Όταν ο Μανώλης Βεληβασάκης έφυγε από την Κρήτη για να σπουδάσει στo δημόσιο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το μυαλό του γύριζε συνέχεια στην πατρίδα του το Ηράκλειο και τον Ψηλορείτη.
Όπως αναφέρει το CΝΝ Greece στο σχετικό αφιέρμα του, από το 1970 μέχρι σήμερα, όπου και αν ταξίδεψε, από τη Σαουδική Αραβία μέχρι την Αμερική, σε όποιο ουρανοξύστη και αν ανέβηκε, όσες επαγγελματικές επιτυχίες και εάν είχε δεν βρήκε κορυφή αντάξια με τον Ψηλορείτη. Για αυτό, ως πολιτικός μηχανικός, αποφάσισε να ασχοληθεί μόνο με τις κορυφές και έβαλε στοίχημα με τον εαυτό του η μία να ξεπερνά την άλλη.
Ο Μανώλης Βεληβασάκης, είναι ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς μηχανικούς του κόσμου. Ο τίτλος του είναι Construction, Design Arbitrator, Managing Principal στην εταιρεία Thornton Tomasetti, ο ίδιος όμως συστήνεται ως σύμβουλος στην εταιρεία του, την Thornton Tomasetti, και με καμάρι μας λέει ότι είναι ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.
Όπως αποκαλύπτει στο CΝΝ Greece, στην Τζέντα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σαουδικής Αραβίας, χτίζει τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου που θα έχει ύψος πάνω από ένα χιλιόμετρο. Ωστόσο, εξομολογείται ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τον εαυτό του και να δημιουργήσει έναν ουρανοξύστη ο οποίος θα μπορούσε να υψώνεται δύο χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης.
Στα διάσημα δημιουργήματά του, είναι οι δίδυμοι πύργοι της Petronas, στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Οι ουρανοξύστες ήταν οι υψηλότεροι του κόσμου από το 1998 ως το 2004. Τότε δημιούργησε άλλο ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. Τον πύργο “Taipei 101” που βρίσκεται στην Ταϊβάν, εμπνεόμενος από το εθνικό φυτό της Κίνας, το μπαμπού.
“Θεωρώ ότι ήμουν τυχερός. Ήρθα στην Αμερική, ως φοιτητής και μου δόθηκαν ίσες ευκαιρίες όπως σε έναν Αμερικανό που εργαζόταν σκληρά, με ήθος και αξίες για να υλοποιήσει τα όνειρά του”, μας λέει. “Η κατάκτηση της κορυφής δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της δουλειάς μου, αλλά μιας υπέροχης ομάδας 500 ατόμων, που έχουμε υψηλό όραμα και πρωτότυπες ιδέες”.
Ανάμεσα στα διάσημα έργα του είναι η δομική ανάλυση και αναστήλωση του θόλου του Καπιτωλίου, του κτηρίου δηλαδή που συνέρχεται το Κογκρέσο, το νομοθετικό σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Εργασίες αποκατάστασης έκανε και στο Empire State Building, τον ουρανοξύστη έμβλημα της Νέας Υόρκης όπως, επίσης, και στον πύργο της Chrysler, που είναι μοναδικό κτήριο αρχιτεκτονικής Art Deco.
Έργο που κατέθεσε ψυχή και σώμα, χαρακτηρίζει την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου της Νέας Υόρκης μαζί με τον Σαντιάγο Καλατράβα. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, μας μιλά και η φωνή του λυγίζει για το δύσκολο έργο που ανέλαβε όταν επί 9 μήνες εργαζόταν με τα συνεργεία του για να καθαρίσουν τα συντρίμμια από το “Ground Zero”.
διαβάστε περισσότερα στο CΝΝ Greece