Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί σε νέες νοσηλείες, οι οποίες αν και δεν εκδηλώνονται σε ιδιαίτερα έντονες νοσήσεις, απαιτούν διαχείριση σε κλινικές κορονοϊού με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Υγείας αναπτύσσει σχέδιο για το άνοιγμα εκατοντάδων νέων κλινών covid, αρχής γενομένης από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) δηλαδή τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.
Ειδικότερα όπως διέρρευσε χθες το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ μετατρέπεται εξ ολοκλήρου σε νοσοκομείο covid, στο πλαίσιο του ανοίγματος 480 κλινών covid σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ. Το άνοιγμα θα γίνει σε φάσεις, δηλαδή σχετικά άμεσα ανοίγουν 100 κλίνες και μέχρι τέλος Ιουλίου άλλες 380.
Να αναφέρουμε ακόμη πως για μια ακόμη φορά το ΕΣΥ θα συνδράμουν και ιδιωτικές κλινικές με την εισφορά κλινών για non covid περιστατικά, δηλαδή θα νοσηλεύουν ασθενείς με άλλα νοσήματα προκειμένου να απελευθερωθούν κλίνες για κορονοϊό. Επίσης σήμερα θα υπάρχει εκ νέου σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για να αναπτυχθεί και σχέδιο ανοίγματος νέων κλινών και στη 2η Υγειονομικών Περιφέρεια, η οποία περιλαμβάνει αρκετά νοσοκομεία της Αττικής, τα νοσοκομεία του Πειραιά και των νησιών.
Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητα, η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα πολλά άτομα που απευθύνονται για άλλα νοσήματα στα νοσοκομεία στο έλεγχο για κορονοϊό βρίσκονται θετικά και έτσι απαιτείται επέκταση των σχετικών κλινών.
Οι ημερήσιες νοσηλείες σημειώνουν σημαντική άνοδο και σε εβδομαδιαία βάση σημειώνουν αύξηση 17%, ξεπερνώντας τις 300 ημερησίως. Εκτιμάται ότι ήδη έχουν ξεπεράσει τις 2000 οι νοσηλευόμενοι. Το θετικό είναι ότι δεν προκαλούν ανάγκες για διασωλήνωση και εισαγωγή σε ΜΕΘ, παρά σε μικρό ποσοστό.
Όπως επεσήμανε μάλιστα χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, “στις απλές κλίνες έχουμε πίεση. Και ήδη τα νοσοκομεία στις απλές κλίνες πιέζονται συνολικά ειδικά στην Αττική αλλά δεν μας βγάζει πιο βαριές νοσηλείες” και συμπληρώνει ότι “.Δεν θεωρούμε ότι η πίεση θα μεταφερθεί στους σκληρούς δείκτες δηλαδή στις διασωληνώσεις”.
“Στις απλές κλίνες θα έχουμε μια πίεση που τη διαχειριζόμαστε αναπτύσσοντας επιπλέον κλίνες όπου είναι αυτό εφικτό και παράλληλα σε συνεργασία έχουμε μιλήσει και με ιδιώτες πάλι αλλά αν χρειαστεί να γίνουν και παρεμβάσεις στα νοσοκομεία. Μέσα στον Ιούλιο πιστεύουμε ότι θα έχει κάνει τον κύκλο του αυτό το κύμα και άρα θα διαχειριστούμε την κατάσταση”.
Τι αλλάζει από σήμερα στην ενημέρωση
Αλλάζει από σήμερα η τακτική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη Ελλάδα, η οποία θα περιέχει εβδομαδιαία στοιχεία με επικέντρωση στους σκληρούς δείκτες όπως νοσηλείες, διασωληνώσεις, θανάτους αλλά και ποσοστιαία αναγωγή στο σύνολο του πληθυσμού. Πάντως κατά τη σημερινή πρώτη εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση, αναμένεται να δούμε και την καταγραφή το διάστημα 4-10 Ιουλίου αυξημένων κατά 40% θανάτων λόγω κορονοϊού.
Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση θα παρέχει περισσότερα αλλά, κυρίως, πιο ποιοτικά, και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα, χωρίς τη μεροληψία που εμπεριέχει ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων ανά περιοχή και ανά ημέρα.
Στην έκθεση θα εξακολουθήσουν να ανακοινώνονται το σύνολο καθώς και ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων που προκύπτουν από τους διαγνωστικούς ελέγχους στην επικράτεια, το σύνολο των νοσηλειών, αλλά και των νοσηλειών σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων, με στοιχεία που θα αφορούν και τις ηλικιακές κατανομές. Επίσης, θα ανακοινώνονται τα δεδομένα που αφορούν στις μεταβολές στο επιδημικό φορτίο στην κοινότητα, και που θα βασίζονται και στις εκτιμήσεις στα αστικά λύματα, για την εκτίμηση του φορτίου σε κάθε περιοχή.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ, τα συνολικά νέα κρούσματα που δημοσιεύτηκαν κατά την εβδομάδα 4-10 Ιουλίου ήταν 123.303 ή 17.615 κατά μέσο όρο ημερησίως. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση νέων κρουσμάτων κατά 20% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν.
Επίσης οι επαναλοιμώξεις αυξήθηκαν σε 25.766 από 19.711 δηλαδή μεταβολή περίπου 31%.
Οι ημερήσιες νοσηλείες επίσης κατά μέσο όρο τη συγκεκριμένη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 17% στις 321 και μάλιστα συνολικά μετά από αρκετό καιρό οι εβδομαδιαίες νοσηλείες ξεπέρασαν και πάλι τις 2000.