Το Ποτάμι εκπροσώπησε η κα Βάσω Λίπα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2015, η οποία κατέθεσε έγγραφο με τις θέσεις του Κινήματος για τα ενεργειακά, τις ανανεώσιμες πηγές και το ζήτημα των ανεμογεννητριών, που κινδυνεύουν να φυτρώσουν σα μανιτάρια στα βουνά και τα υψίπεδα της Κρήτης αλλοιώνοντας το φυσικό τοπίο και προκαλώντας ζημία στο τουριστικό μας προϊόν με την αλόγιστη εξάπλωσή τους.
Οι συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις των εταιρειών, που εμπλέκονται στη fast track διαδικασία, προβλέπουν την κατασκευή 56 αιολικών πάρκων, σε 20 δήμους του νησιού, με συνολικά 646 νέες ανεμογεννήτριες, πολλές από τις οποίες, χωροθετούνται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές Natura ,ενώ στις μελέτες των εταιριών προβλέπεται η διάνοιξη 400 χιλιομέτρων νέων δρόμων στα βουνά της Κρήτης.
Με βάση τις θέσεις του Ποταμιού για την παραγωγή και εκμετάλλευση της Ενέργειας, τις οποίες μπορούν να διαβάσουν αναλυτικά οι ενδιαφερόμενοι στο www.topotami.gr , εκτιμούμε ότι για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτείται ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο, στενά συνδεδεμένο με το Χωροταξικό σχέδιο που έχει υιοθετηθεί για κάθε περιοχή. Σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει το Ποτάμι και όσα αναφέρουμε στις θέσεις μας, ισχυροποιείται ο ρόλος της ΔΕΗ και αποκτά αυτή νέο παραγωγικό και περιβαλλοντικό προσανατολισμό.
Το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας, που αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την αξιοποίηση όλων των πηγών ενέργειας και των ΑΠΕ, θα πρέπει να παραμετροποιείται και να εξειδικεύεται ανά περιοχή. Σε ότι αφορά την Κρήτη, σε αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η κύρια βιομηχανία της που είναι ο Τουρισμός και η γεωγραφικής της θέση, λόγω του νησιωτικού της χαρακτήρα, του μεγέθους της και της μεγάλης απόστασης από την ηπειρωτική χώρα καθώς και οι ανάγκες της σε ενέργεια.
Το σχέδιο που προτείνεται έχει τα ακόλουθα βασικά οφέλη:
-Θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες: 250 με 300.000
-Αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και της τεχνογνωσίας της
-Προώθηση της νέας καινοτόμου επιχειρηματικότητας
-Οικονομική βιωσιμότητα και στρατηγικό ρόλο στην ΔΕΗ για το μέλλον
-Και φυσικά, προστασία του περιβάλλοντος και ισχυροποίηση της οικονομίας της χώρα μας.
Οι θέσεις για τις ΑΠΕ στο Αμάρι
Πιο συγκεκριμένα και για το ζήτημα της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα όρια του Δ. Αμαρίου, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ευαισθησίες, όπως αυτές έχουν εκφραστεί από το Δήμο Αμαρίου, αλλά και τις ανάγκες σ’ ενεργειακή κάλυψη και μάλιστα της αυτονομίας του νησιού μας, προτείνουμε την εγκατάστασή τους, μόνο βάσει επιστημονικού πρωτοκόλλου και των απαραίτητων μελετών (που λείπουν σήμερα) με γνώμονα το γεωγραφικό ανάγλυφο και τις ανάγκες σε ενέργεια ανά νομό.