Ημερίδα με θέμα την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στο Ρέθυμνο.
Η ημερίδα έχει στόχο να διερευνήσει το ρόλο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στη διαχείριση της κρίσης. Επικεντρώνεται κυρίως στη συνάντηση του θεωρητικού επιστημονικού λόγου για την κοινωνική οικονομία με την πολύτιμη πρακτική εμπειρία και τη δράση διάφορων εναλλακτικών κοινωνικών δικτύων αλληλέγγυας οικονομίας από την Κρήτη και όχι μόνο.
Η Ημερίδα οργανώνεται από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Κοινωνιολογίας και συνδέεται με προβληματισμούς που προέκυψαν στο πλαίσιο του μαθήματος «Παγκοσμιοποίηση, Τοπικός Μετασχηματισμός και Κοινωνική Οικονομία σε Περιόδους Κρίσης» (διδάσκων Γιάννης Ζαϊμάκης) και παράλληλα, εκφράζει την ανάγκη της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με τους προβληματισμούς, τις κοινωνικές μεταβολές και τον κόσμο των ιδεών της ευρύτερης κοινωνίας.
Θα παρουσιαστούν παραδείγματα συλλογικοτήτων που παράγουν και διακινούν αγαθά και υπηρεσίες έξω από τη λογική της οικονομικής κερδοφορίας προτάσσοντας τον κοινωνικό σκοπό στη λειτουργία της οικονομίας, όπως αυτοδιαχειριζόμενα διαπολιτισμικά μουσικά εργαστήρια, κοινωνικοί συνεταιρισμοί αυτάρκειας, ομάδες ανταλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου, φεστιβάλ προώθησης της ελεύθερης γνώσης και της πολιτισμικής αυτενέργειας, εναλλακτικά δίκτυα επικοινωνίας και ενημέρωσης, κολλεκτίβες αγροτικής καλλιέργειας και εναλλακτικές τοπικές πρωτοβουλίες από όλη την Κρήτη ενώ θα συμμετάσχουν με ομιλίες και παρεμβάσεις τους ερευνητές, πανεπιστημιακοί, ακτιβιστές κοινωνικών κινημάτων και μέλη δικτύων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Όπως αναφέρει εκ των διοργανωτών ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Γιάννη Ζαϊμάκης: «η κοινωνική οικονομία είτε με τη μορφή ενός εργαλειακού μοντέλου που έρχεται από τα πάνω και ευθυγραμμίζεται με τις λογικές της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης στις κοινωνίες του ευρωπαϊκού νότου είτε ως ένα κινηματικό πρόταγμα που διεκδικεί το όραμα μιας συνεργατικής, αλληλέγγυας και εξισωτικής οικονομίας γεννά πολλά επιστημονικά ερωτήματα και πολιτικές προκλήσεις σε μια χώρα σε κατάσταση ”εκτάκτου ανάγκης”».
Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 14:30 της Παρασκευής στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία στο Ρέθυμνο. Αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες παρεμβάσεις:
– Σοφία Αδάμ, Οικονομολόγος – ερευνήτρια
– Σκεύος Παπαϊωάννου, Πανεπιστήμιο Κρήτης
– Γιάννης Ζαϊμάκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
– Ross Daly, Φεστιβάλ Χουδετσίου- Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος
– Μάριος Διονέλλης, «πολίτεςTV»
– Φανή Καλαθάκη, ΕΡΤ Οpen
– Παναγιώτης Γεωργουδής, Εφημερίδα των Συντακτών
– Φεστιβάλ των Κοινών (Common-fest )
– Δίκτυο Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες Ρεθύμνου
– Ομάδα Εναλλακτικού & Αλληλέγγυου Εμπορίου Τerra Verde
– Ομάδα Καλλιέργειας Πανεπιστημίου Κρήτης «Ζιζάνια»
– Κοινωνικός Συνεταιρισμός «Από Κοινού»
– Συνεταιρισμός «Το Κιβώτιο» (Συνεταιριστικά καφενεία – παντοπωλεία Μπεγίρι και Χαλικούτι)
– Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων
– Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου
– Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Βασιλειών «Η Ευ-τοπία»