Τρεις χώρες του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, αλλά και η Αίγυπτος ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή, παρέχοντας υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό κράτος.
Η συντονισμένη κίνηση – στην οποία προσχώρησαν αργότερα και η Υεμένη αλλά και η κυβέρνηση της Λιβύης- δημιούργησε ένα δραματικό ρήγμα μεταξύ των αραβικών χωρών, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι μέλη του ΟΠΕΚ.
Σύμφωνα με το κρατικό Σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, το Ριάντ έκλεισε τα σύνορά του, αποκόπτοντας και απομονώνοντας σε μεγάλο βαθμό το Κατάρ, από ξηράς, αέρος και θαλάσσης.
Επικαλούμενο αξιωματούχους, το SPA ανέφερε ότι η κίνηση αποσκοπεί στην «προστασία της εθνικής ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας από τους κινδύνους του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».
Η χωρίς προηγούμενο κίνηση είναι η πιο σοβαρή κρίση μέχρι στιγμής μεταξύ των ισχυρών χωρών του Κόλπου και στενών συμμάχων των ΗΠΑ.
Η ένταση κλιμακώθηκε δύο εβδομάδες μετά την απαγόρευση λειτουργίας που επέβαλαν οι ίδιες χώρες στα ΜΜΕ του Κατάρ, επικαλούμενες δηλώσεις του εμίρη του Κατάρ, με τις οποίες ο Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι εμφανιζόταν να επικρίνει τη Σαουδική Αραβία.
«Δεν υπάρχει λογική πίσω από την εχθρότητα των Αράβων προς το Ιράν, ενώ οι σχέσεις της Ντόχα με το Ισραήλ είναι καλές», φέρεται να είπε ο αλ Θάνι, εμφανιζόμενος να μιλάει και με καλά λόγια και για τη Χεζμπολά, που στηρίζεται από την Τεχεράνη.
Το Κατάρ υποστήριξε ότι οι δηλώσεις αυτές -που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο- ήταν «ψεύτικες», «κατασκευασμένες» και έκανε λόγο για ένα «επαίσχυντο κυβερνο-έγκλημα».
Στην ιστορία παρενέβη και το Ιράν βλέποντας δάκτυλο των ΗΠΑ πίσω από την κλιμάκωση των εντάσεων.
Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να δει μια «μόνιμη ρήξη» μεταξύ των χωρών του Κόλπου. Επισήμανε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν «ότι η συμπεριφορά του Κατάρ είναι σε πολλούς τομείς αρκετά ανησυχητική, όχι μονάχα προς τους γείτονές μας στον Κόλπο αλλά και προς τις ΗΠΑ. Θέλουμε να τους οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση».
Ο σεΐχης του Κουβέιτ, Σαμπάχ αλ Αχμάντ αλ Τζαμπέρ αλ Σαμπάχ «διατύπωσε την ευχή» ο μονάρχης του Κατάρ «να εργαστεί για την εκτόνωση της έντασης και να αποφύγει να λάβει οποιαδήποτε απόφαση που θα οδηγούσε ενδεχομένως στην κλιμάκωση» σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ Kuna.
Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχη αλ Τάνι, ο Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την έκκληση της Μόσχας οι διαφορές μεταξύ των αραβικών χωρών «να ξεπεραστούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εντός των ορίων ενός αμοιβαία σεβαστού διαλόγου ενώπιον των πρωτόγονων προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ιδίως, την απειλή της τρομοκρατίας».