ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

«Ιερή κόντρα» Εκκλησίας – Κυβέρνησης για τα Θεοφάνια

«Ιερό όχι» στα νέα μέτρα από την Ιερά Σύνοδο και αποδοκιμασία του Μαξίμου στην αλαζονική απόφαση της ΔΙΣ να παραμείνουν ανοικτές οι εκκλησίες ανήμερα των Θεοφανίων.

Να μην υπακούσει στα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για δεκαήμερο αυστηρό lockdown είναι διατεθειμένη η ηγεσία της εκκλησίας σηκώνοντας το «λάβαρο της επανάστασης» για το κλείσιμο των ναών κατά την εορτή των Θεοφανίων παρά τα κρούσματα Covid-19 που παρατηρήθηκαν στους κόλπους της και τα θύματα που θρηνεί εξαιτίας της «αόρατης» νόσου.

Κατά τη σημερινή συνεδρία, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και την παρουσία των πιστών κατά την εορτή των Θεοφανείων εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή της με τα μέτρα της κυβέρνησης για κλειστούς ναούς στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων.

«Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη στροφή της κυβέρνησης. Όταν γίνεται μια συμφωνία από τα δύο μέρη, και κάποιο από τα δύο μέρη αποφασίζει να την αλλάξει, τουλάχιστον θα πρέπει να ενημερώσει το άλλο μέρος. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» ανέφερε στο MEGA, ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας.

«Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών» η απάντηση της κυβέρνησης που εδώ και πολύ καιρό «χαϊδεύει» την ηγεσία της εκκλησίας.

«Κόκκινη γραμμή»

O εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν η αστυνομία επιχειρήσει να επιβάλει πρόστιμα σε ιεράρχες κατά τα Θεοφάνια, απαντώντας ότι «η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας».

Σημείωσε, δε, ότι η εκκλησία θα πληρώσει τυχόν πρόστιμα που θα της βεβαιωθούν από την αστυνομία, δίχως ωστόσο να απαντήσει εάν θα πληρώσει και τα πρόστιμα που μπορεί να βεβαιωθούν στους πιστούς.

Τέλος, ο κ. Αθηναγόρας είπε ότι για την εκκλησία το ζήτημα εορτασμού των Θεοφανίων ήταν κόκκινη γραμμή.

Με τις σχέσεις κυβέρνησης – εκκλησίας να «κλονίζονται» το Μαξίμου σχολίασε πως η απόφαση της ΔΙΣ «δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες» και υπογραμμίζει πως «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί».

Αργά μάλιστα το βράδυ κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι η Εκκλησία απειλεί να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα.