ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μία βάπτιση εντός των φυλακών, έφερε τον σασμό!

ναργιλέδες και αξεσουάρ στο Ρέθυμνο

Ένα ξεχωριστό μυστήριο τελέστηκε χθες, στο Κατάστημα Κράτησης της Αγιάς Χανίων, με τη βάπτιση μιας επτάχρονης μικρής, που έγινε ο συνδετικός κρίκος για το «σασμό», το φτιάξιμο των σχέσεων, μεταξύ του πατέρα της, κρατούμενου στο Κατάστημα Κράτησης Αλικαρνασσού Ηρακλείου και του νονού της πλέον, πνευματικού πατέρα, κρατούμενου στην Αγιά Χανίων.

Πέντε νονοί, πρωτοστατούντων αυτών, ο κρατούμενος στην Αγιά και ο διευθυντής του Καταστήματος Γεώργιος Κονταξάκης, μύρωσαν τη νεοφώτιστη δίδοντας της το όνομα Νεκταρία, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ονισίμου που βρίσκεται εντός του Καταστήματος Κράτησης. Το σημερινό θείο της εκκλησίας Μυστήριο, στο οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ Δαμασκηνός και τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης από τα Ανώγεια Ρεθύμνου, είναι το αποτέλεσμα του πανάρχαιου εθίμου που διατηρείται στην Κρήτη, αυτό του Σασμού, του φτιαξίματος δηλαδή των σχέσεων μεταξύ οικογενειών που βρίσκονται σε μεγάλη διαμάχη, με άσχημες πολλές φορές εξελίξεις για τα μέλη των οικογενειών που εμπλέκονται.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Γεώργιος Κονταξάκης ανέφερε ότι σήμερα ενώθηκαν δύο οικογένειες με την ευχή και ευλογία να αφήσουν πίσω τους όσα τους χωρίζουν και να πορευθούν εν ειρήνη όταν πλέον θα βρεθούν ξανά ελεύθεροι στην κοινωνία των πολιτών: «Πήραμε μία πρωτοβουλία για να ενώσουμε δύο οικογένειες Κτηνοτρόφων από χωριά της ενδοχώρας του Ηρακλείου, με διαφορές για χρόνια, στην οποία συμβάλανε πολλοί άνθρωποι. Μεσίτες όπως τους ονομάζουμε στην Κρήτη, οι οποίοι ήξεραν πως να διαχειριστούν μία κατάσταση δύσκολη. Ανάμεσα σε αυτούς και εγώ για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ δύσκολο αλλά πάντα επίκαιρο θέμα, αυτό του Σασμού. Σήμερα βαφτίσαμε παρουσία των οικογενειών των δύο κρατουμένων και των άξιων μεσιτών, την Νεκταρία μας, ένα κοριτσάκι εφτά χρονών που ήταν η αιτία να ενωθούν ξανά με ειρήνη στην καρδιά τους οι δύο άνδρες κτηνοτρόφοι στο επάγγελμα και κατ΄ επέκταση οι δύο οικογένειες τους. Προσπαθήσαμε, καταφέραμε να φέρουμε την ειρήνη στη ζωή της μικρής Νεκταρίας μέσα από την ειρήνη στις δύο οικογένειες για να είναι ένα υγιές και άξιο ζωντανό κύτταρο στην κοινωνία που ζουν».

Όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός : «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρισκόμαστε στο Κατάστημα Κράτησης της Αγιάς όπου για πρώτη φορά τελέστηκε ένα μυστήριο βαπτίσεως το οποίο χαρίζει στη νεοφώτιστη τη χαρά της Πίστεως μας και ταυτόχρονα την ένωση σε δύο οικογένειες, σε δύο ανθρώπους, οι οποίοι μέσα από τη συνθήκη του «όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος» έχασαν την μεταξύ τους ενότητα. Οι άνθρωποι αυτοί σήμερα ενώθηκαν πάλι, για αυτό το λόγο χαιρόμαστε ιδιαιτέρως και δίνουμε την ευχή μας να πορευτούν σε όλη τους τη ζωή ενωμένοι και αγαπημένοι. Εκεί που υπάρχει η Χάρις του Αγίου Πνεύματος υπάρχει και η ενότητα. Εύχομαι στις δύο οικογένειες και σε όλους όσους συμμετείχαν στην επανένωση τους, να έχουν στην ζωή τους την ενότητα αυτή και την ευλογία του Κυρίου μας».

