ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καλοκαίρι στο «Σημείο» για όλους!

Το καλοκαίρι στο γνωστό πλέον “Σημείο”( Πατριάρχου Αθηναγόρα 17)  είναι γεμάτο από θέατρο για όλους: παιδιά και ενήλικες.

Αριστοφανίζουμε

Για φέτος το καλοκαίρι επιλέξαμε κάποια από τα έργα του Αριστοφάνη για την επαφή των παιδιών με τον κόσμο του θεάτρου! Όσες φορές ασχοληθήκαμε με αυτά μέχρι σήμερα, τα παιδιά ξετρελάθηκαν…
Μεταμορφώθηκαν σε αέρινες Νεφέλες, διεκδίκησαν τα δικαιώματα τους παρέα με τη Λυσιστράτη, έφτιαξαν την ονειρική πολιτεία των πουλιών και αναζήτησαν τα μυστήρια της ύπαρξης υπό των ήχο των βατράχων.

Ξεκινάμε την εβδομάδα αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων και για 5 εβδομάδες (με ένα κενο την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου). Μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας ενότητας θα ακολουθήσει κινηματογράφηση ενός από τα έργα, με σκοπό τη δημιουργία της ταινίας “Αριστοφανίζουμε”.

Οι συναντήσεις θα γίνονται στο “Σημείο” (Πατριάρχου Αθηναγόρα 17) κάθε Τρίτη Τετάρτη και Πέμπτη απόγευμα. Επιλέξαμε η απασχόληση να είναι απογευματινή για να μην συμπίπτει με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα παρακολουθούν τα παιδιά μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης, η παρακολούθηση όλων των ενότητων δεν είναι υποχρεωτική. Οι γονείς επιλέγουν ποιες από τις ενότητες θα παρακολουθήσουν τα παιδιά ανάλογα με τις λοιπές καλοκαιρινές τους δραστηριότητες.

Πρόγραμμα μαθημάτων:

1η εβδομάδα: Λυσιστράτη (18,19,20/6)
2η εβδομάδα: Βάτραχοι (2,3,4/7)
3η εβδομάδα : Νεφέλες (9,10,11/7)
4η εβδομάδα: Όρνιθες (16,17,18/7)
5η εβδομάδα: Όρνιθες προετοιμασία για παρουσιάση- κινηματογράφηση. (23,24,25/7)

Το κλείσιμο των μαθημάτων θα γίνει σε μια βραδιά παρουσίασης της δουλειάς μας και αποχαιρετισμό για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Διδάσκοντες: Φλώρα Ασουμανάκη, Γιάννης Μπλέτας.

Σύντομο βιογραφικό:

Η Φλώρα Ασουμανάκη σπούδασε Ελληνική Φιλολογία με κατεύθυνση στη μεσαιωνική και νέα Ελληνική λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με το φοιτητικό θέατρο (θεατρική ομάδα φυσικού 2006-2011). Yπήρξε ιδρυτικό μέλος στην επανασύσταση της θεατρικής ομάδας νομικής ‘Κουίντα’ (2011-12). Παράλληλα ολοκλήρωσε σπουδές υποκριτικής στο εργαστήρι ‘Αβέρτο θέατρο’. Το 2016 ξεκινά τη φοίτηση στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο με θέμα “δραματική τέχνη στην εκπαίδευση και παραστατικές τέχνες στη δια βίου μάθηση”. Από το 2018 εργάζεται ως θεατροπαιδαγωγός στο πρόγραμμα “εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο Δράμα” στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ είναι μέλος του πανελλήνιου δικτύου για το θέατρο στηεκπαίδευση και πιστοποιημένη εμψχώτρια θεάτρου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Πρακτικά μαθήματα υποκριτικής θεάτρου.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Μπλέτας ( απόφοιτος δραματικής σχολής Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν),  θα διδάξει υποκριτική στο θέατρο. Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν υποκριτική, αυτοσχεδιασμό και ορθοφωνία. Οι συμμετέχοντες θα πάρουν με από πρακτικές ασκήσεις εκπαίδευσης , τις απαραίτητες γνωσεις υποκριτικής, μέσα από κορυφαία θεατρικά έργα και διαφορετικά είδη θεάτρου ( αρχαίο, ψυχολογικό θέατρο, θέατρο του παραλόγου.)

