Ημερίδα για την Επανάσταση του 1821 προετοιμάζει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης

Η εξώθυρα της οικίας στην οποία δολοφονήθηκε ο οπλαρχηγός Μυλοποτάμου Αντώνιος Μελιδόνης το 1822 στο Μοναστηράκι Αμαρίου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος τιμώντας την ιστορία του χωριού έχει τοποθετήσει πλάκα

Ημερίδα με θέμα «Το 1821 και το Ρέθυμνο»προετοιμάζει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης για τον μεταπροσεχή Ιούλιο, στα πλαίσια της 200ετηρίδας από την κήρυξη της επανάστασης. Πιστό στους καταστατικούς του σκοπούς και ανταποκρινόμενο στα κελεύσματα των καιρών καταρτίζει το πρόγραμμά του με ομιλητές εκλεκτούς ερευνητές της περιόδου εκείνης. Επιδίωξή είναι οι εισηγήσεις που θα πραγματοποιηθούν να προσθέσουν γνώση, να απαντήσουν σε ερωτήματα και να θέσουν νέα προς έρευνα.

Στους εισηγητές της ημερίδας περιλαμβάνονται ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος Αντωνόπουλος, ο δικηγόρος και ιστορικός ερευνητής Στέργιος Μανουράς, ο πρώην Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης Γιάννης Παπιομύτογλου και ο ιστορικός ερευνητής δρ Χάρης Στρατιδάκης.

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας το Μουσείο θα τιμήσει τον ιστορικό ερευνητή δρ Γιάννη Γρυντάκη, για την προσφορά του στην αρχειακή έρευνα της ιστορίας του Ρεθύμνου, των περιόδων της Βενετοκρατίας και της Οθωμανικής Κυριαρχίας. Στην προσφορά του αυτή θα αναφερθεί σε προσφώνησή της η Πρόεδρος Φαλή Γ. Βογιατζάκη. Ο τιμώμενος θα αντιφωνήσει, με θέμα σχετικό με την Επανάσταση του 1821 στο Ρέθυμνο.

Οι εισηγήσεις θα περιληφθούν σε Τόμο Πρακτικών, όπως το συνηθίζει μέχρι σήμερα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, όχι μόνο για τις ημερίδες που διοργανώνει («Μαρτυρίες για τη Μονή Αρκαδίου», «Κρητική Διάλεκτος») αλλά και για τις εκδηλώσεις του (για τους Γιάννη Σπανδάγο, Μαρία Τσιριμονάκη, Μανό Αστρινό και Μανόλη Κούνουπα).

Υπεύθυνος της οργάνωσης και του συντονισμού της ημερίδας είναι ο Γενικός Γραμματέας του Μουσείου Χάρης Στρατιδάκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσης εκ μέρους του Μουσείου, στα πλαίσια των εορτασμών της 200ετηρίδας, ένα ιστορικό περίπατο, με θέμα «Μου ξανάρχονται ένα ένα: ιστορικός περίπατος στο Ρέθυμνο του 1821».

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης