ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Η συνταγή της Τρόικα: Ανάπτυξη με ταχεία εσωτερική υποτίμηση

Ούτε στα κοινοτικά κονδύλια, ούτε στο δεύτερο πακέτο βοήθειας, ούτε σε ιδιωτικές επενδύσεις στηρίζεται το σχέδιο ανάκαμψης που εκπόνησε η Τρόικα για την ελληνική οικονομία, αλλά στο μοντέλο της ταχείας εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόζει όπου πηγαίνει το ΔΝΤ!

Την ώρα που ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης έκανε συναντήσεις στην Αθήνα για το πώς θα αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την εισροή κοινοτικών πόρων, η Κομισιόν δημοσιοποιούσε τη νέα Έκθεση αξιολόγησης της και τραβούσε το… πέπλο μυστηρίου πάνω από το πώς θα επιτευχθούν ικανοί ρυθμοί ανάπτυξης για να καταστεί βιώσιμο το Χρέος.

«Η υιοθέτηση τον Φεβρουάριο ενός φιλόδοξου πακέτου μεταρρυθμίσεων για τα εργασιακά θα μειώσει την εσωτερική ζήτηση και τη παραγωγή το 2012. Ωστόσο, με την επιτάχυνση της εσωτερικής υποτίμησης θα βοηθηθεί η ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και μετά».

Αυτή ακριβώς η παράγραφος στο ειδικό κομμάτι της Έκθεσης που αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους είναι που ανάβει “φωτιές”, καθώς μαρτυρά την απουσία πραγματικού αναπτυξιακού πλάνου και στο δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Τρόικας, θέτοντας παράλληλα και σοβαρά ερωτήματα και για τις παραδοχές πάνω στις οποίες έχει βασιστεί το σχέδιο μείωσης του Χρέους σε ορίζοντα 10ετίας.

Η ουσία είναι ότι η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη από το 2014 και μετά, αλλά αυτό που πραγματικά σοκάρει είναι η εκτίμηση για τις κατά κεφαλήν αμοιβές, οι οποίες μετά από μια μείωση 3,2% το 2011, προβλέπεται ότι θα μειωθούν περαιτέρω κατά 13% φέτος, κατά 3,8% το 2013 και κατά 2,2% το 2014, ενώ το μοναδιαίο κόστος εργασίας θα μειωθεί κατά 7,8%, κατά 1,3% και κατά 1,9% αντιστοίχως!