ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

«Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη- τροφή- υγεία» στις Μαργαρίτες και χωριά του Κάτω Μυλοποτάμου

ναργιλέδες και αξεσουάρ στο Ρέθυμνο

Ο θεσμός «ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Γη-Τροφή-Υγεία» διοργανώθηκε και υλοποιείται από την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ (Παγκρήτιος φορέας) σε συνεργασία με τον Δήμο Μυλοποτάμου (Ρέθυμνο) και την συμμετοχή 14 χωριών της ευρύτερης περιοχής του Κάτω Μυλοποτάμου.

Ο θεσμός δομείται πάνω σε δύο άξονες:

α) Είναι τοποκεντρικός: «φωτίζει», κινητοποιεί, αναδεικνύει την ευρύτερη περιοχή διοργάνωσης.
β) Είναι παγκρήτιος και διεθνής: προβάλλει, παρουσιάζει, διαπραγματεύεται θέματα και προβλήματα και αναδεικνύει και δημιουργεί συλλογικές πρωτοβουλίες παγκρήτιας και διεθνούς εμβέλειας.

Υλοποιείται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική περιοχή της κρητικής υπαίθρου συμπεριλαμβάνοντας επιμέρους περιφερειακές περιοχές και χωριά, λαμβάνοντας υπόψη τις επιμέρους τοπικές παραδόσεις ως βασική συνιστώσα διαμόρφωσης του μοντέλου της κρητικής διατροφής και την ύπαιθρο ως τον θεματοφύλακά της.

Όραμα του να αποτελέσει παγκρήτιο και διεθνή κοινό τόπο συνάντησης, διαλόγου, δικτύωσης, δράσης και ανάδειξης για τον κρητικό διατροφικό πολιτισμό και να συμβάλλει στην ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των τοπικών συστημάτων μέσω ετήσιων σταθερών πολιτιστικών και αναπτυξιακών δράσεων.

Μέσω του Θεσμού:

Με πυλώνα:

Την κατανόηση και επαναπροσέγγιση, την διαφύλαξη, προστασία, αξιοποίηση, στήριξη, ανάδειξη και προώθηση της κρητικής διατροφής, του πολιτισμού της, των προϊόντων της αλλά και ευρύτερα της κρητικής υπαίθρου,

επιχειρείται:

  • Η ενεργοποίηση και δικτύωση των τοπικών συστημάτων -που περιλαμβάνουν τους τοπικούς φορείς, τους παραγωγούς, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τις ανεξάρτητες ομάδες δράσης, τους μικροεπιχειρηματίες, τους τοπικούς καλλιτέχνες και τεχνίτες και την τοπική κοινωνία ευρύτερα.
  • Η σύνδεση του περιεχομένου και των στόχων του θεσμού με τις σύγχρονες βιώσιμες προσεγγίσεις για νέα πρότυπα ζωής, κατανάλωσης και για νέα – από το παρελθόν εμπνευσμένα και ορμώμενα μοντέλα τοπικής ανάπτυξης και παραγωγής. Κυρίως όμως τη σύνδεση όλων αυτών με την Πολιτισμική Ταυτότητα του τόπου και μέσω αυτής, την ανάπτυξη ποιοτικών υπηρεσιών και προϊόντων (σύνδεση πολιτισμού – τουρισμού) καθώς και μοντέλου διαβίωσης.
  • Η διασύνδεση επιμέρους τοπικών κοινοτήτων της κρητικής υπαίθρου, αλλά και αυτών με κοινότητες της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, μέσω ανάπτυξης συνεργασιών και ανταλλαγής καλών πρακτικών.

Η ενέργεια αυτή γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος ‘’Ανάδειξη – Στήριξη του Συστήματος: “Κρητική διατροφή’’, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: