ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η περιοδεύουσα έκθεση βιβλίου «Ο πολύγλωσσος Οδυσσέας» στο Ρέθυμνο

Περιοδεύουσα έκθεση βιβλίου «Ο πολύγλωσσος Οδυσσέας»Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα παρουσιάζουν την περιοδεύουσα έκθεση μεταφράσεων της Οδύσσειας «Ο Πολύγλωσσος Οδυσσέας» από τις 11 Απριλίου έως τις 22 Μαΐου 2016, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης, στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 13 Απριλίου, ώρα 21.00.

Η περιοδεύουσα έκθεση «Ο Πολύγλωσσος Οδυσσέας» έχει πυρήνα τις μεταφράσεις της Οδύσσειας στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνήθως συνοδεύεται από σχετικές εκδηλώσεις (ημερίδες με ομιλίες, παράλληλες δραστηριότητες κλπ.) που αναλαμβάνουν οι φορείς στους οποίους φιλοξενείται (http://odiseja.eu).

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα συνοδευτεί:

• Από μια παράλληλη έκθεση με υλικό της Βιβλιοθήκης του Π.Κ. για την Οδύσσεια με τίτλο «Περιπλανήσεις της Οδύσσειας στο χώρο και το χρόνο», στην Κεντρική Βιβλιοθήκη ΠΚ, Αίθουσα Πρεβελάκη. Ημέρες και ώρες λειτουργίας:: Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00 – 15:00.

• Από σχετική Ημερίδα στις 13 Απριλίου κατά τις ώρες 17:30 – 21:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Το ταξίδι του «Πολύγλωσσου Οδυσσέα» ξεκίνησε το 2014. Αποτελεί πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης (ΓΔΜ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της EE (συνεργασία του Γραφείου της ΓΔΜ στο Παρίσι με τα υπόλοιπα γραφεία στην Ευρώπη).

Με αφορμή τη διαχρονική παρουσία και επιρροή του ομηρικού έπους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, εκτός από τη συζήτηση θεμάτων σχετικών με τη λογοτεχνία, τη γλώσσα και τη μετάφραση, η έκθεση έχει επίσης στόχο να ενθαρρύνει τη συζήτηση γύρω από το θέμα της ευρωπαϊκής ταυτότητας, τη γλωσσική ποικιλομορφία, την τρέχουσα κατάσταση των κρατών μελών της ΕΕ στη Μεσόγειο, καθώς και την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά και τον αντίκτυπό της στους εθνικούς πολιτισμούς.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αναλογιστούν τη συμβολή των συγγραφέων και μεταφραστών που μετέφεραν τον ποιητικό πλούτο της Οδύσσειας στη μεσαιωνική Ευρώπη, την ευρωπαϊκή αναγέννηση και το σύγχρονο κόσμο.

Η έκθεση έχει ταξιδέψει στη Γαλλία (Παρίσι, Μπεζανσόν, Λυών και Μασσαλία), Κροατία (Ζάγκρεμπ), Ιταλία (Ρώμη, Βενετία), Ρουμανία (Βουκουρέστι), Βουλγαρία (Σόφια), Σλοβενία (Λιουμπλιάνα), Αυστρία (Βιέννη), Ουγγαρία (Βουδαπέστη), Εσθονία (Ταλίν) Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και Κύπρο (Λευκωσία).

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00 – 20:00, Σάββατο: 09:00 – 15:00.

Ρέθυμνο 741 00, Ελλάδα