Επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής για την ολοκλήρωση του τρέχοντος και την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ από πλευράς κυβέρνησης, αλλά και εγρήγορση από την επικείμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση κι εκείνη που θα αναδειχθεί από τις εκλογές, ζητά ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την οικονομία και τη χώρα σε περίπτωση που δε δοθεί παράταση στο τρέχον ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα δε ληφθούν και οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες για τη διαδικασία των εισροών των κοινοτικών κονδυλίων.
Μόνον λόγω της ειδικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα το τελευταίο διάστημα, ο κ. Αγοραστός εκτίμησε πως υπήρξε μία καθυστέρηση της τάξης τουλάχιστον των τεσσάρων μηνών στην εκτέλεση των έργων, η οποία πρακτικά θέτει εκτός χρονοδιαγράμματος πολλά έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ.
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας εξηγεί πως η προωθούμενη από την κυβέρνηση λύση μέσω της απομείωσης του προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ 2007 – 2014 λόγω της μη συγχρηματοδότησης με εθνικούς πόρους, δεν οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στην παλιά, όσο και στη νέα προγραμματική περίοδο.
Σε ότι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Αγοραστός τονίζει πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα αναλάβει σύντομα ενόψει των εκλογών, αλλά και εκείνη που θα προκύψει μετά, οφείλουν να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου υψηλών ταχυτήτων, προκειμένου να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ που αφορούν την ολοκλήρωση του τρέχοντος και την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Αγοραστού:
«Εδώ και δύο χρόνια, είτε δια ζώσης, είτε με πολλές επιστολές, παροτρύναμε τους φορείς υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ να τρέξουν γρήγορα και να πορευτούν με μεγαλύτερες ταχύτητες γιατί είχαμε προβλέψει ότι έρχονται δύσκολες καταστάσεις. Πολλές υπηρεσίες και πολλοί φορείς ανταποκρίθηκαν. Κάποιοι άλλοι όμως φορείς, πολλοί στον αριθμό, δεν ανταποκρίθηκαν. Για παράδειγμα, το υπουργείο Υγείας δεν έχει κάνει ακόμη την κατανομή για να πληρώσουμε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη με αποτέλεσμα να έχουμε αργοπορία στην εκτέλεση του φυσικού αντικειμένου. Ο ΕΡΓΟΣΕ δεν έχει καν διοικητή αυτή τη στιγμή και καθυστερεί χαρακτηριστικά τα έργα που κινδυνεύουν να μείνουν ανολοκλήρωτα. Ορισμένα Πανεπιστήμια μπορούσαν να πληρώσει μέσα στον Αύγουστο αλλά δεν το έκαναν με αποτέλεσμα να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη τα έργα. Κάποιοι δήμοι καθυστερούν σε ότι αφορά τα σχολεία ενώ και άλλες κεντρικές υπηρεσίες δεν έχουν προχωρήσει γρήγορα τα έργα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, από τον Απρίλιο και μετά που είχαν γίνει οι κατανομές των χρημάτων στους κωδικούς των έργων, αυτές να μην εκτελεστούν από την Τράπεζα της Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή κόστισε μία καθυστέρηση τριών μηνών, ενώ προστέθηκε ένας ακόμη μήνας λόγω των capital controls.
Τον Αύγουστο μπορεί να υπήρξαν πληρωμές και να επανεκκινήθηκαν πολλά έργα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς οι καθυστερήσεις ήταν μεγάλες. Εάν λοιπόν δεν δοθεί παράταση στο τρέχον ΕΣΠΑ θα υπάρξει πρόβλημα με πολλαπλές συνέπειες. Κατ’ αρχάς δε θα ολοκληρωθούν τα έργα και θα μεταφερθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ αλλά μία τέτοια εξέλιξη θα απομειώσει τα χρήματα της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Σε μία τέτοια περίπτωση θα έχουμε λιγότερα έργα τα επόμενα χρόνια και θα καλύψουμε σαφώς μικρότερες από τις απαιτούμενες ανάγκες.
Για τα έργα που δεν μπορούν να μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ, η χρηματοδότησή τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί από εθνικούς πόρους που όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, ενώ δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξουν και στο μέλλον. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ή να μείνουν τα έργα ημιτελή ή να αναζητηθεί χρηματοδότηση.
Εμείς είχαμε επισημάνει και προειδοποιήσει έγκαιρα προς όλους να κινηθούν με ταχύτερους ρυθμούς, να ρίξουν χρήματα στην πραγματική οικονομία και να συγκρατήσουν την ανεργία που δυστυχώς τον τελευταίο καιρό εκτινάχθηκε.
Επιζητούμε η συνεργασία σε έργα – όπου χρειάζεται – με τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, να είναι πιο γρήγορη και αποτελεσματικότερη.
Επίσης είπαμε πως θέλουμε προκαταβολή των χρημάτων από το ΕΣΠΑ 2014 -2020, εκείνων που μας οφείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί η χώρα δεν είχε χρήματα για να πληρώσει. Αυτό όμως, δεν πρέπει να συμβεί με απομείωση του προϋπολογισμού, γιατί όπως το σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο κινδυνεύει να κλείσει το ΕΣΠΑ στο 100% με τα χρήματα που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς εθνικούς πόρους. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός όλων των έργων του ΕΣΠΑ στο σύνολό του θα απομειωθεί, με συνέπεια τη δημιουργία χρηματοδοτικού κενού στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 που πρέπει να καλυφθεί από το επόμενο ΕΣΠΑ. Εκεί θα υπάρξει πρόβλημα και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η επόμενη προγραμματική περίοδος δεν έχει άπειρα χρήματα σε όλες τις δομές.
Ξέρουμε ότι οι ανάγκες της κοινωνίας έχουν αυξηθεί, ξέρουμε ότι κάθε πόλη και δήμος θέλει δομές, αλλά πρέπει πάντοτε να είμαστε προσηλωμένοι στο ρεαλισμό και στην πραγματικότητα. Τα χρήματα αυτά που έχει η κάθε Περιφέρεια θα κατανεμηθούν ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και σε δομές που θα είναι βιώσιμες και έργα που θα είναι χρήσιμα.
Σε ότι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, θα πρέπει να καταστεί σαφές πως τόσο η υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα αναλάβει σύντομα ενόψει των εκλογών, αλλά και εκείνη που θα προκύψει μετά, οφείλουν να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου υψηλών ταχυτήτων, προκειμένου να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ που αφορούν την ολοκλήρωση του τρέχοντος και την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καλός σχεδιασμός και ταχύτητα που όμως έχει εκλείψει. Εμείς προχωράμε σταθερά προσηλωμένοι στο έργο μας χωρίς ιδεολογικό πρόσημο με μοναδικό γνώμονα το καλό όλων των Ελλήνων.»