Στις 3 Ιουλίου 2021 συναντήθηκαν στο Ρέθυμνο, διά ζώσης και διαδικτυακά, εκπρόσωποι επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων από όλη την Κρήτη μετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου Κρήτης (Εργαστήριο Θεάτρου Κινηματογράφου Μουσικής) και του πολιτιστικού σωματείου Αντίβαρο.
Διαπιστώθηκε ότι για μια ακόμη χρονιά το θέατρο καλείται να δείξει τις αντοχές του απέναντι σε μια συνθήκη που γίνεται όλο και πιο οδυνηρή. Η πανδημία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή περιστολή των καλλιτεχνικών δράσεων και έχει δημιουργήσει τεράστια ανασφάλεια σε ολόκληρο τον κλάδο. Κρίθηκε ότι αυτή ακριβώς είναι η κατάλληλη στιγμή να διορθωθούν κακώς κείμενα που ταλανίζουν επί δεκαετίες τον χώρο και να παρθούν απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα.
Αποφασίστηκε η δημιουργία ενός Δικτύου Περιφερειακών Θεατρικών Σχημάτων Κρήτης, μέσω του οποίου ζητούμε από τους Δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους και να τείνουν ευήκοον ους στις παρακάτω προτάσεις:
- Κτιριακό πρόβλημα
α) Άμεσα
Δωρεάν παραχώρηση χώρων που ελέγχονται από τους Δήμους ή την Περιφέρεια (Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στα Χανιά, Ερωφίλη και Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο, Κηποθέατρο, Ανοιχτά Θέατρα και Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου στο Ηράκλειο κοκ) για διεξαγωγή των παραστάσεών μας, κατ’ ελάχιστον από τέσσερις ημέρες δύο φορές το χρόνο (μία φορά κατά τη χειμερινή περίοδο και μία κατά τη θερινή). Άμεση αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής για το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου που αποκλείει του ντόπιους καλλιτέχνες από τη χρήση του.
β) Βραχυπρόθεσμα
Εκπόνηση αρχιτεκτονικών και λοιπών απαραίτητων μελετών για τη διόρθωση αστοχιών σε ήδη υπάρχοντες θεατρικούς χώρους (Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο, Θεατρικός Σταθμός και Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου) έτσι ώστε να καταστούν πλήρως λειτουργικοί και να αποδοθούν κατά απόλυτη προτεραιότητα στη θεατρική δραστηριότητα, κυρίως στους επαγγελματικούς θιάσους της Κρήτης.
γ) Μακροπρόθεσμα
Δημιουργία νέων θεατρικών χώρων και κτηρίων με βάση τις απαιτούμενες προδιαγραφές, αφού όπως έχει αποδειχτεί, υπάρχει άμεση σχετική ανάγκη. Ο αστικός πληθυσμός έχει συμπεριλάβει τη θεατρική έξοδο στον τρόπο ζωής του την ίδια ώρα που η αυτοδιοίκηση δεν του παρέχει ικανοποιητικούς χώρους και συνθήκες για να θεατριστεί. Διευκρινίζεται ότι χρειαζόμαστε αμιγώς θεατρικούς και όχι επιπλέον συνεδριακούς χώρους που χρειάζονται τελείως διαφορετικές προδιαγραφές και υπακούν σε εντελώς ξένη προς το θέατρο λογική. - Ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο του θεάτρου
Με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου την οποία επίσης ζητούμε, διεκδικούμε από την Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία να δώσει έμφαση και κονδύλια στην καλλιτεχνική και συγκεκριμένα στη θεατρική έρευνα: με χαρτογράφηση της εξαιρετικά πλούσιας θεατρικής δραστηριότητας στο νησί, παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων που διαθέτουν οι παραπάνω φορείς και που έχουν να κάνουν με τον καταμερισμό του κοινού, τα εισιτήρια, την ηλικιακή γκάμα των θεατών κτλ. Απαιτείται επίσης περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας πάνω στο θεατρικό πεδίο. Θα χρειαστεί να γίνει για τον σκοπό αυτό συντονισμένη προσπάθεια από τους θιάσους και από τα γραφεία των δήμων που είναι επιφορτισμένα με τη σχετική εργασία, καθώς και για την αναζήτηση και υποβολή υποψηφιότητας των τοπικών σχημάτων σε χρηματοδοτούμενα εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα. Πολλά από τα τοπικά θεατρικά σχήματα έχουν ήδη να επιδείξουν αξιόλογες περγαμηνές στον τομέα της έρευνας που αποσκοπεί στη δημιουργία υποδομών, στη θεατρική ανάπτυξη και την πολιτιστική δραστηριότητα. Η αποτελεσματικότητα αυτών των ιδιωτικών προσπαθειών όμως θα αυξηθεί κατακόρυφα με τη βοήθεια των επίσημων θεσμών και φορέων. - Ενίσχυσης της βιωσιμότητας και κινητικότητας των θεατρικών σχημάτων
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των θεατρικών σχημάτων της περιφέρειας είναι η μειωμένη διάρκεια ζωής των παραγωγών τους, λόγω περιορισμένου αριθμητικά -και διεσπαρμένου σε πλήθος τόπων- κοινού. Μέρος της λύσης στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα αποτελούσε η θέσπιση ενός μεγάλου, παγκρήτιου θεατρικού φεστιβάλ. Είναι ευθύνη της Περιφέρειας να αγκαλιάσει ένα τέτοιο πολιτιστικό όραμα που θα συντελέσει αποφασιστικά στη ζύμωση και τον καλλιτεχνικό διάλογο ανάμεσα στα θεατρικά σχήματα της Κρήτης, ενώ παράλληλα θα διευρύνει τη θεατρική εμπειρία του φιλοθεάμονος κοινού και θα θέσει τις βάσεις για την καλλιέργεια μελλοντικών θεατών. Καμιά από τις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών δεν πρέπει να στερηθεί τη συμμετοχή της στο σχετικό Φεστιβάλ.