Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας κατά του Οικονομικού Εγκλήματος μπαίνει και στην Ελλάδα η Εύα Καϊλή.
Η ποινική της περιπέτεια στο Βέλγιο και η εμπλοκή της στο σκάνδαλο QatarGate οδήγησε τις εισαγγελικές αρχές στο να ανοίξουν νέα προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και μάλιστα σε μορφή κατ’επείγοντος.
Ωστόσο, οι οικονομικοί εισαγγελείς θα πρέπει να απαντήσουν στα ερωτήματα των βελγικών αρχών προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποιά αδικήματα έχουν δικαίωμα να ερευνήσουν. Ειδικότερα, εφόσον η Εύα Καϊλή διωχθεί για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο Βέλγιο, δεν θα μπορεί να εξεταστεί για τα ίδια εγκλήματα και στη χώρα μας.
Προκειμένου να αποσαφηνιστεί αυτό το ζήτημα, οι δύο επίκουροι εισαγγελείς που χειρίζονται τη δικογραφία θα ζητήσουν τη δικαστική συνδρομή του Βελγίου έτσι ώστε να λάβουν αντίγραφα της εκεί δικογραφίας για να ελέγξουν κατά πόσο μπορούν οι ίδιοι να ελέγξουν τα αδικήματα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης) και άλλων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων.
Σύμφωνα με το άρθρο 57 παράγραφος 4, “ο Εισαγγελέας μπορεί να απόσχει από την δίωξη συγκεκριμένου προσώπου, εάν ύστερα από τη διενέργεια ευρωπαϊκής δικαστικής συνδρομής προκύψει ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ίδιου προσώπου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά από άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.