Η προστασία των αδέσποτων ζώων και η «ευζωία των δεσποζόμενων», αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Θεανώς Βρέντζου – Σκοδαλάκη, και την συμμετοχή δημάρχων, εκπροσώπων δήμων, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπηρεσιών της Περιφέρειας, φιλοζωικών σωματείων.
Το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, όπως και των ζώων συντροφιάς, αποτέλεσε το πρώτο θέμα συζήτησης. Όπως αναφέρθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, πρόκειται για δύο προβλήματα που εδώ και χρόνια απασχολούν τις υπηρεσίες, και σήμερα πλέον, με το ν. 4039/2011, η Περιφέρεια ενεργεί ως ελεγκτικός μηχανισμός προκειμένου να εφαρμόζονται οι διατάξεις του.
Σε ότι αφορά τα αδέσποτα ζώα, λαμβάνοντας υπόψη και τα περιορισμένα οικονομικά δεδομένα, προτάθηκε η διαδημοτική συνεργασία για την δημιουργία και την λειτουργία ενδιαιτημάτων από την πλευρά των Δήμων. Παράλληλα, η Περιφέρεια Κρήτης, έχει προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου, που θα αναλάβει την περισυλλογή των νεκρών ζώων από το Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης.
Σημαντικό ήταν και το θέμα της προστασίας των ζώων που διαβιούν σε μεταλλικά βαρέλια. Τέτοια φαινόμενα, όπως τονίστηκε, είναι υπαρκτά σε πολλές ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και να επιβληθούν όπου υπάρχουν παραβάσεις, τα απαραίτητα διοικητικά πρόστιμα.
Από πλευράς φιλοζωικών σωματείων, προτάθηκε δέσμη μέτρων, τόσο για τον έλεγχο των ζώων συντροφιάς, όσο και για την αποτροπή της ανατροφοδότησης του προβλήματος με τα αδέσποτα. Στην δέσμη αυτή των μέτρων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
1. Σεμινάρια για την προστασία των ζώων, με έμφαση στο δημοτικό και το τοπικό επίπεδο.
2. Συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για την ενημέρωση των ιδιοκτητών ζώων που διαβιούν σε μεταλλικά βαρέλια και επιβολή προστίμων στην περίπτωση μη συμμόρφωσης τους.
3. Δελτία τύπου σε τακτική βάση για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
4. Έλεγχος στην πώληση των φυτοφαρμάκων ώστε να προστατεύονται και τα ζώα.
5. Διαμερισματικές συνελεύσεις ενημερωτικού χαρακτήρα με πρωτοβουλία των Δήμων.
Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ότι: «Η Περιφέρεια Κρήτης έχει κάνει σημαντικά βήματα τόσο στον τομέα εκείνο που αναφέρεται στις συνθήκες ευζωίας των ζώων συντροφιάς, όσο και στον τομέα που αναφέρεται στα αδέσποτα ζώα. Με το νέο νομικό πλαίσιο, τον ν. 4039, δίνουμε έμφαση στον ελεγκτικό ρόλο της Περιφέρειας και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν τον ρόλο που τους αναλογεί βάσει του νόμου. Η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί και ελπίζω ότι θα έχουμε σε αυτή την προσπάθεια, όπως άλλωστε φάνηκε και από την σημερινή σύσκεψη, την συμπαράσταση τόσο των φιλοζωικών σωματείων, όσο και του α’ βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης».