ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Κλείνει και το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου!

“Λουκέτο” μπαίνει σε 13 κέντρα εκπαιδεύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταξύ αυτών και το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου. Διατηρούνται μόνο 8 κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ ένα, στα Γρεβενά, θα παραμείνει ανοιχτό ως εναλλακτικό.

Η απόφαση που ελήφθη από τη στρατιωτική ηγεσία και φέρει την υπογραφή και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι άμεσα εκτελεστέα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Γενικών Επιτελείων έχουν ήδη κινητοποιηθεί προκειμένου η επόμενη σειρά νεοσυλλέκτων που θα καταταγεί τον Νοέμβριο να περάσει τη βασική εκπαίδευσή της στα 8 αντί των 22 κέντρων που ήταν σε λειτουργία σήμερα. Αυτά είναι: της Τρίπολης, με διακλαδικό χαρακτήρα αφού το κέντρο της Πολεμικής Αεροπορίας θα φιλοξενεί τους ναύτες και τους στρατιώτες, της Καλαμάτας (πρόκειται για στρατόπεδο με τις πλέον σύγχρονες υποδομές), της Σπάρτης, του Μεσολογγίου, του Μεγάλου Πεύκου Αττικής, της Θήβας, του Αυλώνα και της Λαμίας. Στα Γρεβενά το κέντρο εκπαιδεύσεως θα παραμείνει ως εναλλακτικό.

Συγκεκριμένα αυτά που κλείνουν είναι: στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, στο Ρέθυμνο, στο Ναύπλιο, στην Κόρινθο, στην Τρίπολη (του Στρατού), στη Σταυρούπολη Ξάνθης, στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς, στα Ιωάννινα, στο Παρανέστι Δράμας, στα Γιαννιτσά, στην Αρτα, στην Πάτρα και το μοναδικό κέντρο εκπαιδεύσεως που είχε το Πολεμικό Ναυτικό στον Σκαραμαγκά («Κανελλόπουλος»). Οι αλλαγές στο χάρτη των κέντρων εκπαιδεύσεως επιφέρουν κατάταξη 6 ΕΣΣΟ το χρόνο και για τους κλάδους του Ναυτικού και της Αεροπορίας (από 4), όπως επίσης και τροποποιήσεις στις μετακινήσεις των νεοσυλλέκτων.

Στόχος της ηγεσίας του Πενταγώνου, και με την κατάργηση των 13 κέντρων εκπαιδεύσεως, είναι να εφαρμόσει μια νέα δομή δυνάμεων η οποία επιτέλους θα ανταποκρίνεται και θα εξυπηρετεί τις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Η πρακτική του παρελθόντος, κάθε σημείο της Ελλάδας και στρατόπεδο, πρέπει να σταματήσει, ιδίως τώρα που λόγω της οικονομικής κρίσης η χώρα δεν το αντέχει. Μπορεί το όφελος από το «κλείσιμο» των στρατοπέδων να είναι μικρό σε πρώτη φάση (κάπου 300.000 ευρώ το χρόνο), μακροπρόθεσμα ωστόσο θα υπάρξουν μεγάλα οφέλη. Το βασικότερο όμως είναι ότι θα υπάρξει απεμπλοκή στελεχών σε ένα μεγάλο βαθμό, τα οποία θα αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

πηγή: Eλεύθερος Τύπος