«Βόμβα» πυροδότησε ο επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Χρήστος Ράμμος φέρεται να υποστήριξε ότι η καταστροφή του αρχείου υποκλοπής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ έγινε την ίδια μέρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε την παρακολούθησή του και μάλιστα με εντολή του τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος.
Ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ εμφανίστηκε διατεθειμένος να μην ανεχτεί την προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρεί η κυβερνητική παράταξη προκαλώντας εκνευρισμό στους κόλπους των βουλευτών της Ν.Δ. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Δημήτρη Μαρκόπουλου, που σύμφωνα με πληροφορίες, αύξησε κατακόρυφα την ένταση απευθυνόμενος άκομψα στον Χρήστο Ράμμο και αναγκάζοντας τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννη Κεφαλογιάννη, να παρέμβει.
Στρίβειν διά του απορρήτου
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν και οι πληροφορίες που θέλουν τον Χρήστο Ράμμο να περιγράφει πώς ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης και η αρμόδια εισαγγελέας για την ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, απέφυγαν τον έλεγχο της ΑΔΑΕ δια της επίκλησης του απορρήτου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο κενό έπεσε η προσπάθεια του προέδρου της Επιτροπής να εμποδίσει τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ να προσκομίσει σημαντικά έγγραφα. Όταν τελείωσε η συνεδρίαση, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είπε ότι δεν μπορεί να τα καταχωρίσει επειδή δεν έχουν υπογραφή όμως μετά τη συντονισμένη αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης τα έγγραφα καταχωρήθηκαν κανονικά και την Πέμπτη (21/01) όλοι οι βουλευτές θα έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν γεμάτη από αποκαλύψεις με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Ράμμο που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές περιέγραψε τα εμπόδια που έχει συναντήσει η ανεξάρτητη αρχή στην έρευνα που διεξάγει. Η ΕΥΠ φέρεται να αρνήθηκε τρεις φορές να ενημερώσει για την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Συγκεκριμένα, η ΕΥΠ αρνήθηκε να απαντήσει στα αιτήματα της ΑΔΑΕ στις 6 Σεπτεμβρίου, στις 7 Σεπτεμβρίου και στις 13 Σεπτεμβρίου.
Και παραποιημένο έγγραφο;
Μελανό σημείο κατά τη διάρκεια της σημερινής εξέτασης του σκανδάλουν αποτελεί και η πληροφορία περί κατάθεσης από γαλάζιο βουλευτή (Λάζαρου Τσαβδαρίδη) απόρρητου εγγράφου της ΕΥΠ το οποίο όμως φέρεται να ήταν παραποιημένο.
Το έγγραφο με ημερομηνία 5 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες, έλεγε (δήθεν) ότι το μηχάνημα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν προγραμματισμένο να καταστραφεί στις 25 Ιουλίου. Ωστόσο, ο Χρήστος Ράμμος έβγαλε το ίδιο χαρτί στο οποίο δεν αναφερόταν κάποια ημερομηνία καταστροφής.Η ημερομηνία 25 Ιουλίου μόνο τυχαία δεν είναι καθώς την επόμενη μέρα, στις 26 Ιουλίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης προσήλθε στον Άρειο Πάγο και αποκάλυψε την προσπάθεια παρακολούθησής του με το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Ο εισηγητής της Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, σε δήλωση του καταγγέλλει δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» που τον αφορά ως «επαίσχυντο» λέγοντας ότι «με δημοσίευμα κατηγορεί δήθεν ότι κατέθεσα στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις παρακολουθήσεις απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ το οποίο ήταν παραποιημένο, έχω να δηλώσω ότι η μόνη παραποίηση, και μάλιστα χυδαία και ελεεινή, είναι αυτή που δημοσίευσε η συγκεκριμένη εφημερίδα – ναυαρχίδα του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία αναπαρήχθη από τον φιλικό σε αυτόν Τύπο».
Η κατάθεση του Χρήστου Ράμμου θα συνεχιστεί το πρωί της Τετάρτης (21/09).
Ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ άρχισε να καταθέτει μετά τον νυν διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος κρύφτηκε πίσω από το απόρρητο, αλλά επιβεβαίωσε πως δυνατότητα άρσης του απορρήτου για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ενημερωθεί από την ΑΔΑΕ.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
«Καταρρέει άλλος ένας κυβερνητικός μύθος ότι τάχα σβήνονται αυτόματα τα αρχεία, αν δεν προκύψουν στοιχεία. Ότι τάχα η καταστροφή του αρχείου συνδέεται με την παραλαβή νέου μηχανήματος στην ΕΥΠ, όπως κατέθεσε ο κ. Κοντολέων προ ημερών στην εξεταστική επιτροπή.
Επίσης, δια στόματος του νυν Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, έπεσε στο κενό και η επικοινωνιακή κυβερνητική παράσταση όλων των προηγούμενων εβδομάδων σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση εγκαλούσε τον κ. Ανδρουλάκη γιατί δεν παραβιάζει το νόμο και δεν πάει να ενημερωθεί στο αυτί», σχολιάζει μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, Νίκος Καραθανασόπουλος, σε δήλωσή του μετά το τέλος των εργασιών της Επιτροπής, ανέφερε: «Θέατρο Παραλόγου! Το “δεν ξέρω, δεν μπορώ” έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά πανδημίας. Aπό τη μια η επίκληση του απορρήτου από τον σημερινό διοικητή της ΕΥΠ και από την άλλη η δεδηλωμένη άγνοια του σημερινού προέδρου της ΑΔΑΕ για τα ζητήματα των ελέγχων για την υπόθεση του ΚΚΕ, που περιγράφονται στα πορίσματα της, καθιστούν τον έλεγχο αυτής της σοβαρής υπόθεσης των παρακολουθήσεων ουσιαστικά αδύνατο. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ για μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, με μοιρασμένους ρόλους σε αυτή τη διαδικασία. Τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να κληθούν ως μάρτυρες ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ, οι τεχνικοί της ΑΔΑΕ και οι πάροχοι που κατ’ επανάληψη ζητάει το ΚΚΕ. Διαφορετικά καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη τη διαφαινόμενη προσπάθεια για πρόωρη ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, η οποία και θα αποτελέσει “το κερασάκι στην τούρτα” στην προσπάθεια συγκάλυψης».