Σε ένα πρωτοποριακό, αλλά και πολύ φιλόδοξο εγχείρημα στοχεύουν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, που θα προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τουρισμό υψηλού επιπέδου.
Θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα υποβρύχιο μουσείο στον Παγασητικό Κόλπο, με αγάλματα εμπνευσμένα από το μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας και τους θρυλικούς Κενταύρους. Εμπνευστής του φιλόδοξου έργου που θα γίνει με αποκλειστική χρηματοδότηση από ανθρώπους από όλον τον κόσμο, είναι το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα οφέλη πολλαπλά: διεθνής προβολή του Βόλου, ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού από τη στιγμή που θα είναι το πρώτο στην ευρωπαϊκή επικράτεια αλλά και η σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την τοπική κοινωνία.
Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ξεκινά επίσημα το ερευνητικό έργο με κωδική ονομασία “Υφαλος Τέχνης” (Project ART.Reef). Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, με στόχο τη δημιουργία ενός τεχνητού υφάλου στον Παγασητικό κόλπο, ο οποίος θα αποτελείται από γλυπτά εμπνευσμένα από τη μυθολογία που είναι συνυφασμένη με την περιοχή της Θεσσαλίας: τον Ιάσονα, τους Αργοναύτες και τους Κενταύρους. Το έργο αυτό, αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας του Τμήματος για εξωστρέφεια, αλλά και σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την τοπική κοινωνία, καθώς πρωταρχικός σκοπός του είναι η εκτίμηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών επιδράσεων που θα προκύψουν, από τη δημιουργία ενός τέτοιου θεματικού τεχνητού υφάλου.
Εκτός από το πρώτο υποβρύχιο μουσείο γλυπτών στην Ευρωπαϊκή επικράτεια, το έργο φιλοδοξεί να είναι το πρώτο στον κόσμο το οποίο θα έχει χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από δωρεές. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο μπορεί ο καθένας να καταθέσει το χρηματικό ποσό που επιθυμεί.
Παράλληλα έχει ξεκινήσει και εκστρατεία χρηματοδότησης στο διαδίκτυο, μέσω της Crowdfunding πλατφόρμας generosity.com, για την προώθηση της ιδέας και στο εξωτερικό. Αλλωστε, ένας από τους πολλούς παράλληλους στόχους του έργου, είναι η διεθνής προβολή της πόλης του Βόλου, αλλά και η ανάδειξη του καταδυτικού τουρισμού ως έναν νέο, δυναμικό κλάδο του τουρισμού στην Ελλάδα.
“Πρόκειται για ένα μεγάλο ρίσκο, ειδικά λόγω των δυσκολιών που περνάμε στις μέρες μας, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει την προσπάθειά μας”, σχολίασε ο Δρ. Αλέξιος Λόλας, συντονιστής του ερευνητικού έργου. «
“Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε, είναι το αίσθημα της συμμετοχής σε κάτι μεγάλο, πρωτότυπο και καινοτόμο. Ανεξάρτητα αν κάποιος είναι δύτης ή όχι, θέλουμε να νιώσει την ικανοποίηση ότι βοήθησε στην ολοκλήρωσή του”, πρόσθεσε. ο κ.Λόλας.
Για το ερευνητικό έργο έχει ήδη δημιουργηθεί επίσημη ιστοσελίδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://artreef.apae.uth.gr καθώς και λογαριασμοί στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter.