Η διασπορά της παραλλαγής «Δέλτα» φέρνει το τέταρτο κύμα κορονοϊού προ των πυλών, με την κυβέρνηση να επιταχύνει για να προλάβει τα χειρότερα, χωρίς όμως να πείθει, γεγονός που είναι φανερό από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.
Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται μόλις στο 38,2%, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αυξάνοντας την ανησυχία για την επίτευξη του λεγόμενου τείχους ανοσίας που μετατίθεται για μετά το καλοκαίρι.
«Το τείχος ανοσίας όλο και απομακρύνεται από κοντά μας», δήλωσε ξεκάθαρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, προσγειώνοντας ανώμαλα τα κυβερνητικά στελέχη που εξέφραζαν σχεδόν τη βεβαιότητα πως θα επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι.
Η αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού «οδήγησε» αρχικά το Μαξίμου στον εκβιαστικό και διχαστικό λόγο των τελευταίων ημερών, όμως πλέον είναι φανερό πως η στρατηγική αυτή δεν αποδίδει και «επιστρατεύονται» νέα όπλα για να ενισχυθεί η επιχείρηση «Ελευθερία» που κινείται σταθερά εδώ και αρκετές μέρες κάτω από τους 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως.
Αλλαγή στρατηγικής
Έτσι, η κυβέρνηση, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αποφάσισε να αλλάξει ρότα και να κάνει αυτό που έπρεπε από την πρώτη στιγμή: Να χρησιμοποιήσει την πειθώ.
Αποφάσισε λοιπόν να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών, μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στο εξής θα υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και των ΟΤΑ, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη η προσπάθεια πειθούς των πολιτών που είναι διστακτικοί έναντι των εμβολίων.
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την κυβέρνηση, η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά ακόμα και πόρτα – πόρτα και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν.
Ο δεύτερος άξονας θα αφορά τους πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν. Και εδώ η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται αναγκαία για τη στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.
Για να αρθούν οι δισταγμοί, ο σχεδιασμός είναι οι εμβολιασμοί να γίνονται με τα εμβόλια Pfizer και Johnson & Johnson και όχι με το AstraZeneca για το οποίο υπάρχουν διάφορες επιφυλάξεις.
Οι περιοχές που έχουν μπει στο μικροσκόπιο
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Στερεά Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της Κρήτης.
Στο μεταξύ, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.