Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα, ενώ δημόσιο διάγγελμα θα απευθύνει σήμερα ο Τζο Μπάιντεν. Στην HSBC η βρετανική μονάδα για μια στερλίνα. Πώς μπορεί να επηρεάσει και τη χώρα μας, το όλο κλίμα.
Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές προκειμένου να σταματήσει μια πιθανή τραπεζική κρίση, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley, διαβεβαιώνοντας τους καταθέτες της ότι θα τους επιτρέψουν να ανακτήσουν τις καταθέσεις τους ήδη από σήμερα, Δευτέρα (13/3). Παραλληλα, αναμένεται δημόσια τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν ενώ σημειώνεται συγκρατημένη πτώση στο ξεκίνημα των ασιατικών χρηματαγορών.
Την ίδια ώρα και δεύτερη τράπεζα, αυτή τη φορά η Signature Bank, περνάει στα χέρια των εποπτικών αρχών, με το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι καταθέτες της θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο.
Δέσμευση για λογοδοσία των υπευθύνων για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank διακήρυξε ο πρόεδρος Τζό Μπάιντεν με δελτίο Τύπου τονίζοντας ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, την Κυριακή, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell και ο πρόεδρος του Federal Deposit Insurance Corporation, Martin J. Gruenberg έκαναν γνωστό ότι οι πελάτες της SVB και της Signature θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των καταθέσεών τους.
Όπως ανακοινώθηκε, οι πελάτες της SVB θα έχουν πρόσβαση σε όλα τους τα χρήματα από τη Δευτέρα. Το ίδιο ισχύει και για τους πελάτες της Signature Bank, η οποία έκλεισε την Κυριακή. Η Fed θα διαθέσει, επίσης, επιπλέον χρηματοδότηση για τις τράπεζες, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα.
Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα, της οποίας το πελατολόγειο απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από Startup εταιρείες, κατέρρευσε όταν οι αποταμιευτές, που ανησυχούσαν για την υγεία της, έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Η κατάρρευση της SVB ήρθε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την tech βιομηχανία. Τα αυξημένα επιτόκια έχουν δυσκολέψει την πρόσβαση σε κεφάλαια, ενώ δεν είναι λίγες οι Startups που έχουν δει σημαντικές περικοπές στην αποτίμηση τους.
Έτσι, η πτώχευση της SVB έχει προκαλέσει πανικό σε χιλιάδες τεχνολογικές Startups, οι οποίες αναρωτιούνται τι θα συμβεί με τις καταθέσεις τους, τις επενδύσεις στις χρηματαγορές και δάνεια που εκκρεμούν. Από την ίδρυση της το 1983 έως σήμερα η εν λόγω τράπεζα λειτουργούσε άλλωστε ως “σύμμαχος” της tech βιομηχανίας. Στο πελατολόγιο της βρίσκονταν πασίγνωστες Startups όπως η Shopify, το Pinterest και το Ftibit.
Η αντίδραση των χρηματαγορών
Οι ασιατικές αγορές ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα, με συγκρατημένη πτώση τη λειτουργία τους λόγω των διαβεβαιώσεων από αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι οι οικονομικοί κραδασμοί θα μετριαστούν.
Ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε 1,6% στις 27.685,86 μονάδες στις πρωινές συναλλαγές. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έχασε 0,3% στις 7.125,90 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,4% στις 2.385,25 μονάδες.
Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,4% στις 19.594,07 μονάδες. Ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,3% στις 3.238,98 μονάδες. Γεγονός που αποδίδεται στην παρακολούθηση κινεζικών επενδύσεων στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ.
Οι μετοχές είχαν πέσει την περασμένη Παρασκευή στη Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 1,4% για να καλύψει τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Σεπτέμβριο.
Στις συναλλαγές ενέργειας, το αργό πετρέλαιο αναφοράς των ΗΠΑ έχασε 26 σεντς στα 76,42 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές πρότυπο, υποχώρησε 35 σεντς στα 82,43 δολάρια το βαρέλι.
Στις συναλλαγές νομισμάτων, το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε στα 134,40 γιεν Ιαπωνίας από 134,96 γεν. Το ευρώ κόστισε 1,0694 δολάρια, από 1,0643 δολάρια.
Silicon Valley Bank: Στην HSBC η βρετανική μονάδα
Στην εξαγορά της βρετανικής μονάδας της Silicon Valley Bank, αντί μίας στερλίνας, προχωρά άλλωστε η HSBC.
Κατόπιν της κατάρρευσης της αμερικανικής SVB, η βρετανική κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας προσπαθούσαν να βρουν μία λύση ώστε να «αποφευχθεί ή ελαχιστοποιηθεί» η πιθανή ζημιά από τον βρετανικό βραχίονα της τράπεζας. Στο πλαίσιο της πώλησης της μονάδας στην HSBC, οι καταθέσεις θα είναι προστατευμένες. Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ αναφέρει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν.
