ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΤΑΚΗΣ

Η συμβολή του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου

Ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων Αττικης «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» δεν παύει αδιαλείπτως να συμβάλλει και να ενισχύει παντοιοτρόπως για  τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου του.

Σε συνέχεια του πρόσφατου άρθρου μου με τίτλο {Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου = Μαρία Μαραγκού – Ιωβηλαίο 30 ετών: Κατάθεση ψυχής} , λησμόνησα εκτός των άλλων να παραθέσω και την δωρεά που έχει πραγματοποιήσει ο σύλλογος μας στο μουσείο. 

Ενόψει των γενεθλίων των 30 ετών του μουσείου σύγχρονης τέχνης θα ήθελα  να υπενθυμίσω στην αγάπη σας, ότι  ο σύλλογος μας  πραγματοποίησε στο παρελθόν δηλ. το έτος 2009 ακόμη μια αξιόλογη  εκδήλωση στο μουσείο, αφιερωμένη «στο κρητικό κόσμημα από την Μινωική Εποχή μέχρι σήμερα»με διάλεξη της κας Ελένη Τζιφακη – Μισιρλή χαράκτρια / καθηγήτρια κοσμήματος.

Σε αυτήν την εκδήλωση, η οποία μεταφέρθηκε από το μουσείο Λαλαουνη όπου είχε παρουσιαστεί στην Αθήνα, ο σύλλογος μας δώρισε ένα σύνολο κοσμημάτων περίπου 15 καλλιτεχνήματα, τα οποία περιελάμβαναν χειροποίητα κοσμήματα εμπνευσμένα από τον μινωικό πολιτισμό ,όπως τα ταυροκαθάψια, Μινωιτισσες κόρες, άνθη, κλπ είτε σε περιδέραια , είτε σε καρφίτσες , είτε σε βραχιόλια.

Η εν δωρεά αυτή των κοσμημάτων αρχικά προοριζόταν για το λαογραφικό μουσείο Ρεθύμνου αλλά λόγω αρνήσεως της κας Φαλής Βογιατζάκη για προσωπικούς της λόγους, προσφέρθηκαν στο μουσείο σύγχρονης τέχνης όπου εκτέθηκαν για αρκετό χρονικό διάστημα σε προθήκες και έκτοτε παραμένουν σε αυτό. Πως κοινωνούμε το ύψος στην Τέχνη; Πως μετέχουμε; Δική μας ευθύνη κι απόφαση.

Η συμβολή του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής, ίσως του μοναδικού Ρεθεμνιωτικού σωματείου που συνεργάστηκε με την Μαρία Μαραγκού και το μουσείο σύγχρονης τέχνης, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους για αυτό ,αποτελεί εγγύηση για την πορεία του . Πιστέψαμε και πιστεύουμε σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και πάντα ο σύλλογος μας θα ενισχύει την πρόοδο προς τον πολιτισμό, αφού αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του. 

Όλα τα ανωτερω αναφέρονται κυρίως για ιστορικούς λόγους και όχι για να προβολή του συλλόγου μας. Η λάμψη των 30 ετών ανήκει καθ΄ ολοκληρίαν στο μουσείο της σύγχρονης τέχνης Ρεθύμνου και στην Μαρία Μαραγκού και μονον σε αυτούς  , απλά ο σύλλογος μας αισθάνεται ότι έβαλε ένα λιθαράκι όλα αυτά τα χρόνια  με τις συνεργασίες και εκδηλώσεις του προς εξύψωση του έργου και της ύπαρξης του μουσείου. Στην αιωνιότητα προσβλέπει η τέχνη και στην αλήθεια. Εκεί πέρα μας σώζει.

 Ακόμη ένα δώρο προς το μουσείο για τα 30χρονα γενέθλια του ,το οποίο ανακοινώνεται και δημοσίως ,ότι σύντομα ο σύλλογος μας θα γίνει αρωγός προς το μουσείο σύγχρονης τέχνης για δωρεά πινάκων αξιόλογων ζωγράφων από απόδημο επιφανή Ρεθεμνιώτη ,όπου θα φέρουμε σε επαφή για την πραγματοποίηση του .

Και όπως είπε ένας καταξιωμένος σύγχρονος Έλληνας  ζωγράφος : «Κι ας μην γελιόμαστε. Δεν είναι τα έργα που εκτίθενται ενώπιόν μας. Εμείς εκτιθέμεθα απέναντί τους αναζητώντας αμήχανα νόημα, οι πολυμήχανοι. Μια ανάσα να πάμε πιο πέρα. Ένα νεύμα να σηκωθούμε ψηλότερα».  ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ.