Η δασική πυρκαγιά που κατακαίει τον Έβρο για 11η ημέρα είναι «η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ε.Ε.» και το μπλοκ κινητοποιεί σχεδόν το ήμισυ της πυροσβεστικής αεροπορικής πτέρυγας για την καταπολέμησή της, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Έντεκα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο από τον στόλο της ΕΕ έχουν σταλεί για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τη φωτιά βόρεια της Αλεξανδρούπολης, μαζί με 407 πυροσβέστες, δήλωσε ο Balazs Ujvari.
Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της ΕΕ έκανε γνωστό ότι η φωτιά έχει κάψει ήδη περισσότερα από 810 τετραγωνικά χιλιόμετρα – μια περιοχή μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη.
«Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών (Effis) άρχισε να καταγράφει δεδομένα», ανέφερε η υπηρεσία.
Η φωτιά είναι «ακόμη εκτός ελέγχου» στο εθνικό πάρκο Δαδιάς.
Η ΕΕ καλεί επί του παρόντος ένα στόλο 28 αεροσκαφών – 24 αεροπλάνα απόρριψης νερού και τέσσερα ελικόπτερα – που προμηθεύονται από τις χώρες μέλη για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στο μπλοκ και σε γειτονικά εδάφη. Εργάζεται για τη δημιουργία μιας αυτόνομης αεροπορικής πτέρυγας 12 αεροσκαφών χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ, η οποία θα είναι έτοιμη μέχρι το 2030.
Αμφισβητεί τα στοιχεία η κυβέρνηση
Πρόκειται για στοιχεία που προκαλούν θλίψη για το μέγεθος της καταστροφής παρά την προσπάθεια -πριν από λίγες ημέρες- του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αμφισβητήσει τα δεδομένα. «Η πραγματική αποτίμηση της έκτασης των εξ’ ορισμού αρνητικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, μπορεί να γίνει -και θα γίνει- μόνο μετά την οριστική καταστολή τους», σημείωνε τότε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας συμψηφισμούς και σοφίσματα για να «απαλύνει» τις εντυπώσεις από την ανεξέλεγκτη και φονική πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε φέτος πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τη Δευτέρα, ήταν η σειρά της υφυπουργού Μετανάστευσης, Σοφίας Βούλτεψη, να επιχειρήσει να διαψεύσει επιστημονικά στοιχεία. Η Σοφία Βούλτεψη έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει τα στοιχεία του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, που κατέγραψε 52% λιγότερες μεγάλες πυρκαγιές και 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων φέτος στην Ελλάδα, έπειτα από ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές.
Άμεση και αιχμηρή ήταν η αντίδραση του Εθνικού Αστεροσκοπείου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «είναι υποχρέωση της Επιστήμης γενικότερα και των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων ειδικότερα, να ενημερώνουν την Κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών».
Ανησυχία για την επικείμενη αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων
Στον Έβρο, οι πυρκαγιές μαίνονται για 11η συνεχή μέρα και οι αναζωπυρώσεις σημειώνονται στις περιοχές Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά και Τρεις Βρύσες, ενώ στη Ροδόπη στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν ρίξει όλες τις δυνάμεις εκεί.
Στο μεταξύ, οι προβλέψεις του καιρού για αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων σε νότιους εντείνουν τους φόβους για επιδείνωση της κατάστασης με άγνωστη έκβαση στην περιοχή.
Συνολικά, πλέον, επιχειρούν στην περιοχή 474 άντρες της Πυροσβεστικής με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοποπόρου τμήματος και αύριο αναμένεται να ενισχυθεί και η διεθνής δύναμη με την προσθήκη Γάλλων και Ισπανών πυροσβεστών.