Την συμμετοχή και συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης στο Παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης που ήταν παρόν στη συγκέντρωση στη πλ. Ελευθερίας.
Στην μαζική συγκέντρωση ήταν παράλληλα Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Περιφερειακοί, Δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, παραγωγικών τάξεων, ενώ στη συνέχεια η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου παρέδωσε ψήφισμα στον Περιφερειάρχη προκειμένου να το μεταφέρει στην Κυβέρνηση.
«Μια ειρηνική πορεία-κινητοποίηση απο τους αγρότες της Κρήτης η Περιφέρεια Κρήτης συμπαραστέκεται στα δίκαια των αγροτών μας και ζητούμε από την Κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά τα θέματα, πως μπορούν να επιλυθούν γιατί χωρίς αγροτικό κόσμο δεν υπάρχει ανάπτυξη στη Κρήτη δεν υπάρχει ανάπτυξη στα χωριά μας, στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Παράλληλα, παρουσία των φορέων και των εκπροσώπων των αγροτών ζήτησε με έμφαση από την Κυβέρνηση «να επιλυθούν τα προβλήματα τα μεγάλα που έχουν προκύψει και από την φορολογία και από το ασφαλιστικό και να δοθούν λύσεις στους αγρότες μας». Παράλληλα διαβεβαίωσε τους αγρότες ότι η Περιφέρεια θα είναι στο πλευρό τους και ότι θα υπάρξει διεκδίκηση ώστε το 30-35% των πόρων από την νέα Προγραμματική Περίοδο να χρηματοδοτήσει τον πρωτογενή τομέα.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Οι αγρότες της Κρήτης σήμερα 29/10/2015 συγκεντρωμένοι στην πλατεία ελευθερίας στο Ηράκλειο διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στα μέτρα της πιο ανάλγητης και άδικης φορολόγησης που έχει υποστεί ποτέ ο πιο παραγωγικός κλάδος στην Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχουν υπογραφεί στο τρίτο μνημόνιο η εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ και η ανακατανομή της νέας ΚΑΠ κυριολεκτικά μας διαλύουν.
Σε μία γεωργία και κτηνοτροφία οι οποίες υποφέρουν:
- από το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής στην Ευρώπη,
- από την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης του κλάδου ,
- από την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων,
- από την απώλεια των αγορών,
- από καιρικές αντιξοότητες και καταστροφικές ζημίες στην φυτική και ζωική παραγωγή τα τελευταία χρόνια ,
έρχονται να προστεθούν και
- τα ισοπεδωτικά μέτρα της αύξησης του ΦΠΑ των αγροεφοδίων,
- η αφαίρεση μιας σχετικά μικρής επιστροφής στον Ε.Φ.Κ. πετρελαίου,
- η κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα,
- η αύξηση σταδιακά του συντελεστή του φόρου στο 26% και της προκαταβολής του στο 100%.
Και μαζί με όλα αυτά συζητείται και ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ. Φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει φυτική και ζωική παραγωγή κάτω από τέτοιες συνθήκες;
Φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και παραγωγή Εθνικoύ πλούτου όταν διαλύεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας;
Φαντάζεται κανείς ότι αυτός είναι ο δρόμος της εξόδου της χώρας από την κρίση ;
Την ύστατη στιγμή κάνουμε την πρόταση για έναν ουσιαστικό διάλογο με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κυβέρνηση ώστε άμεσα να βρεθούν λύσεις, ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσουμε την εργασία μας και τις δραστηριότητές μας συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική ανάταση της χώρας. Ως τότε παραμένουμε μαχητικά στις κινητοποιήσεις μας, διεκδικώντας το δικαίωμα της παραμονής στον τόπο μας, το δικαίωμα στην εργασία μας, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια . Σε κάθε περίπτωση κάνουμε ξεκάθαρο ότι τα μέτρα αυτά δεν θα περάσουν. Είτε γιατί θα βρεθούμε δυναμικά απέναντί τους.
Είτε γιατί ξεκαθαρίζουμε ότι «ούκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».
ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΡΗΤΗΣ