ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Λαγκάρντ: Εδώ και τώρα πάταξη της φοροδιαφυγής και αποκρατικοποιήσεις

Απέφυγε να ρίξει λάδι στη «φωτιά» της πολιτικής σύγκρουσης στην Αθήνα η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας στο εάν έγιναν λάθη κατά τη διετή εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. «Δεν είμαι εδώ για να ξαναγράψω την ιστορία, ούτε για να αποδώσω ευθύνες» τόνισε.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου για τη νέα χρονιά, η επικεφαλής του ΔΝΤ αποκάλυψε, ωστόσο, την ατζέντα της επόμενης αξιολόγησης από τη Τρόικα- που επιστρέφει στα μέσα Φεβρουαρίου- και όπως όλα δείχνουν οι… Αλκυονίδες ημέρες που διανύει το οικονομικό επιτελείο, σύντομα θα τελειώσουν.

Μάλιστα η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε το οικονομικό επιτελείο μέσω του Πολ Τόμσεν, ο οποίος διεμήνυσε πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγή, τότε η δόση δεν θα εκταμιευτεί το υπόλοιπο ποσό της δόσης.

Τονίζοντας μια προς μια τις λέξεις της, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι για να αποδώσουν καρπούς οι αιματηρές θυσίες των Ελλήνων πολιτών, θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε τέσσερα πεδία:

Στις διαρθρωτικές αλλαγές. Η Τρόικα στη πραγματικότητα θα ελέγξει εάν προωθούνται όλα εκείνα τα μέτρα που θα αυξήσουν τη παραγωγικότητα, θα ρίξουν τις τιμές- στο πλαίσιο της αποκαλούμενης εσωτερικής υποτίμησης- και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, έτσι ώστε ακολούθως να επιτευχθούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι, κυρίως η μείωση του Χρέους.

  • Στη δημοσιονομική προσαρμογή με σωστό βηματισμό.
  • Στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην αποτελεσματικότερη συλλογή φόρων, με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν ότι από τα 56,7 δισ ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι υπηρεσίες εισέπραξαν μόλις 2,8 δισ ευρώ.
  • Στις αποκρατικοποιήσεις, όπου οι στόχοι εξακολουθούν να φαντάζουν εξαιρετικά φιλόδοξοι, πόσο μάλλον όταν η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας παραμένει γρίφος