Ο Γάλλος Πρόεδρος στην αντιφώνηση του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του τόνισε πως πρέπει να είμαστε απαιτητικοί για την Ελλάδα και την Ευρώπη και εξέφρασε την συμφωνία του με πολλές από τις επισημάνσεις του κ. Παυλόπουλου.
«Η ΕΕ δεν ήξερε πως να αντιδράσει, πήρε αποφάσεις που δεν ήταν συντονισμένες για την αντιμετώπιση της κρίσης και ήταν σε βάρος των πολιτών» σημείωσε και συνεχάρη τους Έλληνες πολίτες και ιδίως τους νέους που στηρίζουν την Ευρώπη παρά τις σκληρές θυσίες που υπέστησαν.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν σε μια ομιλία γεμάτη μηνύματα τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος, εξέφρασε τις γαλλικές θέσεις για την Ευρώπη του μέλλοντος και τόνισε ότι βγαίνουμε από μια Ευρώπη, που δεν ήξερε πώς να αντιδράσει κατά την διάρκεια της ελληνικής κρίσης, έχασε χρόνο, πήρε αποφάσεις που δεν ήταν πάντοτε συγχρονισμένες και οι συνέπειες των οποίων για πολλούς λαούς, όπως ο ελληνικός ήταν πολύ σκληρές.
Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την επιθυμία του να αποτίσει φόρο τιμής, στην ελληνική νεολαία, που σήμερα βλέπει τις προοπτικές της να συρρικνώνονται και συνεχίζει να πιστεύει στην Ευρώπη. Μάλιστα χαρακτήρισε ανεξήγητη την στάση ορισμένων λαών της Ευρώπης, που την αντικρίζουν ως μια γραφειοκρατική οντότητα και υπογράμμισε ότι η αυτή η βούληση του ελληνικού λαού μετά από επτά χρόνια σκληρών δοκιμασιών, μας υποχρεώνει να μιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης. Για μια Ευρώπη πιο κυρίαρχη και πιο δημοκρατική, μια Ευρώπη του Πολιτισμού.
«Αυτή την στιγμή η Ευρώπη γνωρίζει ακραία φαινόμενα και ακριβώς αυτή η στιγμή που ζούμε, είναι πολύ σημαντική» υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος σημειώνοντας παράλληλα, ότι συνοδεύεται σήμερα στην Αθήνα από υπουργούς, που έχουν υπερασπισθεί τα συμφέροντα της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες, από μια πολυάριθμη αντιπροσωπεία ανθρώπων, που αγαπούν την Ελλάδα, που είναι παρόντες με τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα και βρίσκονται εδώ γιατί πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι μια ιδέα που ενώνει τους ανθρώπους και ήρθαν μαζί του με την επιθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει.
Μάλιστα, επισήμανε ότι «Θέλουμε να γυρίσει η σελίδα των μεταρρυθμίσεων και των τριών προγραμμάτων προσαρμογής. Θέλουμε η Ελλάδα να ξαναβρεί την οικονομική της κυριαρχία και να επιλέξει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να υλοποιήσει, να ζήσει μέσα από τις επενδύσεις και την οικονομική ανάκαμψη».
Αυτή η στρατηγική μας συνεργασία, ανέφερε, θέλουμε να πετύχει, έτσι ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει τμήμα του μέλλοντος της Ευρώπης.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ζήσουμε συνεργαζόμενοι και θα ήθελα να τονίσω ότι ήρθε η ώρα η Ελλάδα να ξανακοιτάξει προς το μέλλον της. Όχι να υλοποιεί κανόνες, που έχουν αποφασίσει οι άλλοι, να αποφασίσει το δικό της μέλλον, να μοιραστούμε μια κοινή φιλοδοξία, της Ευρώπης που μας εκπροσωπεί», υποστήριξε.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν είναι απλά ένας ελληνικός μύθος, αλλά μια ιστορία φιλίας μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών, που κινούνται ελεύθερα. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ευρώπη είναι κοινή Λογοτεχνία, κοινή Μουσική και επικαλέστηκε χαρακτηριστικά τα βιβλία του Καστοριάδη, την Μουσική του Ξενάκη και τα έργα του Γαβρά και κατέληξε επικαλούμενος το παράδειγμα του ίδιου του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως είπε, μιλά άπταιστα Γαλλικά έχει ζήσει στη Σορβόννη και αγαπά τον Γαλλικό Πολιτισμό. «Όλα αυτά είναι που μας ενώνουν και για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να πετύχουμε» τόνισε ο κ. Μακρόν.