ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΙΜΙΣΑΚΟΓΙΩΡΓΗΣ

Καλαισθησία μηδέν…

Περπατώντας τα στενά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου που αυτή την εποχή έχουν κίνηση λόγο τουρισμού θαυμάζω κάποιες γραφικές γειτονιές και υπέροχα κτήρια που έχουν κτιστεί με μεράκι και τέχνη είναι μάλιστα μάλιστα άψογα ανακαινισμένα. 

Από την άλλη πλευρά όμως αγανακτώ με τα κατοικημένα η ακατοίκητα κτήρια που έχουν γίνει τόπος εκτόνωσης ανεγκέφαλων και υβριστων των πάντων οι οποίοι ανεξέλεγκτα γράφουν συνθήματα προσβάλλοντας την πόλη μας την θρησκεία και την πατρίδα μας. Ακομα και στην είσοδο της παλιάς πόλης στην Μεγάλη Πόρτα η έξω από το κτήριο της Εταιρείας Φιλοσοφικών Σπουδών η στο μνημείο στην αρχή τους οδού Αρκαδίου υπάρχουν ασχημιες πολύ καιρό αλλά δεν ενδιαφέρεται κανείς να αποκατασταθούν.

Απευθύνθηκα στον δήμο με την ελπίδα ότι μπορεί να γίνει μια αποκατάσταση η απάντηση όμως ήταν ότι εφ’ όσον τα κτήρια είναι ιδιωτικά δεν μπορούν να επέμβουν χωρίς την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Και ερωτώ το απλό, όταν ένας τοίχος ενός ιδιωτικού κτηρίου είναι γεμάτος από απαίσια συνθήματα ακόμα και υβριστικά προς τη θρησκεία μας αυτό δίνει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη να αδιαφορεί για την αποκατάσταση η οποία μπορεί να γίνει με λίγα ευρώ;

Μόνο το κυνήγι του κέρδους μας ενδιαφέρει τελικά ; Τι κάνουν οι δημόσιες υπηρεσίες , η δημοτική αρχή, η αστυνομία αλλά και η αρχαιολογική υπηρεσία ώστε να αλλάξει η κατάσταση ; 

Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης στην οποία μας λένε ότι ανήκουμε οι ιδιοκτήτες είναι υπεύθυνοι για την άψογη εικόνα του εξωτερικού χώρου του σπιτιού τους και αν μετά από σύσταση της δημοτικής η αστυνομικής αρχής δεν αποκαταστήσουν την εικόνα υποχρεώνονται να πληρώσουν πρόστιμο. Έτσι σε πόλεις της Ευρώπης υπάρχει ελάχιστη ρύπανση εκτός από κάποια γκράφιτι τα οποία είναι μια σύγχρονη τέχνη. Η εικόνα της πόλης μας μετά από πολλές προσπάθειες του δήμου αλλά και πολιτών έχει βελτιωθεί πολύ, χρειάζεται όμως ακόμα αρκετή προσπάθεια ώστε να γίνει άψογη. Απευθύνομαι λοιπόν στον δήμαρχο κ. Μαρινάκη και στους συνεργάτες του να κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε να αλλάξει η εικόνα και να αποκατασταθούν τα κτήρια είτε ανήκουν στο δημόσιο είτε σε ιδιώτες. Επίσης σημαντικό είναι να τοποθετηθούν κάμερες σε πολλά σημεία ώστε να αναγνωρίζονται οι παραβάτες και όταν συλλαμβάνονται να υποχρεώνονται με δικά τους έξοδα να αποκαταστήσουν της ζημιές. Τέλος να τεθεί το θέμα ακόμα και στη Βουλή ώστε να αλλάξει ο νόμος και οι ιδιοκτήτες να είναι υπεύθυνοι για την τέλεια εξωτερική εικόνα της περιουσίας τους. Εγώ πάντως με τον φίλο μου τον Μανώλη κάναμε αυτό που μας επιβάλει η συνείδηση μας και το καθήκον μας. 

Αποκαταστήσαμε τον τοίχο με το υβριστικό σύνθημα κατά της χριστιανοσύνης και είπαμε ότι θα κάνουμε το ίδιο ακόμα και αν το ξαναγράψουν πολλές φορές. 

Αν ήταν δυνατόν να γύριζαν πίσω οι παλιές νοικοκυρές της παλιάς πόλης που τακτικά άσπριζαν τα σπίτια τους και στόλιζαν τις αυλές τους με λουλούδια και αρωματικά φυτά , θα μας έβαζαν τις φωνές και θα είχαν απόλυτο δίκιο.

Κλείνοντας λέω…

Παλιά μας πόλη αρχόντισσα γιαηντα ‘σαι θυμωμένη;
Γιατί με ρούχα βρώμικα με θέλουνε ντυμένη !!!

Γ. Σηφάκης (Σιμισακογιώργης)