Καταλυτικές και απρόβλεπετες συνέπειες και για τον ελληνικό τουρισμό θα έχει η απόφαση των Βρετανών για Brexit, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ.Ανδρέα Ανδρεάδη,
ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος προβλέπει μείωση των αφίξεων των Βρετανών τουριστών στη χώρα μας λόγω της μείωσης της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ, που καθιστά τους προορισμούς του ευρώ ακριβότερους για τους Βρετανούς.
Οι ακριβείς παρενέργειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει μια παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα και μεταβλητότητα στην ισοτιμία της στερλίνας, που θα επηρεάσει και τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο οι Βρετανοί πραγματοποιούν πάνω από 29 εκατ. ταξίδια σε χωρες της ΕΕ, που αντιπροσωπεύει το 76% του συνόλου των ταξιδιών. Επίσης, το 68% του συνόλου των επαγγελματικών ταξιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε χώρες της ΕΕ (4,6 εκατομμύρια επισκέψεις στελεχών επιχειρήσεων).
Αν και η Βρετανία έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο, που θα κρατήσουν τουλάχιστον δυο χρόνια, θα συνεχίσει να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, η περίοδος αβεβαιότητας θα δημιουργεί συνεχείς αναταράξεις στην ισοτιμία της λίρας έναντι των άλλων νομισμάτων, καθιστώντας το κόστος διακοπών στο εξωτερικό ακριβότερο. Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να αλλάξουν πολλές ρυθμίσεις και κανονισμοί για τα ταξίδια, που περιλαμβάνουν, σύμφωνα με έκθεση της ένωσης βρετανών τουριστικών πρακτόρων (ΑΒΤΑ):
– την οικονομική προστασία για τα οργανωμένα ταξίδια
– τις αποζημιώσεις για καθυστερήσεις πτήσεων
– την πρόσβαση σε δωρεάν κάλυψη υγείας μέσω της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Υγείας
– τα τέλη κινητής τηλεφωνίας
– το πλαίσιο των ανοικτών ουρανών σε όλη την ΕΕ, που επέφερε περισσότερα δρομολόγια και την άνθιση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, οι οποίες δύσκολα θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στη βρετανική αγορά.