ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Δεν “τσιμπάει” ο κροκόδειλος του Αμαρίου

κροκόδειλοι

Αμέριμνος εξακολουθεί να βολτάρει στα νερά της λίμνης του Φράγματος των Ποταμών, ο κροκόδειλος, αγνοώντας επιδεικτικά τα κοτόπουλα – δολώματα στις παγίδες – “φάκες” που έχουν στηθεί για να τον αιχμαλωτίσουν.

Από την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε και στήθηκαν οι παγίδες από τους επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας με επικεφαλής τον Πέτρο Λυμπεράκη, σε συνεργασία με τον ΟΑΚ και τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Αμαρίου, δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική εξέλιξη. Το ερπετό αδιαφορεί για τα δολώματα, συνεχίζει την καθημερινή ρουτίνα του και φαίνεται να ενοχλείται από την έντονη παρουσία κόσμου -ντόπιων και τουριστών- στην περιοχή.

Αν και κάποιες φορές φάνηκε να πλησιάζει τις παγίδες και όλοι περίμεναν ότι τελικά μπορεί να έμπαινε πεινασμένος να αρπάξει το δόλωμα, τελικά την τελευταία στιγμή ο κροκόδειλος άλλαζε γνώμη και εξαφανιζόταν στα νερά της λίμνης.

Αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν μπει ο κροκόδειλος στη “φάκα”, τότε θα στηθεί νέα επιχείρηση πιθανότατα με βάρκες και δίχτυα με τα οποία θα προσπαθήσουν οι ειδικοί να τον πιάσουν για να τον οδηγήσουν στη συνέχεια στο νέο του “σπίτι”.

Διατεθειμένος να ταξιδέψει από την Μαδαγασκάρη στην οποία ζει και εργάζεται μέχρι το Ρέθυμνο για να βοηθήσει στην παγίδευση του κροκόδειλου εμφανίζεται ο διάσημος “κροκοδειλάκιας” ακτιβιστής Olivier Behra.

Ο Olivier Behra που έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην παρατήρηση, καταγραφή και μελέτη των κροκοδείλων στην Αφρική, επικοινώνησε την προηγούμενη Παρασκευή από τη Μαδαγασκάρη όπου ζει με τον κ. Βαγγέλη Μαμαγκάκη από τον ΟΑΚ στον οποίο εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί το Ρεθυμνο και να βοηθήσει στην επιχείρηση που στήνεται για την παγίδευση του ερπετού, και μάλιστα αφιλοκερδώς.

«Μιλήσαμε μέσω Skype την Παρασκευή, αν και είχε κάνει προσπάθειες επί πολλές μέρες να μας βρεi, αλλά επειδή μας καλούσαν διάφοροι δεν είχαμε επικοινωνήσει γιατί δεν ξέραμε ποιος ακριβώς είναι. Τελικά επικοινωνήσαμε και μου είπε ότι από την 1η Αυγούστου και μετά μπορεί να έρθει στην Κρήτη και εθελοντικά να αναλάβει την επιχείρηση. Θεωρεί, δε, σχεδόν απίθανο ο κροκόδειλος να μπει στην παγίδα που έχουμε στήσει.

Εμείς θα περιμένουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας μήπως και λειτουργήσουν οι παγίδες. Διαφορετικά θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε και αν θα δεχτούμε την προσφορά του κ. Μπερά», δήλωσε ο κ. Μαμαγκάκης.

Η αγάπη του Olivier Behra για τους κροκόδειλους ξεκίνησε στα νιάτα του, όταν λαθροκυνηγός “αιχμαλώτισε” ένα κροκόδειλο-μωρό. Ο Μπερά, ο οποίος μέχρι τότε μελετούσε τροπικά ψάρια και σαύρες, γοητεύτηκε από το κροκοδειλάκι και έτσι ξεκίνησε με πάθος να μελετάει το συγκεκριμένο είδος, ταξιδεύοντας σε ολόκληρη την Αφρική και όχι μόνο.

Είναι γνωστός επίσης για τον αγώνα προστασίας οικοτόπων και διάσωσης σπάνιων ειδών, όπως οι λεμούριοι που αποτελούν εμβληματικά ζώα της Μαγαδασκάρης.