Πολεμικό κλίμα φαίνεται ότι προσπαθεί να καλλιεργήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς, μετά τις επιθέσεις στη Συρία, ήρθε η ρίψη στο Αφγανιστάν της μεγαλύτερης μη πυρηνικής βόμβας που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Στόχος το ISIS, αλλά το… μήνυμα φαίνεται πως είχε αποδέκτη την Βόρεια Κορέα.
Την Μ. Πέμπτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους, την επονομαζόμενη «μητέρα όλων των βομβών», σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν χθες Πέμπτη στο Αφγανιστάν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Η βόμβα BGU-43, η ισχύς της οποίας ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους ΤΝΤ, έπληξε χθες το απόγευμα «μια σειρά από σήραγγες» στις 19:00 τοπική ώρα σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε περήφανος και χαρακτήρισε την επιχείρηση επιτυχημένη.
«Τους έχω δώσει λευκή επιταγή (…) Ειλικρινά για αυτό τον λόγο έχουν σημειώσει τόσες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό. Αν συγκρίνετε τι συνέβη τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά», πρόσθεσε στέλνοντας μηνύματα και δημιουργώντας, βέβαια, ανησυχία.
Μπορεί ο εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας, Σαχουσάιν Μουρταζάουι να σημείωνε ότι ο εχθρός υπέστη μεγάλες απώλειες, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η ρίψη της βόμβας δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο πεδίο του Αφγανιστάν.
Αντιθέτως, εκτιμούν ότι η ενέργεια αυτή είχε περισσότερο στόχο να δείξει την στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και να προειδοποιήσει χώρες όπως η Βόρεια Κορέα.
«Το πλήγμα εναντίον μιας σειράς από σήραγγες στο Αφγανιστάν πιθανόν να προκάλεσε τον θάνατο 150 με 200 μελών του ΙΚ. Από αυτή την άποψη ήταν μια μέτρια επιτυχία», σχολίασε ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού Νταγκ ΜακΓκρέγκορ.
«Από στρατηγική άποψη, το πλήγμα δεν έχει επιπτώσεις στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου 40.000 μαχητές των Ταλιμπάν ανακτούν το έδαφος που είχαν χάσει τα τελευταία χρόνια, συντρίβοντας τον αφγανικό στρατό και την αστυνομία», επεσήμανε.
Ένας στρατιωτικός αναλυτής του Brookings, Μάικλ Ο’ Χάνλον έκανε μια ανάλογη εκτίμηση: Η MOAB είναι «ένα όπλο που δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις, οι οποίες συχνά του αποδίδονται κυρίως από τον θρύλο. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ούτε ιδιαίτερο κακό».