Καθαρά Δευτέρα με εκδηλώσεις σε όλο το Νομό Ρεθύμνου

Καθαρά Δευτέρα με εκδηλώσεις που διοργανώνουν φορείς και πολιτιστικοί σύλλογοι σε όλο το Νομό Ρεθύμνου. Αναλυτικά:

Δήμος Ρεθύμνου
ΑΡΜΕΝΟΙ: Αναβίωση εθίμου μουτζουρώματος
ΓΕΡΑΝΙ: ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΜΗΛΑΣ, ώρα έναρξης 12:00. Αναβίωση εθίμου Καμήλας, παρέλαση αρμάτων, κέφι, χορός, πλούσια εδέσματα νηστίσιμα και μη και άφθονο κρασί. Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Γερανίου “ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ”.
ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ: Αναβίωση παραδοσιακού εθίμου Μπεγιράκι ή Ψηλογαϊδούρα από τους νέους του χωριού. Ώρα έναρξης 11:00.
ΚΟΥΦΗ: Παραδοσιακά κούλουμα με φασολάδα, κρασί, σαρακοστιανά εδέσματα, πολύ κέφι, και καλή μουσική. Ώρα έναρξης 11:30 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κούφης στην πλατεία της Αγ. Μαρίνας.

Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου, με δεδομένη την πρόβλεψη για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τη Δευτέρα, ακυρώνονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τα “Κούλουμα” στην πλατεία Μικρασιατών, από το 547 Τ. Π. και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Ρεθύμνου. Το ραντεβού για την αναβίωση του εθίμου και το ψήσιμο της παραδοσιακής φασολάδας ανανεώνεται σε μία επόμενη Κυριακή της Σαρακοστής που θα διοργανωθεί από τους ίδιους φορείς.

Δήμος Μυλοποτάμου
ΜΕΛΙΔΟΝΙ: Ο Πολιτιστικός σύλλογος Μελιδονίου σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα Μελιδονίου και υπό την αιγίδα του δήμου Μυλοποτάμου θα αναβιώσει και φέτος στις 14: 30 στην πλατεία του χωριού, το έθιμο «το κλέψιμο της νύφης».

Δήμος Αμαρίου
ΜΕΡΩΝΑΣ: 12:00: Παραδοσιακά δρώμενα. Οι Λεράδες, η Αρκούδα, ο Χότζας, ο Τσαγκάρης, το Προξενιό, η Καμήλα, παιχνίδια, παραδοσιακή μουσική & χορός.
ΝΕΥΣ ΑΜΑΡΙ: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαρίου Οψιγιά «Η Σάμιτος» και η Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου, ανοίγουν τη Σαρακοστή στην αίθουσα του σχολείου στο Νευς Αμάρι με τη καθιερωμένη ζεστή φασολάδα.
ΑΠΟΔΟΥΛΟΥ: 11:00: Το έθιμο του Καντή θα αναβιώσει στα σοκάκια του Αποδούλου Αμαρίου. Μετά τον Καντή, στις 15:00, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποδούλου θα προσφέρει ζεστή φασολάδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του χωριού.

Δήμος Αγίου Βασιλείου
ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Γαλήνης διοργανώνει εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του χωριού, προσφέροντας παραδοσιακή φασολάδα, νηστίσιμα εδέσματα και ντόπιο κρασί, προσφορά του Συλλόγου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει με κρητική μουσική το συγκρότημα του Μύρωνα Παπαδογιάννη. Έναρξη 12:00.