ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΝΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΗ

Ιστορία: Πώς ο «πονηρούλης» Βολταίρος πλούτισε σε μία μέρα, με την βοήθεια ενός μαθηματικού

Rich Voltaire

Ο Βολταίρος μπορεί να περηφανευτεί ότι άφησε το στίγμα του στην ιστορία, με τα θεατρικά του έργα αλλά και με ένα πολιτικό λόγο που πολλές φορές ενσαρκώνει πολλούς αιώνες πολιτισμού, τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον. Ο διάσημος συγγραφέας και στοχαστής όμως, κατάφερε να πλουτίσει σε μία μέρα και αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ιστορικό στοιχείο κι ας μην επηρέασε τον πολιτισμό τόσο πολύ. Πώς τα κατάφερε ο άτιμος;

Πρώτα απ’ όλα, είχε καλούς φίλους. Ένας από αυτούς, ο μαθηματικός και στατιστικολόγος Charles Marie de la Condamine. Μαζί διαπίστωσαν ότι μία λοταρία που είχε οργανώσει η Γαλλική κυβέρνηση από το 1728 έως το 1730 για την ενίσχυση των οικονομικών του κράτους, είχε ένα λάθος: το χρηματικό βραβείο που πρόσφεραν στον τυχερό, υπερκάλυπτε κατά πολύ την αξία των λαχνών που θα πουλούσαν. Έτσι, κάθισαν και υπολόγισαν πως, ακόμα κι αν κάποιος αγόραζε όλους τους λαχνούς που θα εξέδιδε η γαλλική κυβέρνηση, κερδίζοντας, θα ήταν πολύ πιο πλούσιος.

Έτσι οι δύο άντρες βγήκαν στην «αγορά», δανείστηκαν χρήματα από φίλους τους και αγόρασαν όσους περισσότερους λαχνούς μπόρεσαν. Όταν πραγματοποιήθηκε η κλήρωση, κέρδισαν και μοιράστηκαν τα κέρδη. Ο καθένας τους, κράτησε 1 εκατομμύριο γαλλικά φράγκα. Τι σήμαινε αυτό; Ούτε ο Βολταίρος θα χρειαζόταν να δουλέψει ποτέ ξανά στη ζωή του, ούτε ο φίλος του μαθηματικός κος Condamine.

Ο μεν ερωτεύτηκε μία λαμπρή Γαλλίδα μαθηματικό, την Emilie de Chatelet και αποσύρθηκε σε μία έπαυλη μαζί της στην πόλη Ferney και έγραψε άλλο ένα αριστούργημα, τον Candide. Ο δε πήγε στο Εκουαδόρ για να πραγματοποιήσει μετρήσεις στον Ισημερινό και να διαπιστώσει μαθηματικά αν η γη είναι σφαιρική ή απλά στρογγυλή με πεπιεσμένους τους πόλους. Παρά το γεγονός ότι η αποστολή του στέφτηκε από μερική αποτυχία, κατόρθωσε να χαρτογραφήσει με μεγάλη λεπτομέρεια περιοχές του Αμαζονίου.

Κανένας από τους δύο δεν θα τα κατόρθωνε αυτά, αν δεν είχαν αποφασίσει να εκμεταλλευτούν ένα μαθηματικό λάθος της Γαλλικής κυβέρνησης κι αν δεν είχαν δανειστεί από φίλους και γνωστούς για να αγοράσουν τους λαχνούς αυτής της κακώς υπολογισμένης λοταρίας.

Βολταίρο… μπορεί να διαφωνώ μαζί σου, αλλά θα σέβομαι πάντα το δικαίωμά σου να επιδιώκεις να γίνεις πλούσιος, χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά. Respect.

 

Νίκη Λυμπέρη