που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στο συνεδριακό κέντρο της Παγκρήτιας Τράπεζας στο Ηράκλειο.

αναμπέλωση περιφέρεια κρήτηςΣτην ημερίδα η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, στελέχη του Υπουργείου, αλλά και εκπρόσωποι επιστημονικών, αγροτικών φορέων, αναφέρθηκαν εκτενώς στην αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας ομάδας παραγωγών αμπελουργικών προϊόντων που θα επιφέρει στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη του αμπελουργικού τομέα και των προϊόντων του. Παράλληλα, όπως τονίστηκε στην ημερίδα, βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας για τον πρωτογενή τομέα, η Κρήτη, διεκδικεί 80 εκ. ευρώ για την αναμπέλωση αρχικά 25 χιλιάδων στρεμμάτων, ενώ έγινε αναφορά για τα ανενεργά δικαιώματά οιναμπέλων και αναλύθηκε η διαδικασία παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών ολοκληρωμένης διαχείρισης και βιολογικής γεωργίας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη σε δηλώσεις της επισήμανε την αναγκαιότητα λειτουργίας ομάδων παραγωγών για την τόνωση και ανάπτυξη της αμπελουργίας: «Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες μοναδική διέξοδος αποτελεί η τόνωση της οικονομίας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί κύρια με την στήριξη του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού.

Η σημερινή ημερίδα έχει σαν στόχο την ανάπτυξη της αμπελουργίας, την ενημέρωση των παραγωγών σε σχέση και με την νέα ΚΑΠ. Στελέχη του Υπουργείου συμμετέχουν στην ημερίδα και ενημερώνουν διεξοδικά τους παραγωγούς μας, τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς και αγροτικούς φορείς για την νέα ΚΑΠ που αφορά στο αμπέλι και στις ομάδες παραγωγών», και πρόσθεσε: «Η αμπελουργία στη Κρήτη στο παρελθόν, αποτελούσε ένα από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης που πρόσφερε πολύ καλό εισόδημα στους παραγωγούς μας και τόνωνε την οικονομία της Κρήτης. Αποτελεί προτεραιότητα για τον στρατηγικό μας σχεδιασμό η στήριξη-ανάπτυξη της αμπελουργίας. Μαζί με τους επιστημονικούς, αγροτικούς φορείς διεκδικούμε από το Υπουργείο να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση του Κρητικού αμπελώνα κατ’ αρχήν για 25.000 στρέμματα με χρηματοδότηση 80 εκ. ευρώ, από συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μεμονωμένης δράσης και μέσα από μια ειδικού σκοπού ομάδας παραγωγών. Οι ομάδες παραγωγών είναι μονόδρομος, σήμερα συζητάμε την μεγάλη αξία που έχει η δημιουργία τους, και ενημερώνουμε βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνουν οι αμπελουργοί μας προκειμένου να «ξαναγεννηθεί» ο Κρητικός αμπελώνας που θα αναζωογονήσει τον πρωτογενή τομέα».

Από την πλευρά του ο Διονύσης Γραμματικός Προϊστάμενος τμήματος Αμπελουργίας και Ελαίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Ενέργειας δήλωσε: «Για να τεθεί σε εφαρμογή η πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης θα πρέπει να ιδρυθεί μια ομάδα παραγωγών ειδικού σκοπού. Θα υπάρχει μεγάλο κέρδος μέσα από την οργάνωση-λειτουργία ομάδας παραγωγών αμπέλου. Στους κοινοτικούς κανονισμούς προβλέπονται τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» για να μπορέσουν οι παραγωγοί να αποκομίσουν οφέλη, και η Πολιτεία θα βοηθήσει, στο μέτρο που μπορεί, στην κατεύθυνση αυτή, η οποία όμως θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των ίδιων των αμπελουργών. Δεν μπορούμε εμείς ως Υπουργείο να επιβάλλουμε την οργάνωση λειτουργίας ομάδας παραγωγών, ωστόσο στην κατεύθυνση αυτή βοηθά ο στρατηγικός σχεδιασμός για τον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Κρήτης».

Στην σημερινή ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι επιστημονικών, ερευνητικών φορέων πρωτογενή τομέα, αγροτών, αλλά και στελέχη εμπλεκόμενων υπηρεσιών.