Τα μαθήματα απευθύνονται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες.


Έναρξη μαθημάτων : 21 Ιουνίου 2019

Σύντομο βιογραφικό:

Ο Γιάννης Μπλέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Είναι απόφοιτος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, καθώς και της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Παράλληλα με τις σπουδές του, την υποκριτική και τη συγγραφή θεατρικών έργων, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο.  Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κινηματογράφου στο London Film School. Το 2016 προβλήθηκε online η πρώτη του ταινία μικρού μήκους, με τίτλο ‘Η Ομπρέλα’. Την επόμενη χρονιά, ακολούθησαν τα φιλμ ‘Το Ταξίδι’ καθώς και ‘Τα Γεμιστά’, η ταινία που έχει ήδη τιμηθεί με 9 βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό: μεταξύ άλλων, Βραβείο “Νέοι σκηνοθέτες’’ (Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθηνών, 2018),  Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Σεναρίου (Melbourne City Independent Film Festival 2018), Βραβείο Φωτογραφίας σε Ταινία (Hollywood Moving Pictures Film Festival 2018). Το 2018, ολοκλήρωσε άλλες δύο ταινίες μικρού μήκους, το ‘Armatoloi’και το ‘Τάμα’( 2 ευρωπαικά βραβεία), ενώ το Νοέμβρη του 2018 ξεκίνησε τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ με σκοτεινές ιστορίες του νομού Ρεθύμνου.

Θεατρική ειδική απασχόληση για παιδιά με δυσκολίες.

Οι ανάγκες των παιδιών & των εφήβων για εκτόνωση, έκφραση και οριοθέτηση είναι μεγάλες. Απευθυνόμαστε σε παιδιά και εφήβους που έχουν ανάγκες συναισθηματικής έκφρασης και διαχείρισης συμπεριφοράς. Σε παιδιά και εφήβους με δυσκολίες στην ένταξή τους σε ομάδες , δυσκολίες συναισθηματικές και δυσκολίες συμπεριφοράς. Το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί μία μοναδική μορφή παιχνιδιού, στη διάρκεια της οποίας τα παιδιά και οι έφηβοι δραματοποιούν γεγονότα από τον κόσμο της φαντασίας ή αναπλάθουν την πραγματικότητα απελευθερωμένοι από χωροχρονικά όρια και περιορισμούς. Συγχρόνως, συνιστά μία εναλλακτική εκπαιδευτική προσέγγιση στην εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών/ εφήβων με ειδικές ανάγκες.

Διδάσκουσα: Δήμητρα Μούρτζιου.

Οι εγγραφές συνεχίζονται.

Στόχοι:

  • συναισθηματική έκφραση
  • ένταξη σε ομάδα
  • συνύπαρξη με άλλους
  • διαχείριση συναισθημάτων
  • οριοθέτηση συμπεριφοράς

Σύντομο βιογραφικό:

H Δήμητρα Μούρτζιου είναι απόφοιτη του τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει το ετήσιο σεμινάριο κατάρτισης και εξειδίκευσης στην ειδική αγωγή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Επίσης στο Αριστοτέλειο συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο διατμηματικό πρόγραμμα “Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης: ένα σχολείο για όλους”. Έχει εργαστεί ως συνοδός Αμέα σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, σε ειδικά φροντιστήρια, στα οικοτροφεία της Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, ενώ από το 2015 μέχρι και σήμερα είναι εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην γενική και ειδική αγωγή. Παράλληλα από το 1999 ασχολείται με το θέατρο, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις.

Σημείο
Πατριάρχου Αθηναγόρα 17
πληροφορίες/ εγγραφές: 6983320439
Υπεύθυνος: Γιάννης Μπλέτας, σκηνοθέτης.