Για το πόσο αναγκαίο είναι στους ανθρώπους να υπάρχει το βαθύ συναίσθημα και η αγάπη, το πόσο ζωοφόρο για τις κοινωνίες είναι το να υπάρχει υπομονή, καρτερικότητα, δέσιμο και συγχώρεση μεταξύ των μελών της, μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης από τα Ανώγεια ο οποίος κλήθηκε από τους Μεσίτες του Σασμού να τελέσει τη Βάφτιση της μικρής Νεκταρίας. «Λόγοι για να χωριστούν οι άνθρωποι παρουσιάζονται καθημερινά πολλοί. Εκείνοι τη στιγμή της διάρρηξης των ανθρωπίνων σχέσεων, οφείλουμε να σταθούμε απέναντι στο μεγαλείο του ανθρώπου όχι μόνο ως πλάσμα θεού αλλά ως έναν από τους κρίκους της τεράστιας αλυσίδας που λέγεται ανθρωπότητα. Το, ένα βήμα πίσω, που λέει ο λαός μας πιστεύω και διαδίδω πως είναι θεία πράξη προς την ενότητα μας, προς την υγεία της κοινωνίας που ζούμε. Παράλληλα όμως η συγχώρεση, η οποία δόθηκε και καταμαρτυρήθηκε σήμερα μέσω του δεσίματος της συντεκνιάς, από τον πατέρα της νεοφώτιστης και τον νονό της, δείχνει ότι η γαλήνη στις ψυχές των ανθρώπων έρχεται μόνο με μία απλή αλλά τόσο σπουδαία φράση. Με συγχωρείς… Σε συγχωρώ. Αυτό άλλωστε ευλογήθηκε, ακούστηκε σήμερα με μάρτυρες στο μυστήριο, ανθρώπων που δίνουν τον δικό τους αγώνα εντός των ψηλών τειχών που τους χωρίζουν από την ελεύθερη κοινωνία και τους δικούς τους ανθρώπους».

Στο καθολικό της εκκλησίας όπου τελέστηκε το μυστήριο, επικράτησε έντονη συναισθηματική φόρτιση, χαρά και πολλά χαμόγελα από τα μέλη των δύο οικογενειών οι οποίες όπως ανέφερε ο κ. Κονταξάκης, «…μέσα από τις δυσκολίες της ζωής που έχουν οι κτηνοτρόφοι, με το Σασμό αυτό ανοίγει ένα φωτεινός δρόμος για το αύριο. Σήμερα έζησα τόσο προσωπικά όσο και οι παριστάμενοι κάτι τελείως διαφορετικό. Έντονα συναισθήματα, ανταμοιβή για την τεράστια προσπάθεια μας, δύο οικογένειες να μονιάσουν. Τεράστια αγωνία για την εξέλιξη της υπόθεσης, το θετικό πρόσημο της οποίας όπως εξελίχθηκε, θα βοηθήσει και τη δικαιοσύνη η οποία θα κληθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να λάβει αποφάσεις για τους δύο άνδρες εμπλεκόμενους και κρατούμενους σε Καταστήματα Κράτησης». Μίλησε μάλιστα για την εμπιστοσύνη από πλευράς της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία: «…πιστεύω ότι δικαίωσε την προσπάθειά μας, αποδεικνύοντας πως Εκκλησία, Πολιτεία, μα πάνω από όλα αυτό που λέγεται άνθρωπος, είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας. Αυτό το τρίπτυχο οραματιστήκαμε για το σεβασμό, την αγάπη αλλά πάνω από όλα την αδελφοσύνη που χρειάζεται μία τέτοια πρωτοβουλία, το Σασμό αλλά και το ιερό μυστήριο όπως αυτό της βάπτισης».

Στο Κατάστημα Κράτησης των πλέον 600 κρατουμένων που όλοι ήθελαν να παραβρεθούν στη Βάπτιση, επικράτησε σήμερα η ατμόσφαιρα της Ελπίδας όπως τονίστηκε από μέλη των δύο οικογενειών και ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης. Τόσο ο ίδιος όσο και ο διευθυντής του μεγαλύτερου Καταστήματος Κράτησης της χώρας κ. Κονταξάκης ο οποίος είναι και Περιφερειακός Σύμβουλος, επισήμαναν πως η Κρήτη, τόπος που «…πολλοί προσπάθησαν ανά τους αιώνες να το κατακτήσουν, να το διαιρέσουν, να το τραυματίσουν, απέδειξε για ακόμη μία φορά σήμερα, ότι μόνο μέσα από την ενότητα, το πνεύμα συνκρητισμού μπορούμε να προοδεύσουμε στο αύριο. Όσοι εκλεγόμαστε, όσοι υπηρετούμε, όσοι λειτουργούμε για τους πολίτες, οφείλουμε να ενώνουμε τους ανθρώπους, να μην επιτρέπουμε τους διαχωρισμούς, να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και την πρόοδο». Τέλος ο κ. Κονταξάκης δήλωσε ότι: «Από τους βασικούς πυλώνες ανθρωπιάς των Καταστημάτων Κράτησης σε όλη τη χώρα, είναι η ελπίδα και η προσμονή της επανένταξης του κρατούμενου στην κοινωνία ως υγιούς μέλους. Αυτό είναι η απόλυτη χαρά και δικαίωση για ολόκληρο το σωφρονιστικό σύστημα, για τους συναδέλφους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, για κάθε Κατάστημα Κράτησης ξεχωριστά».