Το θεσμικό όργανο των φορέων Κ.ΑΛ.Ο Κρήτης για την ανάπτυξη του πεδίου
Μετά από μια πορεία 3 χρόνων επαφών και ζυμώσεων των φορέων Κ.ΑΛ.Ο Κρήτης ιδρύεται το δευτεροβάθμιο όργανο Ένωση Φορέων Κ.ΑΛ.Ο Κρήτης Cretan S.C.Ent ως επίσημος θεσμικός φορέας εκπροσώπησης του πεδίου Κ.ΑΛ.Ο στη Κρήτη. Η δημιουργία δευτεροβάθμιας Ένωσης για τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο., αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι για να αποκτήσουν βήμα και λόγο οι φορείς της Περιφέρειας Κρήτης.
Η ίδρυση και το καταστατικό της Ένωσης, είναι σύμφωνα με το Άρθρο 9 του Ν. 4430/2016 «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και άλλες διατάξεις» και θα εργάζεται για την εφαρμογή του Άρθρου 3, παρ. (εε), του Άρθρου 12 και εν γένει για την εφαρμογή των κείμενων διατάξεων, όπως ορίζονται από τον Νόμο, προς όφελος των Φορέων Κ.Αλ.Ο. της Περιφέρειας Κρήτης.
Βασική αρχή στην Ένωση είναι η ενημέρωση και πληροφόρηση κάθε ενδιαφερόμενου φορέα για τις δράσεις που υλοποιούνται σχετικά με την παρακολούθηση και τον συντονισμό της Κοινωνικής Οικονομίας στην Περιφέρεια Κρήτης.
Άμεσοι στόχοι της Ένωσης στην εποχή της πανδημίας είναι:
– Ο ρόλος της Ένωσης ως θεσμικού συνομιλητή και κοινωνικού εταίρου με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης για την μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη του πεδίου Κ.ΑΛ.Ο. με έμφαση στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων των κοινοτικών προγραμμάτων
– Η γρήγορη και απρόσκοπτη ενημέρωση όλων των φορέων Κ.ΑΛ.Ο.
Ο σκοπός της Ένωσης είναι μη κερδοσκοπικός και κοινωφελής, κατά την έννοια του άρθρου 9 του ν. 4430/2016 για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και του ν. 1667/1986 για τους αστικούς συνεταιρισμούς, και εκφράζεται με τη δημιουργία υποστηρικτικής δομής για την προαγωγή, συντονισμό και διάδοση των δραστηριοτήτων συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας των μελών της, και την ανάπτυξη των αρχών της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Αναλυτικότερα, ο σκοπός της Ένωσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
– Ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, μέσω της δημιουργίας ευνοϊκού περιβάλλοντος, δημιουργίας υποδομών και θεσμικών εργαλείων που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή όσων, και οποιασδήποτε μορφής, επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται και εντάσσονται θεσμικά και νομικά σε αυτήν.
– Η συλλογική εκπροσώπηση των μελών της σε αρμόδια όργανα χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων και η προώθηση θέσεων και προτάσεων γύρω από την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.
– Η παροχή ηθικής, κοινωνικής, υλικής, οικονομικής, νομικής και τεχνικής βοήθειας αλλά και συμβουλευτικών υπηρεσιών (mentoring coaching) σε υφιστάμενους και ιδρυόμενους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
– Η προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο.
– Δικτύωση περαιτέρω των Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, μέσω της συμμετοχής σε πανελλαδική ένωση, της δημιουργίας κοινοπραξιών ή θερμοκοιτίδων για τη διάδοση γνώσεων, το συντονισμό δράσεων, την ενδυνάμωση των οικονομικών τους δραστηριοτήτων, την ενίσχυση των παραγωγικών εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης και τη μεγιστοποίηση της παραγόμενης κοινωνικής ωφέλειας.
– Η παροχή υποστήριξης στην διεκδίκηση και εξεύρεση πόρων και έργων για τα μέλη της – Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
– Προαγωγή και διάδοση δραστηριοτήτων συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας που αναπτύσσουν τα μέλη της και διάχυση πρακτικών Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, σε όλους τους δυνατούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
– Ανάδειξη και αξιοποίηση της κοινωνικής καινοτομίας για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, τοπικού και περιφερειακού χαρακτήρα, σε δραστηριότητες βιώσιμης ανάπτυξης, παροχής κοινωνικών υπηρεσιών γενικού ενδιαφέροντος και υπηρεσιών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και γενικά όλων των βασικών συστατικών στοιχείων που συγκροτούν το πλαίσιο αρχών και επιδιώξεων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, όπως αυτές προσδιορίζονται στο νόμο 4430/2016 (Φ.Ε.Κ. Α’ 205), είτε με ίδια μέσα είτε με τη δημιουργία συμπράξεων.
– Σύναψη διακρατικών συνεργασιών με αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και Ενώσεις για την ανταλλαγή και μεταφορά τεχνογνωσίας και την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.
– Έλεγχος και επίλυση διαφορών μεταξύ φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.