ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Υλοποίηση σεμιναρίου με τίτλο «ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ» στις Μέλαμπες Αγίου Βασιλείου

Υλοποίηση σεμιναρίου με τίτλο «ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ» στις Μέλαμπες Αγίου Βασιλείου

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης – Περιφέρειας Κρήτης (Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ) σε συνεργασία με τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Αγίας Γαλήνης-Μελάμπων και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ρεθύμνης, πραγματοποίησε επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ», στις Μέλαμπες Αγίου Βασιλείου την Τετάρτη 8 Ιουλίου, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελάμπων.

Το σεμινάριο περιελάμβανε εισηγήσεις-παρουσιάσεις από τους:

  1. Δρ. Θρασύβουλο Μανιό, Γεωπόνο Βιοτεχνολογίας (Γ.Π.Α.), Χημικό Μηχανικό, Αναπληρωτή Καθηγητή ΤΕΙ Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε σε γενικές Εισαγωγικές Γνώσεις για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων και τις προοπτικές, που ανοίγονται στην αξιοποίησή τους, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία οι υδατικοί πόροι σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο συνεχώς περιορίζονται. Επιπλέον, αναφέρθηκε εκτεταμένα σε καλές πρακτικές, οι οποίες εδώ και δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί, ενώ παράλληλα παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών που έχει διεξάγει το ΤΕΙ Κρήτης πάνω στον καινοτόμο αυτό τομέα σε συγκεκριμένους παραγωγικούς κλάδους.
  2. Βότσογλου Νικόλαο, Γεωλόγο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Ρεθύμνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ορθολογική Χρήση Νερού Άρδευσης, στις Περιβαλλοντικές Επιπλοκές λόγω Υπεράντλησης Υπόγειων Υδάτων, στην υφιστάμενη νομοθεσία, ενώ πρότεινε προτάσεις εξοικονόμησης αρδευτικού νερού. Τέλος, επεσήμανε ότι «Το κλειδί για την αντιμετώπιση είναι η γνώση και η ενημέρωση. Η εξοικονόμηση νερού δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη σχετική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού».
  3. Βυδάκη Ευθυμία, Γεωπόνο, Δ/ντρια Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Π.Ε. Ρεθύμνης, η οποία αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης του αρδεύσιμου νερού στις καλλιέργειες, στα προβλήματα που δημιουγούνται τόσο στον παραγωγικό τομέα όσο και στη διαχείριση των καλλιεργειών, επισημαίνοντας καλές πρακτικές εξοικονόμησης αρδεύσιμου νερού. Επιπρόσθετα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης, η οποία απορρέει από την κοινοτική οδηγία 2000/60/ΕΚ, η οποία εστιάζει στη βιώσιμη διαχείριση  των υδάτων και την προστασία του υδατικού περιβάλλοντος.

Τέλος ο κ. Μαλλιαρός Μιχάλης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αγίας Γαλήνης-Μελάμπων αναφέρθηκε στα προβλήματα υποδομών, που αντιμετωπίζουν και επεσήμανε την ανάγκη βελτίωσης της  συνεργασίας, που πρέπει να επιδεικνύεται, ώστε το νερό ως αγαθό να αξιοποιείται δίκαια από όλους τους παραγωγούς, προκειμένου να προστατευθούν οι υδάτινοι φυσικοί πόροι της περιοχής. Επιπρόσθετα, ζήτησε οι δράσεις ενημέρωσης και διάχυσης να συνεχισθούν, ώστε να επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση των παραγωγών καθιστώντας τους γνώστες πάνω στα θέματα ορθολογικής χρήσης του νερού.

Μετά το τέλος της κάθε παρουσίασης, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ουσιαστικό διάλογο με τον κάθε εισηγητή, μέσα από τον οποίο λύθηκαν  απορίες και διαφωτίστηκαν ζητήματα με τα οποία καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι.

Το σεμινάριο συντόνισε ο κ. Πίτερης Χαράλαμπος-Νικόλαος -Δ/ντής κατάρτισης Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-Περιφέρειας Κρήτης,  ο οποίος μετέφερε και το χαιρετισμό της Αντιπεριφερειάρχη κας Λιονή, η οποία από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του ΤΟΕΒ για την υλοποίηση αυτής της ενημερωτικής συνάντησης.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες, ενώ όλοι συμφώνησαν ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση αποτελεί θεμέλια βάση για την ορθή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων ενώ ταυτόχρονα αρκετοί από τους συμμετέχοντες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους ώστε οι πρωτοβουλίες αυτές να επεκταθούν και σε άλλα θέματα.