Πόσο κινδυνεύουμε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank
Όπως έγραψε το NEWS 24/7, σε σχέση με την Ελλάδα για την ώρα φαίνονται να ισχύουν τα παρακάτω:
Δε φαίνεται σε πρώτη φάση, να υπάρχει έκθεση κλίμακας στην εν λόγω τράπεζα καθώς η δράση της ήταν εστιασμένη στην Silicon Valley και συνδεδεμένη με μεγάλα ονόματα της διεθνούς “νέας οικονομίας” (πελάτης της ήταν π.χ. η Pinterest). Κύριά της δουλειά είναι η διακράτηση των καταθέσεων, τόσο των νεοφυών επιχειρήσεων, όσο και των επενδυτών που, μέσω Venture Capital, τοποθετούνται σε αυτού του είδους τις εταιρείες της Silicomn Valley.
Μέσω της Wall Street μπορεί να υπάρχουν σε χαρτοφυλάκιa μετοχές της τράπεζας SVB, ωστόσο, όπως φαίνεται, τόσο μια πιθανή μετοχική έκθεση, όσο και η διακράτηση άλλων προϊόντων της SVB, δεν πρέπει να συγκρίνεται με την ανάλογη που υπήρχε στην περίπτωση της Lehman Brothers, που είχε ενεργητικό άνω των 600 δισ. δολ. και ένα τεράστιο δίχτυ συναλλαγών με ολόκληρο το σύστημα τραπεζών και αγορών. Με βάση τα στοιχεία της FDIC, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλισης καταθέσεων, που πλέον ελέγχει την τράπεζα και αναζητεί επιτακτικά αναζητά αγοραστή, ο οποίος αναλάβει την τράπεζα και θα προστατεύσει το σύνολο των καταθέσεών της πέρα από την κρατική εγγύηση των 250.000 ευρώ, η SVB είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους. Όμως είναι, όπως αναφέρθηκε εστιασμένη η δράση της στη Silicon Valley, καθώς από το ξεκίνημά της, η τράπεζα ειδικεύεται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας. Βέβαια πρόκειται για την 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της.
Βέβαια μια συνολική αναστάτωση στις αγορές, ειδικά σε μια συγκυρία στην Ελλάδα, που υπάρχουν προβληματισμοί σε σχέση με την πολιτική της εικόνα κι ενδεχόμενους κινδύνους, αλλά και με την επαναφορά της οικονομίας στο δρόμο της “σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας” με στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% από το 2024, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Κάτι άλλωστε που φάνηκε με την κίνηση του Χρηματιστηρίου που σε επίπεδο Γενικού Δείκτη έχασε την Παρασκευή με πτώση 2,49% και σε εβδομαδιαία βάση κατά -5,24%. Γιαυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εκκίνηση των διεθνών αγορών από την Δευτέρα αλλά και το τι θα γίνει συνολικά σε επίπεδο ΗΠΑ για τη διαχείριση της κατάστασης.
Ο ρόλος των επιτοκίων
Η SVB μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί ένα πρώτο μεγάλο “θύμα” της ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Η ίδια η τράπεζα δεν είχε αναπτύξει δανειακό χαρτοφυλάκιο. αλλά είχε επενδύσει σε ομόλογα στεγαστικών δανείων με “κλειδωμένα” επιτόκια πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά. Έτσι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Fed, αφενός τη στέρησε από πόρους λόγω των “spread” δανείων – καταθέσεων (όπως συμβαίνει π.χ. στην Ελλάδα), αλλά και της έφερε ζημιές από την αξία των ομολόγων όπου είχε επενδύσει.
Ήδη, με βάση αναφορές το “άνοιγμα” ήταν της τάξης των 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων του χαρτοφυλακίου της σταθερού εισοδήματος. Επίσης, η εταιρεία, που αντιμετώπιζε παράλληλα μαζική εκροή καταθέσεων, το γνωστό στα καθημάς κι από τις μέρες του 2014-15 “bank run”, προσπάθησε και απέτυχε να συγκεντρώσει 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω πωλήσεων μετοχών για να καλύψει τις ζημίες, που είχε από τις επιχειρηματικές της επιλογές.
Απότοκο όλων αυτών ήταν η ανάληψη του ελέγχου από τις εποπτικές αρχές αλλά και η πτώση στα χρηματιστήρια. Υπενθυμίζεται, ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street – JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo και Morgan Stanley – απώλεσαν 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία την Πέμπτη. Ο δείκτης KBW Bank – ο οποίος παρακολουθεί την τιμή των κορυφαίων τραπεζών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ – σημείωσε βουτιά 7,7% την Πέμπτη για τη χειρότερη μέρα του εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.
Βέβαια η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ και ένας από τους διεθνείς τραπεζικούς κολοσοοσυς η JP Morgan έγραψε άνοδο την Παρασκευή της τάξης του 2,5% στη Νέα Υόρκη λόγω εκτιμήσεων ότι μέσα από την “τρικυμία” αυτοί που θα ωφεληθούν είναι οι μεγάλοι του τραπεζικού συστήματος.
Να σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανέφερε ότι παρακολουθεί τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, αλλά τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι η Ουάσιγκτον λαμβάνει τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα.