Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και η ισχυρή πίεση που δέχεται το ΕΣΥ πλέον και εκτός Αττικής, οδήγησαν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στο να εισηγηθούν να μην ελαφρύνουν τα μέτρα στις περιοχές αυτές.
Κλειστά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη
Να μην ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 5/4 σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, αποφάσισε να εισηγηθεί η έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας που βρίσκεται αυτή την ώρα ακόμη σε εξέλιξη. Η επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στις ιδιαίτερα επιβαρυμένες από την επιδημία κορονοϊού στις περιοχές αυτές παρουσία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη.
Όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, οι παραπάνω περιοχές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και η απόφαση να ελαφρύνουν τα περιοριστικά μέτρα τα οποία ισχύουν σήμερα, κάτι το οποίο θα ξεκινήσει Πανελλαδικά από αύριο, φαίνεται μεγάλο ρίσκο. Στις περιοχές αυτές θα επιβληθούν επίσης και υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
Μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος είναι και τα νοσοκομεία, τα οποία έχουν ελάχιστα περιθώρια και φυσικά δεν υπάρχει καμία εφεδρεία στην Αττική για να προστρέξει τις περιοχές αυτές.
Όπως επεσήμανε λίγο νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, παρά την σταθεροποίηση, όμως, της πανδημίας στη Νότια Ελλάδα, παρατηρείται μία σταθερή και σημαντική αύξηση κρουσμάτων στην Β. Ελλάδα, κυρίως στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 28%, ενώ υπολογίζονται 2 χιλιάδες ενεργά κρούσματα στη συμπρωτεύουσα.
Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή φαίνεται και από τον αριθμό των νέων εισαγωγών. Ειδικότερα, ενώ υπάρχει σταθεροποίηση στις εισαγωγές σε απλές κλίνες στην Αττική και την Κρήτη, αυξητική είναι η τάση στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Η 3η και 4η ΥΠΕ παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών με περισσότερους από 1.000 ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και σχεδόν 200 διασωληνωμένους ασθενείς.
«Στην Αττική με βάση τα ενεργά κρούσματα, η επιδημία έδειξε μικρή επιβάρυνση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα σε ποσοστό 4%. Στη Θεσσαλονίκη, όμως, η επιβάρυνση εντός της τελευταίας εβδομάδας ήταν αρκετά μεγαλύτερη και φτάνει το 25% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η αύξηση της πίεσης στις νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης είναι αρκετά μεγαλύτερη. Οι εκτιμήσεις της επιδημικής καμπύλης και στις 2 πόλεις δείχνουν επιβάρυνση με τη Θεσσαλονίκη να επιβαρύνεται σημαντικά περισσότερο από ότι η Αττική εντός της περασμένης εβδομάδας» ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ας σημειωθεί ότι η πληρότητα των ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 90%