Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Στόχοι – Επιτεύγματα – Προκλήσεις» που συνδιοργάνωσαν το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Cohesion for European Citizens (“Co-Europe”), την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024, στην Αίθουσα “Γεώργιος Καράντζας”, στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ.
Η ημερίδα είχε ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με θέματα Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ, ώστε να αναδειχθούν τα αποτελέσματα και να συζητηθούν οι μελλοντικές της κατευθύνσεις. Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφέροντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες σε απορροφητικότητα και επίτευξη των οροσήμων που έχουν τεθεί αναφορά με τα κεφάλαια από το ΕΣΠΑ και το ΤΑΑ. Στη συνέχεια, ο Γιώργος Ανδρέου, Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης του ΕΛΙΑΜΕΠ «Οι επιπτώσεις της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ στις Ελληνικές Περιφέρειες, 2014-2020», επισήμανε ότι η πολιτική συνοχής της ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική για την ελληνική οικονομία κι έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας.
Το πρώτο πάνελ ομιλητών, με συντονιστή τον Γιώργο Ανδρέου, τοποθέτησε στο επίκεντρό του το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Ζερβός, γενικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσίασε την «ακτινογραφία» των δύο προγραμμάτων, την προέλευση των κεφαλαίων, και τους στόχους που έχουν σχετικά με την πολιτική συνοχής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Κωστής Μουσουρούλης, πρ. υπουργός, πρ. γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης τόνισε ότι το ΤΑΑ είναι πιο στενά συνδεδεμένο σε σχέση με το ΕΣΠΑ με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, αναφέροντας ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην χώρα μας στον τομέα αυτό παραμένουν προκλήσεις. Ο Νίκος Διακουλάκης, εμπειρογνώμονας σε θέματα ΕΣΠΑ, ΤΑΑ, πρ. Ειδικός Γραμματέας υπουργείου Ανάπτυξης, μίλησε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη διαχείριση των προγραμμάτων, επισημαίνοντας, ωστόσο, τα εγγενή προβλήματα στον τομέα εφαρμογής έργων και προγραμμάτων. Ο Γιώργος Ιωαννίδης, ερευνητής ΚΕΠΕ, πρ. ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αλλαγή παραγωγικού μοντέλου των χωρών της Ευρώπης προς μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία που επηρεάζει τον σχεδιασμό των πολιτικών των κρατών. Η Ευγενία Φωτονιάτα, συντονίστρια Κύκλου Οικονομικής & Κοινωνικής Ανάλυσης ΕΝΑ, από την πλευρά της, ανέδειξε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την προστιθέμενη αξία που εξασφαλίζεται από την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.
Το δεύτερο πάνελ ομιλητών, με συντονιστή τον πρόεδρο του ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιο Περδικάρη, εστίασε στο ΕΣΠΑ και στις Περιφέρειες. Ο Ναπολέων Μαραβέγιας, τ. υπουργός, τ. αντιπρύτανης ΕΚΠΑ και καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, επικεντρώθηκε στη συμβολή της πολιτικής συνοχής στην περιφερειακή συγκρότηση. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γιαννούσης, πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, είπε ότι εάν δεν υπήρχαν τα κοινοτικά κονδύλια μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων, δεν θα υπήρχαν σήμερα οι αιρετές περιφέρειες. Η Μαρία Κωστοπούλου, προϊσταμένη Μονάδας Α στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έκανε αναφορά στις συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά την πρόταση του επιτρόπου Προϋπολογισμού στην πρόεδρο της Κομισιόν, για τη μετάβαση σε έναν προϋπολογισμό βασισμένο σε πολιτικές και όχι σε προγράμματα. Τέλος, ο Γιάννης Ζηρίνης, ηλεκτρολόγος- μηχανικός, μίλησε για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) που θεσπίστηκαν το 2014 και πρόκειται για ένα «εργαλείο» που στοχεύει σε μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης.
Το Έργο “Cohesion for European Citizens” (“Co-Europe”) που συγχρηματοδοτείται από τη Δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Support for information measures relating to the EU Cohesion policy for 2022 (IMREG-2022-INFOME)” και υλοποιείται από το ΑΠΕ/ΜΠΕ ΑΕ, στόχο έχει τη δημιουργία μιας καινοτόμας, ολοκληρωμένης και πολύπλευρής πλατφόρμας ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών σχετικά με θέματα Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ, με στόχο να αναδειχθούν τα αποτελέσματα της Πολιτικής, να συζητηθούν οι μελλοντικές της κατευθύνσεις και να δοθεί δημόσιο βήμα στους πολίτες για όλα τα σχετικά ζητήματα.